Як заради економії купують фіктивні пільгові документи

Кожен громадянин України мріє стати пільговиком з посвідченням, що дозволило б економити — на проїзді в транспорті, оплаті комуналки, отримання земельної ділянки і т.д.

Будь-який каприз за ваші гроші

Знайти в інтернеті контору, яка зробить з вас учасника бойових дій, інваліда, ліквідатора ЧАЕС, співробітника МВС, СБУ, прокуратури, журналіста або ж помічника народного депутата — не проблема. При цьому кожна з таких книжечок дає певні привілеї: хтось може безкоштовно їздити в громадському транспорті або ж відкриває двері в будь-які установи і організації, а хтось звільняється від сплати податків і навіть отримує квартири і земельні ділянки без черги.

По першому ж набраному оголошенню за відповідним номером молода людина на питання: «Чи можна купити для безкоштовного проїзду в громадському транспорті посвідчення учасника бойових дій?», відповіла, що вони подібні посвідчення не друкують.

«Ми не робимо посвідчення учасників АТО, МВС, СБУ та інших силовиків, не хочемо з ними сваритися», — зізнався співрозмовник. Але запропонував стати «інвалідом» за 4000 грн, обіцяючи зробити ламіноване посвідчення за тиждень і 500 грн передоплати.

«Від вас буде потрібно фотографія, ПІБ, дата народження і підпис на папері, ми за вас його на документі поставимо», — розповів Віктор.

Як вдалося дізнатися, є контори, які беруться за будь-яке замовлення, правда, і гонорар відповідний. З одним із співробітників такої фірми нам вдалося поговорити про тонкощі їх роботи. Валерій займається продажем підроблених документів уже п'ять років. І, як він підтверджує, справа ця вельми прибуткова, хоча і клопітка.

«З підробок сьогодні найбільш ходові меддовідки, санітарні книжки, посвідчення інваліда, учнівські та посвідчення дитини з багатодітної сім'ї. Останні особливо поширені серед студентів, які користуються громадським транспортом. Це дозволяє їм безкоштовно їздити», — розповідає Валерій. Скажімо, живе дівчина або ж хлопець у Бучі, а вчиться в Києві. Кожен день на дорогу в один кінець треба витратити 20 грн, плюс ще метро або маршрутка в місті. А посвідчення дає їм право на безкоштовний проїзд, за пільгою.

«Хочу вас запевнити: посвідчення справжні, ми їх беремо у чиновників, яким діти здають посвідчення після досягнення 18 років. По ідеї, їх повинні утилізувати, але їх продають. За місяць мінімум 5-8 чоловік здають. Нам дзвонять, що є такі і такі — два хлопчики і три дівчинки. Ми видаляємо старе фото і клеїмо фото клієнта, друк домальовували, а ПІБ залишається старе. Головне, що ніхто не перевірить, чи є така людина і хто він, так як бази даних немає — навіть на рівні державних органів потрібно напружитися, щоб перевірити. А зробити необхідний друк зараз не проблема. Сьогодні таке посвідчення продаємо по 1-2 тис. грн, в залежності від потреб клієнта», — розповідає Валерій. Він зізнається, що сам їздить в метро за підробленим посвідченням і, мовляв, жодного разу проблем не було.

Квартира за підробленим посвідченням

Ще два роки тому, розповідає друкар Валерій, були дуже популярні посвідчення учасника бойових дій. Але сьогодні попит на них впав, так як посилився контроль за їх видачею та перевіркою. Але ті, хто їх оформив два роки тому, не пошкодували про витрачені гроші.

«Одному оформили через нашу контору липове посвідчення учасника АТО, так недавно отримав квартиру за свій «героїчний подвиг» і користується іншими привілеями. А інший завдяки пільгам УБД не платить величезні податки і на нього оформлено багато різних підприємств, за що він отримує непоганий навар», — розповідає Валерій.

Серед замовників затребувані посвідчення силових структур, але їх випускають не заради пільг. «Не повірите, ми друкуємо їх справжнім співробітникам СБУ, МВС, прокуратури та інших відомств, які свої десь загубили. За втрату їх по голівці не погладять, ось вони і звертаються за дублікатами. І, знаєте, ще не скаржилися на якість роботи», — зізнається Валерій.

Ціна питання

Виготовлення посвідчення — справа клопітка і затратна. Відносно недорого можна купити посвідчення, ціна якого стартує від $500 за шт. Але тим, хто хоче, щоб документ був проведений офіційно, по базах, ціна посвідчення стартує від $ 3 тис.

«У нас тут був клієнт, який замовив посвідчення помічника депутата Київради. Ми знайшли депутата, у якого був недобір в помічниках, попросили взяти ще одного, він погодився. При цьому оформили його офіційно, навіть на зарплату, але йому довелося нам заплатити серйозну суму. Втім, у нього був самий що ні на є офіційний документ», — сміється Валерій.

Як пояснив підприємець, сьогодні на ринку велика конкуренція, вже навіть в метро розвішують оголошення про продаж медсправок і санкнижок, тому доводиться демпінгувати.

«Наприклад, за один день в лікарняному листі брати 50 грн, а деякі посвідчення пільговиків, які мають право на безкоштовний проїзд, робимо за 1000 грн», — каже Валерій.

Поліція не шукає

Як запевняє Валерій, працюють вони спокійно: «Поліції не до нас — немає часу. Та й факт підробки документів довести складно ». У поліції це підтверджують.

«Скажімо, найчастіше нам доводиться стикатися з підробленими документами на машини, скажімо, техпаспорта або посвідчення особи. По суті, за це передбачена кримінальна відповідальність за ст. 358 КК України, але вона безперспективна в суді. Довести, що громадянин підробляв документи, печатки, штампи або бланки зі злим умислом, — нереально. Тому всі ці справи закриваються на етапі слідства. Та й суд все, що може, — це оштрафувати до 1200 грн , — пояснює слідчий райвідділу поліції Сергій Васильєв.

Як підкреслює співробітник поліції, громадяни, які користуються підробленими документами, поліцію не цікавлять. Інша справа, якщо ліквідувати виробництво. Але і це відбувається не так вже й часто. До слова, за минулий рік не було винесено жодного вироку (рішення) по ст. 358 КК України.

Джерело

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?