За поданням депутатів урізано виплати на дітей

Факти і коментарі. Виплати на дітей урізано за поданням депутатів : «це не записано в Конституції». Але що ще там «не записано»?

Конституційний Cуд України визнав конституційним, що держава не платить більше за другу й третю дитину. Про це йдеться в рішенні Суду від 7 листопада2018 р.

Конституційне подання було здійснене 50 депутатами Верховної Ради.

«Визнати такими, що відповідають Конституції України (є конституційними), положення пункту 7 розділу ІІ Закону України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні», сказано в рішенні суду.

Згаданий закон набув чинності 1 липня 2014 року. У ньому, зокрема, були змінені суми виплати при народженні дитини.

Розмір допомоги при народженні першої дитини був збільшений до 10 тис. 320 грн. Решту суми допомоги (30 тис. 960 грн) сім’я отримуватиме протягом 36 місяців по 860 грн щомісяця. Також допомога при народженні дитини та по догляду за дитиною після досягнення нею трирічного віку були об’єднані в один вид — допомога при народженні дитини.

Раніше на первістка давали 31 тис. грн, на другу дитину в сім’ї — 63 тис. грн, а на третю й наступні — 127 тис. грн.

Коментар:

Викликає подив причина, з якої КС ухвалив це рішення. Суд мотивував його тим, що допомога при народженні дитини не передбачена Конституцією. Але ж Конституція — це Основний Закон держави, і в ній не може бути прописане все до дрібниць. Натомість у нас, як і в усьому світі, діє принцип «Дозволено все, що не заборонено». А в нашій Конституції ніде нема ЗАБОРОНИ на такі виплати. Усе це — в компетенції уряду, а головне — парламенту, який у нас вище від від уряду, призначає його, ухвалює закони держави. То який же в Україні парламент, які народні депутати?

Петро Антоненко, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?