Яскраві події за рік з життя Мезинського Національного природного парку

Мезинський край – край краси та величі природи. 10 лютого відзначається День створення Мезинського Національного природного парку. Цього року виповнюється 11 років з дня заснування Мезинського НПП.  Нагадаємо читачам та шанувальникам природи 11 яскравих подій з життя парку за рік.

1. Мезинський національний природний парк і його роль у збереженні природної та історико-культурної спадщини Подесення був в центрі уваги на Міжнародній науковій конференції «Подесення в контексті європейської історичної та природної спадщини»., що проходила 14-16 квітня 2016 р. на базі Інституту історії, етнографії і правознавства імені Лазаревського ЧНПУ імені Т.Г.Шевченка. Особлива увага приділялася питанням екологічної історії, збалансованого розвитку окремих територій і міжнародній співпраці. На конференції представники з Польщі поділилися своїм досвідом створення і функціонування Бебжанського національного парку і його околиць.

2. Всесвітньо відома Мезинська пізньопалеолітична стоянка (18 тис. р. до н.е.), яка є візитівкою парку і його своєрідним археологічним талісманом, черговий раз привертала увагу під час конференції «Коріння української нації як складова європейської цивілізації» Вона проходила 18-20 травня 2016 року в рамках Днів Європи в Україні. Унікальні витвори мистецтва та побуту тих часів вкотре доказували учасникам, що Україна з її багатою культурною спадщиною є невід’ємною частиною в історії розвитку всього європейського континенту.

3. Мезинський НПП презентував свій природно-екологічний і туристично-рекреаційний потенціал на ХХІІ-ій Міжнародній туристичній виставці UITT «Україна – подорожі та туризм», яка проходила 30 березня — 1 квітня 2016 р. на базі Міжнародного виставкового центру на Броварському проспекті. А біля спеціалізованого стенду Мінприроди України «Національні природні парки України для екологічного туризму та відпочинку» парківська делегація пригощала відвідувачів поліським чаєм та солодкими канапе із варення місцевих ягід та меду

4. 6-12 липня 2016 року на території Мезинського НПП працювала студентсько-учнівська наукова екологічна експедиція «Стежками академіка Л.С. Берга» ( у складі 15 осіб), яка відтворила відому сторічну експедицію по цій території. Цей захід відбувався в рамках реалізації проекту «Підтримка організацій громадянського суспільства для розвитку партнерств для сталого використання ПЗФ України» за підтримки Європейського Союзу і Програми малих грантів Глобального екологічного фонду і Програми розвитку ООН.

5. До річниці з дня народження відомого краєзнавця , засновника Мезинського музею В.Є. Куриленка вийшла його книга «Крізь безодню віків», яка є своєрідним підсумком його життя і с подвижницької діяльності. Василь Єлисейович за життя не встиг підготувати рукопис до друку, а тому вона вийшла вже під редакцією його дітей – Куриленка Ігора Васильовича та Чолану (уроджена Куриленко) Людмили Василівни.

6. Чергова Мезинська археологічна експедиція Чернігівського НПУ імені Т.Г. Шевченка (у складі 20 осіб) у серпні 2016 року здійснювала вивчення особливостей життя на цій території за доби раннього заліза, близько 2 тис. років тому і доби ранніх слов’ян . Земля у своїх надрах ховає ще багато цікавого з історичного погляду. Найдавніші матеріали на території археологічної пам’ятки Свердловське-1 відносяться до доби бронзи (ІІ тис. до н.е.).

7. У червні 2016 р на базі Деснянського біосферного резервату (у м.Новгород-Сіверский) і візит центру Мезинського НПП (у с.Деснянське) на семінарі для наукових працівників природно-заповідних установ (ПЗ, НПП), ВНЗ і академічних інститутів України навчалися картуванню оселищ заплавних комплексів річки Десни.

8. «Берег Десни у Мезинському НПП» — фотосвітлина відвідувачки парку Аліни Іносової стала найкращим фото з Чернігівщини 2016 року на ІІІ Міжнародному фотоконкурсів пам’яток природи «Вікі любить Землю» в рамках діяльності Вікіпедії та інших інтернет-проектів Фонду Вікімедіа з наповнення фотографіями природоохоронних територій світу, в тому числі України, створення найповнішої бази фотографій пам’яток природи і об’єктів природно-заповідного фонду.

9. 30 липня 2016 року на колоритному традиційному святі єдності, миру і традицій поколінь – Миколаївському ярмарку, Мезинський НПП презентував рекреаційні і туристичні ресурси своєї території через відтворення поселення людей кам’яного віку з Мезинської палеолітичної стоянки. За презентацію НПП був відзначений Дипломом ІІ ступеня Коропської райдержадміністрації і оргкомітету ярмарку. А туристичний маршрут «Від історії до сьогодення» став найпопулярнішим маршрутом серед відвідувачів Мезинського НПП, адже він охоплює більшу частину його території. Це «своєрідна машина часу» х історії цього сіверського заповідного краю за один день! Для зручності туристів і відвідувачів парку серед розмаїття природних й історичних пам’яток у 2016 р. було випущено путівник «Мезинський НПП: край давньої історії та чарівної природи».

10. За минулий 2016 рік науковцями було встановлено знаходження 97 видів тварин, нових для території Мезинського НПП. Один з них – турпан звичайний , птах з родини Качкові, що гніздиться на крайній півночі Європи та Азії. А знахідка Pachylister inaequalis є крайньою північною точкою зустрічі цього виду каруків-карапузиків в Україні.

11. У 2016 році Мезинський НПП приваблював багатьох журналістів. Зокрема, новим відкриттям телеканалу Інтер в рубриці «Україна вражає» стали «Зимові вихідні в Мезинському НПП». А от чернігівські журналісти «закохалися назавжди» в синь і шир деснянських просторів після дводенної вересневої подорожі національним парком. А село Мезин було включено в «ТОП-7 найкрасивіших сіл України». Рейтинг було складено під егідою сайту «Заграница» із закликом: «Розпочніть вивчати Україну з маленьких сіл».

Ніна Симоненко,

директор Мезинського НПП

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?