Як в селі на Прилуччині розвивають економіку та інфраструктуру

Линовицька селищна рада Прилуцького району затвердила Стратегію розвитку громади до 2027 року. За підтримки Програми «U-LEAD з Європою» робоча група розробила стратегічний план розвитку на наступні 7,5 років.

Цей документ передбачає впровадження низки проєктів, які мають активізувати економічний розвиток територій та створити умови для розвитку інфраструктури територій, туристичного потенціалу та людського капіталу.

«Стратегія допоможе нам змінити економічну активність мешканців. Ми маємо декілька проєктів для активізації молоді до створення свого бізнесу. Соціально-економічний аналіз громади дозволив нам чітко визначити наші переваги та слабкі сторони. Тому пріоритет громади – розвиток економіки, аби мешканці громади мали можливість працювати вдома», — переконує Наталія Олійник, секретар Линовицької селищної ради.

Команда громади сформувала чотири стратегічні цілі: прискорення економічного розвитку громади, розвиток інфраструктури, розвиток туризму, розвиток людського капіталу.

Кожна із них складається з декількох оперативних цілей, які, і собі мають конкретні завдання. Вже до кожного завдання громада напрацювала понад 4 десятки проєктів, які планує реалізувати у перші 3 роки впровадження стратегії.

«Стратегічне планування для громади є шансом сформувати критичну масу рішень та подій, які призведуть до зростання місцевої економіки. Децентралізація створила для цього всі умови, а робота команди показала реальну картину економічного стану територій й тепер ми знаємо де наша ціль, і що нам потрібно аби її досягти», - наголошує Володимир Бойко, радник з регіонального розвитку Чернігівського регіонального офісу програми «ULEAD з Європою».

Для реалізації сформованих пріоритетів робоча група зібрала понад 40 проєктів від мешканців громади. Зокрема, у перші три роки планується створити сільськогосподарський кооператив зі зберігання та збуту овочів, запровадити освітні курси для старшокласників з основ проєктного менеджменту та бізнесу, підтримка домогосподарств у застосуванні сучасних аграрних технологій, розвиток тепличних господарств, формування та поширення інвестиційних пропозицій, створити інтерактивний інформаційний центр «Кавказ: стежками шотландських графів», очистити від решток виробництва цукру річку Ставка та інші.

Також у Линовиці планують розробку бренду громади, містобудівної документації та інвентаризації комунального майна. Ці заходи допоможуть зібрати додаткові ресурси для розбудови інфраструктури. У Стратегії запланували оновити дороги та систему освітлення сіл, розбудувати систему відеоспостереження та швидкісного інтернет зв’язку.

Всього для реалізації цих ідей та проєктів необхідно близько 52 мільйонів гривень. Гроші шукатимуть у бюджеті громади, через державні програми підтримки та грантові проєкти.

«Наступні роки стануть ключовими у розвитку громади, адже в стратегії визначили проєкти, які варто реалізувати, і основна робота точитиметься навколо пошуку грошей. Програма «ULEAD з Європою» й надалі надаватиме консультативну підтримку та супроводжуватиме Линовицьку громаду», - ділиться Ірина Кудрик, керівниця Чернігівського регіонального офісу Програми «ULEAD з Європою».

Дмитро Клименко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?