Заборгованість споживачів Чернігівщини за газ сягнула 233 млн грн

Станом на 1 січня 2017 року сумарна заборгованість побутових споживачів Чернігівської області за газ сягнула 233 млн грн. Впродовж 2016-го неплатежі збільшилися на 142 млн грн.

Насамперед, зростання неплатежів пов’язане зі збільшенням ціни блакитного палива у поєднанні зі зменшенням соціальної норми на обігрів приміщень — з 7 куб.м до 5,5 куб.м на кв.м опалювальної площі. Якщо на Чернігівщині в 2015—2016 р.р. середня субсидія на опалення приватного будинку становила близько 390 куб.м газу на місяць, то теперішнього опалювального сезону — лише 305 куб.м. До того ж, чимало домогосподарств в зменшену норму не вкладаються, а сплачувати різницю не квапляться.

«Дві третини споживачів Чернігівщини – а це 234 тис – отримують субсидії чи пільги на газ. Але складається враження, що деякі господарі або не володіють інформацією про зміну нормативів і скільки їм треба платити, або не мають можливості зменшити споживання. Не останню роль відіграють і погодні умови — відчутно холодніші ніж минулого року. Аби не витрачати зайвих кубів і платити менше, потрібно не лише ощадливо користуватися газом, а й дбати про газове обладнання – своєчасно проводити профілактику, змінювати на більш енергоефективне, утеплювати приміщення», — радить директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Щоб не мати боргів, отримувачам субсидій потрібно дотримуватись затвердженої урядом соціальної норми – інформація про її розмір міститься в довідці, яку видають місцеві управління соціального захисту. Ще однією умовою коректних розрахунків є вчасна фіксація і передача фактичних показань лічильника газовій компанії. Якщо споживач перебирає призначену норму, йому потрібно сплачувати обов`язковий платіж і все що зверх неї за повною ціною — 6,879 грн. за куб. м газу.

Єдиним способом впливу на порушників платіжної дисципліни поки що залишається подання до суду та відключення від газопостачання. Тому понад 12,5 тисяч боржників вже отримали від «Чернігівгаз Збуту» попередження про припинення газопостачання. Через систематичні неплатежі в 2016 році без газу залишилися 163 домогосподарства.

В цих умовах введення чіткої і зрозумілої системи нарахувань пені за борги стане для несумлінних споживачів додатковим мотиватором для своєчасних розрахунків.

В трійці найзатятіших боржників Чернігівської області – Чернігів, Прилуки та Ніжин та прилеглі до них райони. Їхні борги складають 120 млн, 23 млн та 21 млн грн відповідно.

Довідка:

Основною сферою діяльності ТОВ «Чернігівгаз Збут» є постачання природного газу. Компанія законодавчо визначена постачальником газу зі спеціальними обов`язками всім побутовим споживачам на території Чернігівської області.

Нашими клієнтами є близько 350 тисяч сімей, 1162 підприємства промисловості та компобуту, 541 бюджетна установа та 71 релігійна організація. З них найкрупніші — ТОВ Агрофірма «Обрій LTD», ПрАТ «Чернігівський автозавод», ПАТ «Лосинівський маслосирзавод», ТОВ «Праця Стольне».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?