З 1 серпня на Чернігівщині заборонено ловити раків

З 1 серпня поточного року вводиться літньо-осіння заборона на вилов раків, що триватиме до 10 вересня включно.

Відповідні заходи охорони вводяться задля того, щоб захистити цей вид членистоногих під час найбільш вразливого для їх періоду – линьки. Адже саме міцний панцир слугує для рака своєрідною захисною бронею від підводних хижаків чи недобросовісних рибалок.

Період линьки раки проводять зовсім не в укриттях, як то прийнято вважати, а навпаки – на відкритих територіях. І хоча тривалість процесу зовсім не значна (до 10-15 хвилин), однак не встигнувши сховатись у норі, рак автоматично стає здобиччю для інших мешканців водних об’єктів. Окрім того,  саме в цей час рака легко вполювати.  Наближення линьки можна побачити за зміною кольору панцира. Він стає матовим, тонким і крихким.

Тож, з метою здійснення державного контролю за охороною річкових раків під час другої линьки Чернігівським рибоохоронним патрулем виданий відповідний наказ від 15.07.2020 №89-од, яким заборонено промисловий та любительський лов річкових раків у зоні дії контролю.

За порушення вилову раків у цей період на браконьєрів чекатиме адміністративна відповідальність у вигляді штрафу. А це – від 34 до 680 гривень. До того ж, за кожного виловленого рака доведеться заплатити по 25,50 гривень компенсації. Незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотної шкоди,  каратиметься відповідно до статті 249 Кримінального кодексу України штрафом у розмірі від 17 000 до 51 000 гривень або обмеженням волі на строк до 3 років.

Також, в Правилах любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам. Забороняється вилов цих водних біоресурсів менших, ніж 10 см.

А Державна екологічна інспекція у Чернігівській області закликає громадян бути свідомими у вчинках, зважати на встановлені заборони, дотримуватись Правил рибальства та берегти біорізноманіття Чернігівщини.

За інформацією Державної екологічної інспекції у Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?