Якби не Чернігів, не було б зірок на Кремлі Московії

Не всі знають, що видатний російський театральний художник першої половини ХХ століття Федір Федоровський народився в Чернігові (14/26/ грудня 1883 року).

Те, що він був учнем Михайла Врубеля і Костянтина Коровіна — цікаво і важливо. Також з офіційної енциклопедичної довідки відомо, що Федір Федоровський у 1907 році із золотою медаллю закінчив Строгановське художньо-промислове училище і отримав пропозицію залишитися в училищі як викладача. Але в житті так сталося, що в 1907 р. він прийшов до Большого театру. У тому ж році художник виграв конкурс ескізів декорацій і костюмів до «Кармен» Ж. Бізе для Приватної опери С. Зіміна, за що був нагороджений премією в чотириста рублів, поїздкою на два місяці в Іспанію і дебютом в знаменитому московському театрі, де пізніше він оформив понад десяти вистав, в тому числі «Демона» А. Рубінштейна (1909 г.), «Чародійку» П. Чайковського (1913 р), «Життя за царя» М. Глінки (1914 г.). У 1913-14 рр. брав участь у створенні вистав у Парижі ( «Хованщина» М. Мусоргського) і Лондоні ( «Травнева ніч» М. Римського-Корсакова).

Оформлення сцени Большого театру Федором Федоровським

Федір Федоровський. Ескіз декорації до вистави «Царська наречена»

Але найголовніше, мабуть, у житті Федора Федоровського є подія, яка вийшла поза особисті історичні паралелі.

Нещодавно чернігівський журналіст Олександр Олійник поділився такою інформацією.

Виявляється, у 1936 році Федоровським були зроблені малюнки і моделі рубінових зірок, встановлених на вершинах веж Московського Кремля! Виставки робіт Федоровського проходили в Москві, Ленінграді, Парижі, а також Італії та Америці.

Як повідомляють енциклопедичні видання, роботи художника зберігаються в найбільших музеях Росії та за кордоном, велика колекція його ескізів зібрана в музеї Большого театру.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?