Загинути не можна відступити

малашта 2 001 - копия - копияМаксим Малашта воював в зоні АТО, однак посвідчення «учасник бойових дій» не міг отримати. «Нє положено», — відповідали йому чиновники.

Житель Бахмача Максим Малашта минулого року з 16 червня по 11 вересня 2014 року брав участь у антитерористичній операції  у складі 1 танкової бригади. Три місяці чоловік був на передовій, дивився в очі смерті, а вдома його чекали рідні, кохана Тетяна і два синочки. Коли ж рядовий Малашта  ступив на рідну, мирну землю і подав документи на отримання посвідчення учасника бойових дій – йому  відмовили, мовляв, є наказ згідно з яким «нє положено».

«Мова йде про наказ керівника сектора «А» №39 від 03.09.2014 року, в якому начеб то йдеться про самовільне залишення району виконання завдань, — розповідає депутат  Бахмацької районної ради, фракція ВО «Батьківщина» Людмилою Рамот,  до якої Максим звернувся по допомогу. -  У розмові зі мною Максим зауважив, що в тій ситуації, в яку потрапив він з побратимами під час перебування на передовій, було або загинути, або відійти до іншої лінії. Хоча вони потім повернулися на свої позиції. Тому ми зробили відповідні депутатські звернення, в яких просили керівництво територіального управління «Північ» підтвердити законність позбавлення права Максима Малашти посвідчення учасника бойових дій».

малашта 2 001
Для збільшення клацніть по документу

За словами керівника громадської приймальні ЧОПО «Батьківщина» Сергія Теплякова, днями до організації надійшла відповідь начальника управління по роботі з особовим складом підполковника О. Ю. Палієнка, де йдеться про те, що солдат Малашта М. О. у списках військовослужбовців, які самовільно залишили військову частину В 1688 не значиться.

малашта 2 001Підполковник також у своїй відповіді повідомляє про те, що комісія з питань розгляду документів на надання статусу учасника бойових дій не раз надсилала запит до штабу сектора «А» щодо скасування пункту 5 в частині, де йде мова про солдата Максима Малашту.

«Однак, якби громадянин Малашта і був у цих списках, немає жодних законних підстав у відмові йому видати посвідчення учасника бойових дій», — наголошує юрист «Батьківщини».

Сергій Тепляков також повідомив, що з подібним питанням – неможливість отримання посвідчення учасника бойових дій -  до народного депутата України Валерія Дубіля звернувся житель Щорса, капітан Олег Сидоров, який брав участь у боях під м. Вуглегірськ  у складі 13-го батальйону.  «Ми вже підготували звернення до міністра оборони, де просимо посприяти у вирішенні питання громадянина Сидорова, який через певні бюрократичні колізії не може отримати посвідчення учасника бойових дій», — сказав керівник громадської приймальні обласної парторганізації ВО «Батьківщина».

Постфактум. До речі, вже три дні як Максим Малашта отримав посвідчення учасника бойових дій, його служба у лавах українського війська триває і чоловік надзвичайно вдячний команді ВО «Батьківщина», як осередку реальної роботи і допомоги людям.

Світлана СОКОЛ, м.Бахмач — м.Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?