Законопроект по електромобілях прийнятий у першому читанні

електромобіль21 травня Верховна Рада України  проголосувала в першому читанні законопроект № 1912 «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами».

За  відповідне рішення віддали свої голоси 248 парламентарів.  Основним завданням проекту Закону є  зменшення податкового навантаження на імпорт транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, що дозволить знизити їх вартість на 20 % та створити належну інфраструктуру для їх використання.

Серед ініціаторів законопроекту – члени МДО «Депутатський контроль» Геннадій Кривошея, Максим Поляков (фракція «Народний фронт»),Тетяна Острікова (фракція «Самопоміч»), Вадим Івченко (фракція «Батьківщина») та Михайло Гвоздьов (фракція «Блок Петра Порошенка»).

Як зазначає парламентар Геннадій Кривошея, електромобілі дозволять використовувати більш дешеве джерело енергії, яке виробляється всередині країни, а не імпортується. При цьому пробіг в 100 км зараз коштує 8 грн. замість 150 грн. на бензині. Внаслідок зменшення імпорту бензину  держава зможе зекономити до $2 млрд. Також електротранспорт відіграє роль розподіленого накопичувача електроенергії. Навіть 3% ринку, або 220 тис. електромобілів, дорівнюють добовому виробництву одного енергоблоку Запорізької АЕС.

Він також відмітив, що налагодити виробництво електромобілей всередині країни значно легше, аніж виробництво авто з ДВЗ з конкурентоспроможними параметрами. Розумні кроки держави можуть викликати справжній бум в галузі і фактично поновити позиції української автомобільної промисловості. «Найголовніше, що цей законопроект направлений на звільнення імпорту електромобілів від оподаткування ввізним митом. Це зробить більш доступними та популярними», — наголосив зокрема.

Члени МДО «Депутатський контроль» переконані, що прийняття цього проекту Закону в цілому також призведе до зменшення використання іноземних енергоносіїв, знизить енергетичну залежність України від зовнішніх партнерів та сприятиме стабілізації екологічної ситуації в країні.

Інна БИТЮК

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?