Як живуть роми на Чернігівщині?

Представник Уповноваженого в північних областях перевірив стан дотримання прав представників ромської національної меншини в умовах поширення пандемії COVID-19.

Представник Уповноваженого в північних областях Ігор Гурін разом з регіональним представником Уповноваженого в Чернігівській області Іриною Жмакою відвідали село Альошинське Городнянського району Чернігівської області, де постійно проживають близько 15 ромських сімей.

Члени моніторингової групи відвідали сім’ї ромів та ознайомились з їх умовами проживання. Також відбулось спілкування з представниками органів державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органів щодо стану дотримання прав представників ромської національної меншини.

З метою запобігання поширення захворюваності на коронавірус COVID-19, згідно з рішеннями районної комісії ТЕБ та НС та розпорядженнями Городнянського міського голови оголошено карантин та встановлено ряд карантинних обмежень на території Городнянського району.

За повідомленням місцевих ромів, при реалізації зазначених заходів порушень чи обмежень їх прав, пов’язаних з приналежністю до ромської національної меншини, з боку органів влади та правоохоронних органів не відбувалось. Випадки захворювання на коронавірусну хворобу серед представників ромської національної меншини не реєструвались.

Під час карантину роми, які є соціально вразливою верствою населення, не взмозі забезпечити себе у достатній кількості засобами особистого захисту та гігієни. При цьому, з боку місцевих органів влади відповідна допомога не надавалась. Невелика гуманітарна допомога із необхідними засобами захисту була надана Міжнародною благодійною організацією «Ромський жіночий фонд «Чіріклі».

Після оголошення карантину масового переміщення ромських громадян з інших регіонів чи з-за кордону не було. Лише одна сім’я ромів прибула на постійне проживання з Республіки Білорусь, після чого, з дотриманням карантинних заходів, перебувала на самоізоляції 14 днів. Конфлікти всередині громади через порушення карантинних заходів не спостерігались.

При спілкуванні з ромськими сім’ями було з’ясовано, що більшість мешканців ромської громади потерпають від безробіття. Частина з них працюють на сезонних роботах або виїжджають на заробітки до інших областей чи за кордон, іншим доводиться влаштовуватися на випадкові заробітки. Крім того, існують об’єктивні перешкоди для офіційного працевлаштування ромів, які пов’язані з відсутністю належної освіти або досвіду роботи, а також упередженим ставленням до них з боку роботодавців. Як наслідок, ромські громадяни не зареєстровані у центрах зайнятості.

Майже всі сім’ї потребують кращого житла або ремонту своїх осель. Більшість ромських сімей живуть в будинках по 2-3 сім’ї в одній кімнаті. Соціально-побутові умови також потребують покращення.

Щодо грошових виплат: за повідомленням представника Управління соціального захисту населення Городнянської РДА усі соціальні виплати ромським громадянам на період запровадження карантину збережені в повній мірі.

Також існують проблеми, пов’язані із запровадженням дистанційної освіти дітей. Забезпечити її на належному рівні досить складно, оскільки більшість ромських родин фінансово малозабезпечені.

Під час моніторингового візиту у представників ромської національної меншини виникало багато запитань правового характеру, в зв’язку з чим було досягнуто домовленості про проведення виїзного прийому громадян із залученням фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Детальний звіт за результатами цільового моніторингового візиту буде направлено до відповідних органів для реагування та виконання наданих рекомендацій.

Ірина Жмака,
регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?