Юристка розповіла як зняли арешт з успадкованого майна

У житті виникають випадки, коли лише під час оформлення спадщини спадкоємці дізнаються, що на майно накладено арешт. Як діяти в подібній ситуації?

Про це розповідає фахівець —начальник Бобровицького бюро правової допомоги (Чернігівська область) Олеся Подоляк.

Олеся Подоляк

До Бобровицького бюро правової допомоги звернувся чоловік, якому нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Дослідивши матеріали справи, мені вдалося з’ясувати, що чоловік — єдиний спадкоємець майна померлого батька за заповітом. Після смерті батька відкрилася спадщина на частину земельних ділянок та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд. Чоловік своєчасно звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, але під час оформлення спадкових документів виявилося, що на майно спадкодавця накладено арешт, тому нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до ч.1 ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч. 5 ст. 1268 ЦК України).

За даними інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, нерухомого майна Чернігівською філією державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України на підставі постанов державного виконавця внесено відомості про накладення арешту на майно у 2010 та 2011 роках через заборгованість певної суми Кредитній спілці «Фенікс-Черкаси».

Слід зазначити, що відповідно до ст. 39 Закону України «Про виконавче провадження», виконавче провадження підлягає закінченню у разі смерті боржника.

З метою зняття арешту з майна було направлено звернення до Боровицького районного відділу державної виконавчої служби. У відповіді зазначалося, що на виконанні у відділі не перебуває виконавчих проваджень про стягнення з померлого заборгованості. Враховуючи те, що державна виконавча служба позбавлена можливості зняти арешт із спадкового майна, то просить зняти арешт, накладений на спадкове майно, через суд.

Згідно зі ст. 346 ЦК України, право власності припиняється у разі припинення юридичної особи чи смерті власника.

Встановлено, що постанови про повернення виконавчих документів стягувачу винесені 28.12.2011 року та 30.06.2011 року, тому трирічний строк для повторного пред`явлення виконавчого документу до виконання сплив.

Згідно ст. 40 Закону України «Про виконавче провадження», у разі закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа до суду, який його видав, арешт, накладений на майно (кошти) боржника, знімається, відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників, скасовуються інші вжиті виконавцем заходи щодо виконання рішення, а також проводяться інші необхідні дії у зв’язку із закінченням виконавчого провадження.

Враховуючи те, що виконавчі провадження, які були відкриті відносно боржника, на даний час на виконанні не перебувають, а відділ державної виконавчої служби не має змоги зняти арешт із успадкованого майна, що порушує право на спадкування, позовні вимоги підлягають задоволенню.

25 березня 2020 року Бобровицький районний суд Чернігівської області виніс рішення, яким задовольнив позовні вимоги клієнта про зняття арешту з нерухомого майна.

Алгоритм дій для зняття арешту з майна:

1) у нотаріуса, де відкрита ваша спадкова справа, отримати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо суб’єкта;

2) звернутися з письмовою заявою про зняття арешту з майна спадкодавця до відповідного відділу Державної виконавчої служби, який наклав арешт на майно;

3) якщо відділ Державної виконавчої служби відмовить у знятті арешту з нерухомого майна, Вам з позовною заявою потрібно звернутися до суду за місцем знаходження арештованого майна та додати до неї такі документи:

• копію паспорту позивача;

• копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

• копію свідоцтва про народження позивача;

• копію свідоцтва про смерть спадкодавця;

• копію витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі;

• копію заповіту;

• відмову у знятті арешту відділом ДВС;

• копії правовстановлюючих документів на майно спадкодавця;

• витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо суб’єкта;

• квитанцію про сплату судового збору;

4) Після отримання рішення суду, яке набрало законної сили, повторно звернутися до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину.

Окрім цього, за бажання, ви можете ознайомитись з матеріалами наведеної справи за ЦИМ посиланням.

Якщо у Вас виникли додаткові питання, Ви завжди можете звернутись до найближчого центру або бюро правової допомоги та отримати кваліфіковану і вичерпну консультацію з цього та інших питань.

Дізнатись адресу та номер телефону найближчого центру або бюро, можна на сайті системи безоплатної правової допомоги, або за безкоштовним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Також за вказаним номером Ви можете отримати попередню правову консультацію, або знайти правову інформацію, що Вас цікавить на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid в мережі інтернет за ЦІЄЮ адресою.

Олеся Подоляк

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?