За три роки можна створити нову модель держави

Україна може протягом трьох років розробити і запровадити нову модель держави.

Про це заявив в Одесі політик, віце-прем’єр-міністр України (2005 р.) Роман Безсмертний під час ініційованої ним загальнонаціональної дискусії «Якої ми хочемо України». 

«Для мене очевидно, що після президентських та парламентських виборів треба йти на перезаснування держави. Перехідний період має тривати не більше трьох років. За цей час можна підготувати й ухвалити за допомогою Конституції нову модель держави, підготувати кадри та запровадити її. Після цього необхідно проводити перевибори і Президента, і парламенту, і місцевих органів влади, а наступного дня опинитися в новій державі з оновленою політичною та економічною системами», — сказав він.  

Під час дискусії Роман Безсмертний також розповів, якою він особисто хоче бачити Україну.

«Першим стоїть питання війни. Я вибираю мир. Але мир буде тільки тоді, коли в тебе сильна армія. Тому тему Донбасу треба розв’язувати шляхом діалогу, в тому числі між Україною та громадами з окупованих територій. Розуміючи при цьому, що там буде сильна дієва армія. Тоді цей діалог буде звучати впевнено, ствердно і мати результат. Чим довше тягнеться війна, тим складніше буде вирішувати ці проблеми», — зазначив він.

Другим питанням для політика є безпека громадян.

«Тема безпеки має стати темою уряду. Тут є проблема єдності виконавчої влади, яка сьогодні розділена: одна сидить на Банковій, інша – на Грушевського. Уряд надмірно лізе в сферу бізнесу, натомість не займається безпекою громадян», — зауважив він.

Третім важливим питанням для Безсмертного є достаток громадян, який безпосередньо пов’язаний зі станом української економіки.

«Економіка може розвиватися лише за умови надходження інвестицій. Зараз цей рівень занизький. Це означає, що діалогу з бізнесом не уникнути, треба створювати йому відповідні умови. Тоді ми зможемо говорити про економічний ріст та покриття соціальних розривів», — наголосив політик.

При цьому Безсмертний вважає, що головним змістом змін має бути «перетворення України на країну можливостей, де кожна людина повинна бачити свій вектор, свій маневр». Він також підкреслив, що цей процес не може проходити без серйозного захисту права власності.

На його думку, надважливою також є тема місцевого самоврядування.

«Потрібно надати як можна більшої самостійності територіальній громаді та органам місцевої влади у вирішенні питань забезпечення життєдіяльності людини», — уточнив він.

Щодо зовнішньої політики Безсмертний зауважив, що Україна повинна бути суб’єктом, а не об’єктом геополітики.
Політик «мріє про те, щоб Україна була сильна у своїй різноманітності та рівності кожної людини в її можливостях».

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?