Якщо власник авто — учасник бойових дій. Поліс страхування

Сергій Борздий
Сергій Борздий

У разі користування автомобілем особою, яка не є власником цього авто, необхідно мати при собі такі документи: посвідчення водія (права), свідоцтво про реєстрацію авто, поліс цивільно-правової відповідальності (страховка) на цей автомобіль. А якщо власник цього автомобіля є учасник бойових дій, і згідно законодавства, він звільняється від обов’язкового цивільного-правового страхування,  то чи треба особі, яка не є власником авто, а користується ним, мати при собі такий документ?

Таке запитання ми отримали від Микола Москальця з м. Ніжин

Консультативну відповідь нашому читачеві надає працівник Управління ДАІ в Чернігівській області Сергій БОРЗДИЙ.

— Якщо власник автомобіля є учасником бойових дій і звільняється від обов’язкового страхування (цивільно-правової відповідальності), а користується цим автомобілем інша особа (скажімо, син, донька, дружина власника авто), то страхувати при цьому даний автомобіль не потрібно. Достатньо, окрім обов’язкових документів (посвідчення, свідоцтво про реєстрацію), «тимчасовому» водію мати при собі посвідчення учасника бойових дій або його копію власника автомобіля, тобто на того, на кого зареєстровано авто.

Додам, що мова йде про обов’язкове страхування, тобто таку цивільно-правову відповідальність, яка захищає інтереси третіх осіб, яким у разі дорожньо-транспортної пригоди, нанесено шкоду. А є ще інші види страхування, якими може скористатися власник автомобіля. Таке страхування здійснюється на умовах добровільності.

Нагадаю, що від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України звільняються:

  • учасники бойових дій та інваліди війни, що визначені законом,
  • інваліди I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами,
  • особи, що керують транспортним засобом, належним інваліду I групи, у його присутності.

Відшкодування збитків від дорожньо-транспортної пригоди, винуватцями якої є зазначені особи, проводить МТСБУ.

50% вартості полісу сплачують:

  • пенсіонери;
  • інваліди ІІ групи;
  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесена до I або II категорії;
  • учасники війни за умови особистого володінням і керуванням транспортним засобом, об'єм двигуна якого до 2 500 сантиметрів кубічних включно.

Від редакції: Нагадаємо, що згідно закону про ветеранів війни, учасники війни і учасники бойових дій – різні категорії, тож в залежності від цього і різні пільги.

Ще цікаві повідомлення

29 Thoughts to “Якщо власник авто — учасник бойових дій. Поліс страхування”

  1. Олег

    Добрий день .Підскажіть якщо я власник автомобіля і маю УБД,а зараз їздить моя дружина і вона також має УБД для неї треба страховка?

  2. Дмитро

    підкажіть будь ласка, якщо я маю убд та на власному транспорті офіційно таксую. мені потрібен страховий поліс??

    1. Чесно — не знаємо. Краще зверніться, будь ласка, за консультацією або до юриста, або ж до фахівця страхової компанії, оскільки ми не знаємо, чи треба Вам мати страховий поліс, якщо ВИ займаєтеся такою діяльністю.

  3. галина

    Якщо зробили поліс , а через деякий час переоформили машину і маємо другі номери на машину, чи треба переписувати поліс, чи можна їздити на тих номерах?

    1. Чесно? Не знаємо. Зверніться, будь ласка, за місцем розташування у Сервісний центр МВС (колишнє МРЕО) за консультацією.

  4. Сергей

    Добрый день. Я Уч. Б.действий. если я владелец нескольких авто, льгота распространяется на одно авто или на все?

    1. Льгота УБД выдается не на авто, а участнику боевых действий. Таким образом, не имеет значения, сколько у Вас авто (сколько на Вас зарегистрировано техники). Пока что ни в одном законе и подзаконном акте ничего на сей счет не сказано. Но это так на сегодняшний день. Если завтра кому-то в голову не придет и не внесут соответствующих изменений в Закон.

  5. Скажіть я убд маю машину як проходить процедура оформлення дтп,куди звонить і яквизвать страхового комісара

    1. Ось тут все розписано детально: 1) Повідомлення про ДТП 2) Заява про страхове відшкодування: www.mtsbu.ua/ua/for_consumers/112814/

  6. Олексій

    Являюсь участником АТО. Во Львове во время парковки поцарапал дверь машины. Могу ли получить страховку?

    1. Я так зрозумів, що своє авто подряпали? Якщо так, то — ні. Адже цей вид страхування, про який іде мова, тільки тоді «діє», коли шкода заподіяна 3-й стороні, тобто автотранспортному засобу, який належить іншій людині. А у вашому випадку, якщо ви були застраховані в будь-якій страховій компанії по іншому виду страхування, то вам повинні компенсувати при умові, якщо в договорі була передбачена така компенсація.

      1. Олексій

        Дякууууууууююююююю!

  7. Богдан

    Доброго дня! Скажіть будь ласка, чи обов'язковим є придбання Міжнародного страхового сертифікату «Зелена картка» для виїзду за кордон для власника авто учасника бойових дій?

    1. Ваше запитання ми адресували фахівцям сервісного центру МВС України. Якшо вони нададуть відповідь, ми неодмінно Вас проінформуємо (розмістимо тут, у коментарях)

    2. Андрій

      Доброго дня! Скажіть будь ласка, чи обов’язковим є придбання Міжнародного страхового сертифікату «Зелена картка» для виїзду за кордон для власника авто учасника бойових дій?

  8. Костянтин

    Якщо власник УБД винна особа виплачує Мтсбу , а якщо потерпіла то Мтсбу вважає що цей транспортний засіб не застрахований.

    1. Ну, це чиста дурня. Два місяці тому стояло моє авто на світлофорі (нікуди не рухалося), а вантажівка зачепила бампер. Я — учасник бойових дій і в даному випадку потерпілий. Мені виплатила страхова компанія (я звільнений від обов'язкового страхування) повну вартість заподіяної шкоди. Так що ваш аргумент немає аніяких підстав. От питання в іншому залишається відкритим і поки я його не з'ясував. Наприклад, власник авто має пільги, а отже може не реєструвати його. А якщо цим автомобілем користувався хтось інший (сват, брат, син...) і цей водій скоїв ДТП (він не зареєстрований), в результаті якого нанесена шкода іншому автомобілю, тобто третій особі, то чи буде страхова компанія виплачувати страховку потерпілій стороні чи ні? От на це питання відповіді поки що я не знаю...

  9. Павел

    Подскажыте пожалуйста. Я являюсь учасником боевых действий — АТО, у меня машына на литовских номерах но машына зареесрирована на фирме в Литве, нужно ли мне ее страховать?

    1. Хотів спочатку відправити Ваш лист юристу страхової компанії, але не варто, бо тут і так зрозуміло. Адже звільняється від обов`язкового страхування лише та особа, яка є власником автомобіля ну, і звичайно, якщо вона має пільги ( у даному випадку — учасника бойових дій). Ви ж, я так зрозумів, не є власником цього автомобіля (не на Вас же зареєстроване це авто?). Тож і відповідь однозначна.

  10. оля василенко

    мiй чоловiк має учасника бойових дiй, автомобiль який ми маємо на нього не зареєстрований. Чи потрiбно нам страхувати авто?

    1. Обов`язково треба, бо це авто (хоч чоловік Ваш є учасником бойових дій) йому не належить юридично, тобто зареєстрований автомобіль на іншу особу, яка не має такої пільги. Ваш чоловік, звісно, може цим авто користуватися, однак цей транспорт повинен обов`язково бути застрахованим, бо власник його, як Ви пишете, не є (вибачте за повтор) учасником бойових дій (учасником АТО). Але тут, наголошую, мається на увазі, коли мова йде про обов’язковий вид страхування (цивільно-правову відповідальність, коли наноситься матеріальна шкода третій особі під час ДТП). А ще є інші види страхування для водія транспортного засобу, але то вже на добровільній основі.У Вашому випадку, аби не страхувати авто в обов`язковому порядку, необхідно переєструвати (якщо є така потреба, можливість і зацікавленість) на Вашого чоловіка, як учасника бойових дій.

      Сергій Вітер, юрист редакції

      1. Вікторія

        скажіть будь-ласка, скільки приблизно коштує переоформити (зареєструвати)авто б/у на учасника бойових дій?

        1. Поки ми будемо з`ясовувати, радимо Вам особисто (якщо Ви із Чернігівщини) звернутися до будь-якого пункту сервісної служби МВС області. Адреси територіальних сервісних центрів МВС в Чернігівській області:

          Територіальний сервісний центр №7441 − м. Чернігів, вул. Шевченка, 162а

          Територіальний сервісний центр №7442 − м. Прилуки, вул. Індустріальна, 8

          Територіальний сервісний центр №7443 − м. Ніжин, вул. Московська, 78а

          Територіальний сервісний центр №7444 − м. Мена, вул. Жовтнева, 85а

      2. Микола

        Якщо власник автомобіля по документах дружина учасника бойових дій і авто було придбано під час перебування у шлюбі то є підстави вважати що авто є спільною власністю тобто і учасника бойових дій теж і тоді йому не потрібна страхова!

        1. Тут Микола пише: «Якщо власник автомобіля по документах дружина учасника бойових дій і авто було придбано під час перебування у шлюбі то є підстави...» Це ВИ так вважаєте? Я щось таких підстав не знайшов у законах ані «Про автомобільний транспорт», а ні про статус ветеранів війни... Де ВИ таке вичитали?

  11. Сергій

    Скажіть будь-ласка: 1) чи потрібно оформлювати страхування правової відповідальності власнику транспортного засобу, якщо він має посвідчення учасника бойових дій в тому випадку коли дружина та інші особи користуються транспортним засобом зареєстрованим на учасника бойових дій?

    2)як діяти і куди звернутись при скоєнні ДТП власником(УБД) ТЗ та іншими особами, які користуються ТЗ учасника бойових дій?

  12. Ігор

    Цю інформацію я вже читав на іншому сайті bilahata.net, так і не зміг зрозуміти на який закон воно опирається, і чи маю право працівники ДПС накласти штраф за їзду без страховки, в даному випадку...

    В мене батько учасник бойових дій в Афганістані...

    А як син, чи маю право їздити буз страховки чи потрібно оформляти на своє імя!!?

    1. У тексті чітко зазначено (а це консультація автоінспекції обласної міліції чи то веж поліції): водію, який користується автомобілем, що належить власнику — учаснику бойових дій, не треба мати поліс цивільно-правової відповідальності (страховку) на цей автомобіль.

      1. Олег

        Добрий день .В мене така ситуація я учасник бойових дій також власник автомобіля но моя дружина зараз керує моїм автомобілем і також є учасником бойових дій .Їй треба страховка?

Не бажаєте прокоментувати?