Як виманюють гроші у людей сучасні шахраї і як уникнути неприємностей

Використовуючи широкий арсенал зловмисних прийомів, шахраї продовжують успішно видурювати у громадян десятки тисяч гривень.

Ми зібрали лише деякі «шахрайські» факти, зафіксовані поліцією Чернігівської області у квітні цього року. З них видно, наскільки шахраї вигадують все нові способи, аби виманити гроші у людей. Інформація надана працівниками сектору комунікації поліції Чернігівщини, спеціально для видання sknews.net 

«Стань учасником дисконтної програми»

13 квітня двоє спритників запропонували чернігівській пенсіонерці стати учасницею «вкрай вигідної» дисконтної програми всеукраїнської мережі супермаркетів та отримати солідний грошовий приз.

Жінка погодилася на пропозицію і запросила шахраїв до себе додому, де власноруч поклала до конверту з акційними постерами 40 тисяч гривень та 300 доларів США. Пенсіонерці сказали, що у вказаний день потрібно розпечатати його і отримати значні знижки під час покупок, а також солідний грошовий бонус.

От тільки зловмисники встигли непомітно підмінити конверт, і коли жінка його відкрила, то побачила всередині нарізаний папір.

Поліція застерігає; якщо до вас у помешкання намагаються потрапити підозрілі особи, негайно повідомте про це поліцію, сусідів або родичів. Не погоджуйтеся на пропозицію ворожіння, лікування «від усіх хвороб», продажу товарів за дисконтними цінами. Як правило, за всіма цими пропозиціями стоїть одна мета – любою ціною потрапити у ваше житло і заволодіти заощадженнями та цінностями.

«Купуйте в Інтернеті, але гроші — наперед»

Чернігівець купував через всесвітню мережу мотоблок. Продавець забажав отримати передоплату, на що покупець погодився і перерахував майже 4900 гривень. Але як тільки гроші впали на рахунок, продавець несподівано перестав виходити на зв'язок. Після того, як чернігівець в обумовлений строк не отримав покупки, він звернувся до поліції.

Ще один житель Чернігова замовив своєму знайомому виготовити меблі. Майстер отримав наперед від замовника 3000 гривень на матеріали, але так нічого й не зробив. Певний час чоловік переконував мебляра пришвидшити процес, а коли той перестав виходити на зв'язок, звернувся до поліції.

14 квітня поліцією міста Чернігова відрито кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) за фактом обману громадянина шляхом зловживання його довірою.

По допомогу до поліції звернувся 33-річний житель Чернігова. Він розповів, що на сайті безкоштовних оголошень невідомий розмістив оголошення про продаж рюкзаку. Довірливий хлопець перерахував близько 2500 гривень. Тільки коли продавець перестав виходити на зв'язок, ошуканий громадянин звернувся до правоохоронців.

Цього разу потерпіли 25-річний чернігівець. Молодий чоловік замовив будматеріали на сайті оголошень, за які розплатився наперед, віддавши 4,5 тисячі гривень.

Поліція нагадує, що під час здійснення покупок через Інтернет розрахунок за товар лише після його отримання. Ні в якому разі не перераховуйте задаток чи навіть всю суму наперед. Не ведіться на обман! Це збереже ваші гроші й нерви і не дасть шахраям жодного шансу обдурити вас.

«Ваша картка заблокована. Скажіть код і ми її розблокуємо»

Поліцією області відкрито чергові кримінальні провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) за фактами обману громадян шляхом зловживання їх довірою.

Представляючись персоналом банківських установ, шахраї дізнаються у довірливих громадян реквізити їх рахунків та успішно видурюють гроші.

13 квітня, представившись персоналом банку, зловмисники видурили у жителя обласного центру 4300 гривень. Приємний голос зателефонував і повідомив, що банківська картка клієнта заблокована. Але якщо повідомити всі реквізити, проблемку можна вирішити. Слухняний чернігівець повідомив номер картки, термін її дії та код, після чого шахраї одразу ж зняли з рахунку всі кошти.

Всі подібні шахрайства, скоєні в Чернігові, відбувалися за однією схемою – зловмисник отримував від потерпілого банківські реквізити картки, після чого знімав гроші з рахунку.

Жительці Чернігова зателефонував невідомий чоловік і повідомив, що в результаті збою програми помилково заблоковано її банківська картка. Щоб її розблокувати необхідно назвати номер картки, термін дії та код. Слухняна жінка виконала всі вказівки псевдобанкіра і в результаті з рахунку зникли 8000 гривень.

До іншої чернігівки зловмисник дзвонив і за аналогічною схемою зняв з її картки 3150 гривень.

78-річній жительці Ніжина псевдопрацівник банку розповів, що її картка заблокована і довірлива пенсіонерка повідомила шахраю всі банківські реквізити. В результаті жінка втратила дві тисяч гривень, що були на картці.

По допомогу до поліції звернулася чернігівська пенсіонерка і повідомила, що їй зателефонував невідомий чоловік, представився працівником служби безпеки «Приватбанку» і розповів про небезпеку блокування рахунку клієнтки.

Для уникнення цієї неприємної ситуації шахрай запропонував повідомити реквізити рахунку. Пенсіонерка слухняно виконала всі вказівки зловмисника і через деякий час отримала СМС-повідомлення, що з її карткового рахунку знято 9500 гривень.

Того ж дня до жителя Батурина Бахмацького району зателефонував зловмисник і представився працівником служби безпеки «Ощадбанку». За аналогічною схемою шахрай дізнався реквізити та особисту інформацію банківської картки потерпілого, після чого зняв з рахунку 5800 гривень.

Чоловік на сайті безкоштовних оголошень розмістив інформацію про продаж генератора. Зловмисник представився покупцем і нібито забажав купити агрегат, перерахувавши кошти на банківську картку продавця. Шахрай випитав у потерпілого не тільки номер картки, а й термін дії та код, після чого зняв з рахунку жертви 3600 гривень.

Правоохоронці закликають власників банківських карток до розсудливості, адже повідомляти персональні данні банківської картки не можна нікому, тим більше, телефоном. інформація про банківські реквізити вашого рахунку є суто конфіденційною, тому повідомляти її стороннім особам – це те ж саме, що віддати ключі від квартири першому стрічному. Будьте обачні та розсудливі.

«Ваш син попав у халепу. Ви йому можете допомогти»

Шахраї, як тонкі психологи, вдало спекулюють на бажанні літніх людей допомогти ближньому. В результаті потерпілі втрачають значні суми.

У Прилуках шахраї реалізували свою чи не найулюбленішу схему – подзвонили пенсіонерці та повідомили, що, мовляв, її син затриманий поліцією за перевезення наркотиків. Жінці одразу ж запропонували «вирішити питання» та визволити сина. Згорьована мати навіть не спробувала передзвонити синові, а перерахувала на рахунок шахраїв 50 тисяч гривень.

І тільки потім, поспілкувавшись з сином, пенсіонерка зрозуміла свою помилку та звернулася до поліції.

11 квітня по допомогу до поліції звернулася чернігівська пенсіонерка. Літня жінка розповіла правоохоронцям, що серед ночі їй подзвонив невідомий і повідомив про авто пригоду, в яку потрапив син господині і невістка. Мовляв, ситуацію потрібно швидко розв’язувати, доки не настали «тяжкі наслідки».

Літня жінка, як любляча мати, одразу погодилася допомогти, на що голос у телефоні погодився виступити посередником. В результаті жінка власноруч передала шахраєві 2600 доларів США та 3000 гривень.

Лише потім пенсіонерка зателефонувала «постраждалим» і переконалася, що її цинічно обдурили.

В подібних випадках поліція радить одразу ж телефонувати до поліції й повідомляти про шахраїв. Не погоджуйтеся на сумнівні пропозиції «вирішити питання», для початку хоча б зв’яжіться з родичами, які нібито потрапили в скрутні життєві ситуації.

Інформація про події внесена до єдиного реєстру досудових розслідувань, відкрито кримінальні провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство) — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

«На вас накликано порчу. Ми можемо вас врятувати»

11 квітня до жительки Бахмача завітали чоловік і жінка з південними рисами обличчя та з порогу ошелешили господиню, що на неї наслано порчу. «Благодійники» тут же стали проводити сеанс оздоровлення, а заодно й продивилися усі схованки із заощадженнями пенсіонерки. Після уходу «цілителів» жінка виявила зникнення більше 60 тисяч гривень, 5000 рублів РФ, 500 доларів США, та двох мобільних телефонів.

Поліція вкотре нагадує громадянам, що в разі отримання дзвінків із інформацією про те, що родичі потрапили до лікарні, стали жертвами ДТП чи затримані правоохоронцями, одразу телефонуйте до поліції.

Не погоджуйтеся на сумнівні пропозиції «вирішити питання» шляхом передачі чи перерахування значних сум. Це обман! Мисліть тверезо, самі перетелефонуйте родичам і поцікавтеся їх справами.

Стосовно різного роду цілителів, знахарів та екзорцистів, які з тисяч людей прийшли чомусь саме до вас, одразу телефонуйте до поліції, дільничного, у сільраду чи просто покличте сусідів, бо зловмисники намагаються за всяку ціну потрапити до вашого помешкання, щоб потім просто видурити у вас цінності і всі гроші до копійки.

«Дайте, будь ласка, водички — запити ліки»

Нещастя спіткало 93-річну чернігівку. Старенька повідомила поліції, що до неї в квартиру попросилася смаглява дівчина та попросила води, щоб запити ліки. Поки бабуся ходила на кухню – зі схованки зникли 23 тисячі гривень та 350 доларів США.

В Ніжині пенсіонерка 1929 року народження стала жертвою двох самозванок, які представилися соціальними працівниками. Відволікши увагу старенької розмовами про програми підтримки пенсіонерів, злодійки винесли з квартири жертви 67 тисяч гривень.

Поліція закликає до обережності при поводженні з незнайомцями, які просяться в квартиру чи будинок під приводом напитися води, переповити дитину або представляючись контролерами чи соцпрацівниками. Як правило, після таких візитів зникають гроші та коштовності.

В одному з сіл Козелецького району дві зловмисниці, представившись соцпрацівниками, зайшли до будинку 81-річної пенсіонерки, але, коли побачили, що не викликали у старенької довіри, просто нахабно й цинічно її пограбували, забравши 33 тисячі гривень і мобільний телефон, щоб вона не змогла викликати поліцію. Потім сіли в легковик марки «Daewoo Sens» і втекли.

За всіма фактами скоєння злочинів поліція відкрила відповідні кримінальні провадження за ст. 186 (грабіж) та за ст. 185 (крадіжка), тривають пошуки зловмисників.

Натомість громадяни мають і самі дбати про власну безпеку, виконуючи прості правила обережності:

— не соромтеся перевірити документи у неочікуваних благодійників, електриків чи соцпрацівників;

— не впускайте до свого помешкання бажаючих перевірити газовий лічильник, батареї, умови проживання або з метою напитися води чи переповити дитину.

В сільській місцевості в разі появи на вашому подвір'ї чи вулиці підозрілих осіб — негайно повідомляйте про це поліцію за телефоном «102», телефонуйте сільському голові, дільничному або запросіть сусідів.

«У вас є можливість зекономити на покупках пального та харчових продуктів»

У зв'язку з активізацією зловмисників різних мастей поліція звертається до громадян і закликає бути пильними й розсудливими.

Зловмисники просяться в квартиру під виглядом працівників комунальних або соціальних служб, щоб нібито перевірити газовий лічильник, батареї, умови проживання, інколи вигадують інший привід — переповити дитину чи напитися води. Як наслідок — з помешкань зникають коштовності, гроші, цінні речі.

Не соромтеся перевірити документи у неочікуваних благодійників, електриків чи соцпрацівників, зателефонуйте в сільраду чи дільничному офіцеру поліції й повідомте про візитерів.

В разі скоєння біди якомога швидше повідомте поліцію. Чим швидше правоохоронці отримають інформацію про злочин, тим легше буде його розкрити «по гарячих слідах».

У Чернігові біля міського ринку шахрай переконав жителя обласного центру купити талони на дизельне пальне. Зловмисник спокусив чоловіка суттєвою знижкою і продав йому 15 талонів.

Радіючи отриманому дисконту, автовласник направився на АЗС, щоб заправитися. Але там чоловікові повідомили, що талони недійсні. В результаті сумнівної оборудки покупець втратив 4 700 гривень.

До жительки Прилук підійшли дві жінки і шахрайським шляхом під приводом виграшу призів у всеукраїнській мережі супермаркетів заволоділи грошима в сумі 5300 гривень, які заявниця особисто передала зловмисницям.

По допомогу до поліції звернулася 45-річна чернігівка і повідомила, що їй зателефонував невідомий чоловік, представився власником офісу, який вона винаймає, і розповів, що йому необхідні гроші на вирішення питання з працівниками поліції.

Для уникнення цієї неприємної ситуації шахрай запропонував перерахувати на три мобільні номери близько 10 тисяч гривень, що вона і зробила.

Спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?