Закон Олега Семінського відродить чернігівське Полісся

Село – колиска української нації! Так було тисячоліттями. Однак, як не прикро констатувати, сьогодні сільські території перебувають у катастрофічному становищі. Зруйнована інфраструктура, відтік населення, вимирання, безробіття й багато інших негативних тенденцій – над українським селом нависла серйозна небезпека зникнення.

Народний депутат Олег Семінський виступив одним із розробників законопроекту «Про статус малонаселених територій».

Особливо актуальним цей законопроект є для півночі Чернігівщини. За словами народного обранця, його прийняття та імплементація сприятиме соціально-економічному розвитку малонаселених територій і дозволить зберегти наше село.

Законопроектом пропонується встановити, що до малонаселених територій належать населені пункти, в яких проживає критично низька чисельність населення та які, мають недостатньо розвинуті сферу застосування праці та систему соціально-побутового обслуговування, обмежену транспортну доступність.

«Критерієм віднесення населених пунктів до категорії малонаселених є густота сільського населення, що проживає на території таких адміністративно-територіальних одиниць, яка не перевищує 15 осіб на 1 квадратний кілометр, — пояснює розробник проекту Закону нардеп Олег Семінський. – Така густота – в багатьох населених пунктах півночі Чернігівщини, де один за одним зникають села. Цей законопроект переламає ситуацію на користь села».

За словами Олега Семінського, пропозиції щодо надання населеним пунктам статусу малонаселених будуть подаватися центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної регіональної політики, державної політики у сфері розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Кабінету Міністрів України. Власне, сам перелік населених пунктів, яким надається статус малонаселених населених пунктів, затверджуватиме Кабінет Міністрів України.

По-друге, статтею 5 зазначеного законопроекту пропонується встановити державні гарантії соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус малонаселених. До цих гарантій віднесено, зокрема, врахування підвищеного коефіцієнту для малонаселених населених пунктів при розрахунку розміру офіційних трансфертів з державного бюджету місцевим на виконання делегованих державою повноважень. А це – освітня субвенція, медична субвенція тощо.

«Згідно із положеннями частини першої статті 6 законопроекту, розмір освітньої, медичної субвенції та субвенції на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у малонаселених населених пунктах збільшується на 20 відсотків! Розпорядниками є ради об’єднаних територіальних громад (за їх відсутності — районні ради)», — констатує законотворень.

Він також додав, що прийняття відповідного законопроекту не потребує внесення змін і доповнень до інших законодавчих актів. До того ж на момент внесення цей проект не потребує додаткових витрат Державного бюджету України.

Дмитро Гайдаш

Фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?