За книгою Кокотюхи, яка отримала міжнародну відзнаку, створюється фільм

Незабаром у кінотеатрах України вийде кінострічка «Червоний», знята на основі книги Андрія Кокотюхи, яка отримала спеціальну відзнаку «За найкращий історико-патріотичний твір» міжнародного конкурсу «Коронація слова».

Сценарій до стрічки написав сам автор роману, а режисером став Заза Буадзе. Наразі екранізовано третю частину книжки, яка розповідає історію двох українців, котрі воювали за батьківщину по різні боки: упівця Данила Червоного та радянського льотчика Віктора Гурова. Вони зустрічаються у радянському концтаборі і фактично вперше в історії ГУЛАГу підіймають там повстання… Виробництвом фільму спільно займалися продюсерський центр «ІнсайтМедіа» та литовська кінокомпанія «ATRBOX» за підтримки Держкіно України. Загальна вартість кінофільму – 20 мільйонів гривень, половина – за рахунок Держкіно.

Тим часом канал «1+1» показав у прайм-тайм чотири серії телевізійного художнього фільму «Століття Якова», знятого за романом Володимира Лиса. Рукопис роману в 2010-му потрапив на міжнародний конкурс «Коронація слова» (в номінації «Гранд-коронація»), й там його прочитала та уподобала популярна українська письменниця Оксана Забужко, котра закликала зняти кінофільм за цим твором. Ідея здійснилася, значною мірою зусиллями Андрія Кокотюхи, який став автором сценарію до цієї резонансної кінострічки. І хай нині телекритики та глядачі поділилися на два табори – одні завзято шпетять серіал, а інші його хвалять, Кокотюха, як то кажуть, зробив свою справу… Власне, свого часу я прочитала роман Володимира Лиса «Століття Якова» й можу засвідчити, що там, – все-таки значно більше автора, ніж Кокотюхи… Тобто наш Андрій екранізований історичний роман принаймні не зіпсував.

Варто додати, що Андрій Кокотюха народився в славному місті Ніжині, у родині зварювальника і медсестри. Свій перший художній твір написав у семилітньому віці, й до 12 років створював казки. Мріяв стати бібліотекарем. Працював збиральником меблів, різноробочим та муляром на будівництві… Закінчив факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Відтоді побачили світ, зокрема, такі книжки Кокотюхи, як «Шлюбні ігрища жаб», «Повернення сентиментального гангстера», «Мама, донька, бандюган», «Повзе змія», «Шукачі скарбів», «Темна вода», «Зоопарк або Діти до 16 років»… Написав і низку журнальних публікацій – повістей та оповідань, згодом за одним із них на кіностудії імені Олександра Довженка зняли фільм під назвою «Тупик» (режисер – Григорій Кохан).

У 2008-му екранізований детективний роман А. Кокотюхи «Легенда про Безголового». Знімала цю стрічку кіногрупа «Film.ua», її назва – «Тривожна відпустка адвоката Ларіної», режисер Олександр Стеколенко. Трилер «Повзе змія» (режисер Максим Бернадський) екранізовано в 2009 році компанією «Fresh production UA» (звичайно, Кокотюха став автором та співавтором цих кіносценаріїв). Написав він і сценарії для кількох документальних фільмів із циклів «Кримінальні історії» (ICTV), «Чужі помилки» (СТБ), «Стрингер» та «Одержимі» («1+1»). Працював сценаристом на проектах «Сніданок з 1+1», «Київський регіон», «Паралельний світ», «Судові справи»… Також Андрій Кокотюха – автором кіносценарію до популярного роману Василя Шкляра «Чорний ворон». Отож усе це дає повне право нашому землякові називатися кіносценаристом.

Світлана БРАГІНЕЦЬ,

зав. відділом чернігівської бібліотеки ім. М. Коцюбинського

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?