Запобігти хворобам та передчасній смерті можна, вважає лікар-онколог

Куріння тютюну є не лише особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов'язане майбутнє всього людства. Від «диявольського зілля» на сьогоднішній день щороку в світі помирає понад 5 мільйонів людей.

Про це розповідає торакальний хірург відділення пухлин голови, шиї та грудної клітки Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Андрій Полетавкін.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я найбільш часті причини смерті курців:

серцево-судинні захворювання 47%;

захворювання органів дихання 19%;

рак легень 16%;

інші види раку 9%;

інші причини 9%.

Близько 70%, пов'язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.

Аналізуючи основні групи захворювань, палінням тютюну обумовлені 90% смертей від раку легені, 75% — від хронічного бронхіту та ХОЗЛ і 25% — від ішемічної хвороби серця.

В Україні, попри закон про повну заборону реклами сигарет, на 2015 рік палить більше 6 млн жителів, це 42% чоловіків та 9% жінок. Куріння наносить велику шкоду всім, але особливо молодому поколінню, може негативно вплинути на їх потомство. Понад третину населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями. Діти часто починають курити через пустощі, наслідування, не думаючи про тяжкі наслідки. До того ж таким дітям важко навчатись в школі, адже вони не можуть зосередитись на навчальному матеріалі, мають погану пам’ять.

Куріння надзвичайно шкідливе для дівчаток – їх яйцеклітини (після народження їх кількість не збільшується) — все життя сприймають отруту. У жінок що палять вагітність та пологи мають ускладнений перебіг, у плода і новонароджених часто виявляють вади або відставання у розвитку.

В теперішні часи за куріння не застосовують покарання на кшталт саджання на кілок, биття батогами чи відривання носа, а мотиваційними картинками на пачці з цигарками, як показує досвід, на свідомість слабкодухих прибічників цієї шкідливої звички суттєво вплинути важко. Хоча за останнє десятиліття зменшилась поширеність щоденного куріння серед чоловіків на 20%, у жінок на 8%. Все ж армія на каліцтво щороку поповнюється щонайменше на 100000 осіб, а забирає життя у 120000.

Шкідливі речовини тютюнового диму за групами:

1) канцерогени (понад 60) – викликають рак: ароматичні вуглеводні, бензпірен, феноли, органічні сполуки (нітрозамін, гідразин, вінілхлорид, толуідин та ін.), неорганічні сполуки миш'яку та кадмію, радіоактивні полоній, олово та вісмут-210;

2) подразнюючі речовини: ненасичений альдегід — пропеналь (акролеїн), оксид вуглецю (II);

3) отруйні гази: оксид вуглецю (II), сірководень, ціаністий водень та ін.;

4) отруйні алкалоїди: всього 12 (нікотин, норнікотин, нікотирин, нікотеїн, нікотимін та ін.).

Життя людини на яку оце все впливає легким не назвеш, страждають всі органи – морщиться шкіра, пропадають зуби, знижується зір та функція головного мозку, звичний кашель від дьогтю та зростаюча задишка (з часом резерви легень вичерпуються), тиснучий біль в серці («грудна жаба») збільшується зі стажем паління. На фінішній прямій чекають інфаркт міокарду, інсульт головного мозку, рак легені, рота, горла, дихальна та серцево-судинна недостатність… Кому з вас таке треба? Здоров’я — не пачка сигарет, його не купиш.

Хтось скаже, що викурює всього 3-5 цигарок на добу, а не 20-30 як сусід – не обманюйтесь — навіть 1 цигарка на день підвищує ризик ранньої смерті на 64%. Кожна робить життя коротшим ще на 7 хвилин. Навіть режим паління має значення. Ранкова цигарка, викурена в перші 30 хвилини після пробудження, удвічі збільшує ризик розвитку у людини не тільки раку легенів, але й раку шиї та голови. Можна ще сподіватись на спадковість (більшість впертих курців розкажуть про діда, батька, що курили до глибокої старості, прожили довше однолітків), гарантії що у вас «потрібні» гени пращура ніякої. Наука не стоїть на місці і вже почала виявляти слабкі місця в генетичному коді шляхом лабораторних аналізів – задоволення на загал не з дешевих, тому як і раніше – смалите без гарантій.

На жаль й небезпека пасивного паління недооцінюється. Більшістю курців не зважають на думку оточуючих, останні вимушені дихати зіпсованим повітрям за власним бажанням чи проти нього. Отож, якщо ця шкідлива звичка вам не притаманна краще тимчасово утриматись від діалогу, нехай людина покурить сама в спеціально відведеному місці.

Щодо поширення нових та модних безпечних способів вживання диму через кальян, парів «електронної сигарети». В першому випадку спеціально підготовлений тютюн згорає, проходячи через воду дим шкідливих речовин не втрачає, їх за більш тривалий час інгаляції до організму надходить ще більше, ніж з цигарки. Вплив безтютюнових сумішей для кальяну на здоров’я курців не досліджувався. В другому – так, безпечніше за отруйний та канцерогенний тютюновий дим — пара з нікотином, але навіть його низька концентрація для серця, судини, нервової системи залишається хвороботворною. Результати досліджень стверджують безпечніше без нього.

P.S. Кажуть: «Щасливі люди не курять», додам – свідомі теж!

Робіть свій вибір на користь здоров’ю!

Андрій Полетавкін, лікар-хірург, м.Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?