За торгівлю без ліцензії та не облікованими товарами – значні штрафи

Фіскальна служба області застерігає суб’єктів господарювання щодо порушень при проведенні розрахункових операцій, а громаду закликає до небайдужості. 

В процесі модернізації системи обліку за реалізовані товари та послуги суб’єктами господарювання, створено перелік обов’язкових вимог щодо реєстраторів розрахункових операцій (надалі РРО). Однією з вимог до РРО — є можливість здійснювати передачу даних щодо реалізації товарів та послуг до центральної бази даних ДФС України, де, в свою чергу, щомісячно здійснюється аналіз отриманої інформації. На підставі результатів проведеного аналізу визначається перелік РРО, які передають незначні виторги. Особлива ж увага приділяється господарським одиницям, через РРО яких, за місяць реалізується товару чи послуг на суму менше тисячі гривень.

Такі, відверто мізерні суми продаж, в більшості випадків, можуть свідчити про проведення суб’єктами господарювання розрахунків без застосування РРО. А це в свою чергу призводить до зменшення обсягів надходжень до бюджету, як державного та і місцевого. Тобто, є прямим порушенням Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, контроль за дотриманням якого покладено на ДФС України.

В ході проведення фактичних перевірок, як правило, встановлюються порушення щодо проведення розрахункових операцій без застосування РРО, факти не оприбуткування готівки та реалізації не облікованого товару. Крім того, мають місце випадки торгівлі алкоголем без відповідних ліцензій, торгівлі фальсифікованими алкогольними напоями та використання праці незареєстрованих найманих працівників.

Навіть звичайна невидача фіскального чеку призводить до не повної та не достовірної бази даних про обсяги готівкового продажу. Як наслідок – заниження платежів до Державного та місцевого бюджетів.

Тому, Головне управління ДФС у Чернігівській області звертає увагу суб’єктів господарювання на необхідність дотримання діючого законодавства під час провадження господарської діяльності та наголошує, що розмір штрафних санкцій за основні порушення становить:

  • за не оприбуткування, неповне оприбуткування або несвоєчасне оприбуткування готівки – у п’ятикратному розмірі від суми не оприбуткування;
  • за реалізацію не облікованих товарів – у двократному розмірі вартості товару;
  • за торгівлю без відповідних ліцензій – 17000 грн.;
  • за торгівлю фальсифікованою підакцизною продукцією – 17000грн...

З метою упередження правопорушень та забезпечення повноти наповнення бюджетів усіх рівнів, просимо небайдужу громаду звертати увагу на факти невидачі чеків. Вимагайте від продавців їх пробиття через касовий апарат. А при наявності фактів непоодиноких порушень законодавства про проведення розрахункових операцій, просимо письмово повідомляти Головне управління ДФС у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів.

Підготувала Людмила КОВАЛЬОВА

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?