За «Вія…» високу нагороду вручили у столиці

Можливо, звучить дещо метафорично, але представлення вистави Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка на сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, що відбулося 15 березня 2018 року, стало непересічною подією не лише в театральному житті Чернігівщини, але й в культурно-мистецькому просторі країни.

Адже на перегляд вистави «Вій. Докудрама» сучасного українського драматурга Наталі Ворожбит за мотивами повісті Миколи Гоголя прийшли знані фахівці вітчизняного мистецтвознавства, відомі театральні критики.

Крім автора п’єси Наталі Ворожбит та членів Комітету з присудження премії імені Леся Курбаса: заслуженого діяча мистецтв України Сергія Васильєва, заслуженого журналіста України Олега Вергеліса, театрознавця Марини Котеленець, у залі Національного театру можна була побачити начальника відділу театрального мистецтва і кінематографії Міністерства культури України Олену Воронько, доктора мистецтвознавства Ганну Веселовську, кандидата мистецтвознавства Василя Неволова, а також гостинного господаря – генерального директора Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, народного артиста України Михайла Захаревича.

А приводом для такого високоповажного зібрання стало урочисте вручення Міністром культури України, народним артистом України Євгеном Нищуком найвищої відзнаки у сфері театрального мистецтва України – Премії імені Леся Курбаса, яка цього року Комітетом з присудження премії імені Леся Курбаса за результатами таємного голосування була присуджена заслуженому артисту України Андрію Рінатовичу Бакірову за постановку вистави «Вій. Докудрама» Н.Ворожбит за мотивами повісті М.Гоголя в Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка. Кияни щиро вітали режисера з отриманням премії імені Леся Курбаса та бурхливими оплесками, стоячи, дякували за вражаючу, натхненну роботу всього творчого складу театру після закінчення спектаклю.

Наступного дня на розширеному засіданні колегії Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч в урочистій обстановці поздоровив Андрія Бакірова з високою нагородою та від імені керівництва області побажав йому нових творчих успіхів та мистецьких здобутків на славу Чернігово-Сіверського краю.

Шевченківці пишаються таким високим визнанням творчої роботи колективу театру та докладуть зусиль і таланту аби новими прем’єрами знову й знову завойовувати прихильність глядача та стверджувати високе реноме Чернігівського театру.

Раїса Міненко,  керівник літературно-драматургічної частини театру

Фото: Сергій Гайдук

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?