З 15 червня на головному проспекті Чернігова рух буде відновлено

У Чернігові завершуються ремонтні роботи на перехресті проспекту Миру та вулиці Козацької. Вже вкладають фінальний шар асфальту; обсяг робіт, що залишилися невиконаними, мінімальний. Про це повідомляє прес-служба Чернігівської міської ради. 

Від редакції: Чи якісно вкладають асфальт цього разу у Чернігові — можна буде побачити лише після зими наступного року. Адже у 2016 році по вулиці Шевченка теж, як було тоді заявлено представниками місцевої влади, нове покриття робили за новітніми «німецькими» технологіями. Пройшло всього кілька місяців і вже навесні цього року отака «новітня» технологія вилізла на поверхню — на цій «новій» ділянці було стільки ямок, що влада вимушена була закрити на деякий період проїжджу частину і латати знову огріхи своїх «підрядників»-ремонтників. Навесні цьогоріч багато чернігівців стали запитувати один в одного: а чи, бува, міський голова зі своєю командою не спеціально так робить, аби відмивати мільйонні кошти? «Може їм це вигідно так — щороку ремонтувати на тих же самих ділянках дороги?». А інші відповідали: «Скоріше за все так, бо завод асфальтний мера нашого зупиниться, якщо не буде куди асфальт класти». 

Що ж, не будемо недільного дня накопичувати для себе та інших негативних емоцій, а поглянемо на те, як ремонтні бригади (якщо вірити офіційній інформації) кладуть асфальт (і знову ж таки — по-новому !) на головній вулиці Чернігова — проспекті Миру.

Офіційна інформація прес-служби Чернігівської міської ради:

Ці фотографії перехрестя зроблені 9 червня вранці.

Яка основа зроблена під асфальтом на цьому перехресті?

Як вже повідомлялося раніше, 25 травня виконавчий комітет Чернігівської міської ради продовжив термін перекриття руху на цій ділянці міста до 15 червня, для проведення якісних ремонтних робіт та додержання технологічних процесів по скріпленню й затвердінню складових при влаштуванні верхнього шару основи. На цьому засіданні Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко прокоментував стосовно цього так:

«Ми йдемо на додаткові видатки для того, щоб забезпечити технологію і ця основа була вже закам’янілою.  Інших варіантів, окрім як зробити основу саме такою, нема.  Адже цим перехрестям йде інтенсивний рух транспорту величезного тоннажу. При температурі +30 +35 градусів асфальт нагрівається і при гальмуванні та початку руху такого транспорту асфальтне покриття поступово зсовується, виникають колійність і напливи. Шар нижньої основи (подушки) дорожнього покриття, який робиться зараз, має цьому протистояти, аби нове асфальтне покриття прослугувало без зауважень довше».

Причини, які послугували заміні верхнього шару основи та  технологію вкладання нового шару основи на цій ділянці, прес-службі міської ради розповів голова правління ШБУ-14 Олександр Харчук. Розмова відбулася тиждень тому, минулої п'ятниці. Фотографії зроблені тоді ж:

Які фактори вплинули на заміну старого шару основи?

—  Стара дорога була побудована за тодішніми радянськими технологіями. При побудові цієї дороги навантаження на вісь розраховувалося на автомобіль ЗІЛ 6 тонн. Сьогодні автомобільний парк змінився, з’явилося багато інших автомобілів вантажних. Зараз навантаження на вісь 12-14 тонн. Для прикладу, вага одного тролейбусу, навіть без пасажирів — 10 тонн. Також матеріали, які були використані в той час, вже не відповідають сьогоднішньому навантаженню. Коли ми зробили місцями вирубки, керни, то побачили, що основа щебню була де 10 см, а де взагалі не було, тобто асфальтобетонне покриття було просто покладене на пісок. У тих місцях, де основа була, щебінь та пісок вже між собою змішалися, і з-за цього цей шар основи  теж втратив свою опірну здатність. Якби ми просто поклали новий асфальт на таку стару основу, то найближчим часом з’явилися б напливи, колійність, тріщини, а потім ямковість. Тому робити нове покриття на старій основі було безглуздо.

З чого складається новий шар основи та всі покрокові дії?

—  Ми вже наближаємося до європейських норм, товщина шару основи тут —  65 см. Основа складається з:

1. 20 см — це піщаний підстилаючий шар, він дренований.

2. Поверх цього піску по всій ширині вкладається геотекстильний матеріал, який має термообробку. Його призначення — запобігти перемішуванню щебню з піском, підвищити пружність, запобігти утворенню колійності в нижньому шарі основи та потраплянню води з нижнього шару піску наверх.

3. 16 см — щебенева суміш. Потім ці всі шари вкатуються.

5. 16 см щебеневої суміші, опрацьованої цементом. У результаті отримуємо низькомарочний бетон, потрібно тільки такий. Якщо буде високомарочний бетон, то він не буде працювати з асфальтобетоном разом. У них різні коефіцієнти розширення.

6. Вкладається армований геотекстиль (сітка), яка дає більше пружності.

7. 8 см — крупнозернистий асфальтобетон класу А.

8. 5 см — мілкозернистий асфальтобетон класу Б.

Бетонні плити вкладаються для кращого перекриття каналізаційних мереж та зв’язку.

За інформацією прес-служби Чернігівської міської ради

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?