Як здійснюються реформи в системі органів юстиції

Юрій ВласенкоСьогодні багато хто говорить про відсутність дієвих реформ у різних сферах. Чи здійснюються такі реформи (а якщо здійснюються, то яким чином?) в системі, яка є досить важливою для суспільства, оскільки так чи інакше кожний громадянин стикається з проблемами, що пов`язані з юридично-правовими наслідками. 

У зв`язку з цим ми звернулися з відповідним запитанням до начальника Головного територіального управління  юстиції у Чернігівській області Юрія ВЛАСЕНКА. Ось що він розповів:

− Дійсно, міністерство юстиції розпочинає масштабну оптимізацію своєї структури. Зокрема, рішенням Кабінету Міністрів України було ліквідовано Державну виконавчу та Державну реєстраційну служби. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 січня 2015 року № 17 Міністерство юстиції України є правонаступником Державної реєстраційної служби та Державної виконавчої служби.

Після ліквідації Державної реєстраційної служби та Державної виконавчої служби керівник управління юстиції отримає двох нових заступників, які відповідатимуть за напрямки виконавчої та реєстраційної служби.

На всі нові вільні посади оголошено публічні конкурси, які дадуть змогу прийти в структуру Мін’юсту молодим, вмотивованим, перспективним людям. При цьому прибрані будь-які кваліфікаційні обмеження щодо претендентів. Зокрема, скасована необхідність наявності досвіду роботи на державній службі. Для участі у конкурсі на заміщення вакантних посад достатньо мати юридичну освіту та досвід роботи за фахом  не менше 5 років.

Усунення дублюючих функції, скорочення працівників центрального апарату та територіальних органів юстиції вивільнить фінансовий ресурс в розмірі 60 млн. грн.

Буде запроваджено інститут винагороди для державних реєстраторів та поновлення цього інституту для державних виконавців. Відповідні проекти рішень Уряду вже підготовлені Міністерством юстиції України.

Аналогічна ситуація з системою реєстраційних служб, які увійдуть в систему органів юстиції. Так само парламент прийняв ініціативу Мін’юсту щодо введення системи винагороди реєстраторів за надання публічних послуг.

При цьому, в реєстраційній сфері будуть запроваджені збільшення оплати і диференційованої винагороди реєстраторам, які надають якісні послуги та приносять більше коштів до держбюджету. Іншим напрямом реформування цієї сфери протягом 2015 року стане передача частини функцій реєстраційної служби місцевим органам влади.

Міністр юстиції України Павло Петренко звернув увагу на неабияке посилення санкцій стосовно фактів корупції в органах юстиції.

За словами Міністра юстиції, оптимізація структури Мін'юсту може стати соціальним ліфтом для чесних та фахових співробітників відомства.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?