Як в польових умовах захищають воїнів від атаки коронавірусу

В бойових частинах, які несуть службу за межами постійних місць дислокації, в умовах польових виходів, на полігоні тощо, значно складніше забезпечити захист військовослужбовців від коронавірусної інфекції. Але російсько-українська війна триває, тож підготовка особового складу частин вимагає постійної уваги, а досвід воїнів набувається під час теоретичних та практичних занять.

Про заходи, яких нині дотримуються військові в умовах наметового табору, розповів начальник медичної служби однієї з механізованих бригад майор К.

– В наметовому містечку, для максимального захисту військовослужбовців, проводяться протиепідемічні заходи, – розповідає офіцер. – Зокрема, максимально обмежено вихід за межі табору та навчальних місць особового складу, а також доступ до нього сторонніх осіб: військовослужбовців з інших частин, обслуговуючого персоналу тощо.

Командування частини визначило місця для якісної дезінфекції та огляду транспортних засобів. Тобто, будь яка техніка, яка забезпечує доставку для бригади продуктів, води, палива, матеріалів тощо щоразу проходить ретельну обробку.

Усі намети, як для відпочинку, так і для забезпечення життєдіяльності табору щодня тричі на добу обробляються антисептичними засобами. Відстань між спальними місцями складає близько півтора метри, одночасно у наметі відпочиває до 15 військовослужбовців.

Також для військовиків частини облаштовані додаткові місця для миття рук і вмивання, прання та дезінфекції одягу і побутових предметів, розгорнуто достатню кількість пересувних лазень.

Увесь особовий склад забезпечений необхідною кількістю захисних масок і антисептичних засобів.

Щоденно проводиться контроль температурного режиму кожного військовослужбовця та, за необхідності, медичний огляд, щоб можна було своєчасно відреагувати і направити людину на лікування.

Щодня медичні працівники та лікар несуть цілодобове чергування та прийом воїнів.

Приготування їжі в частині проводиться централізовано, з дотриманням протиепідемічних заходів, але кожен підрозділ харчується окремо, у своїх наметах, з дотриманням посилених норм особистої гігієни та у визначений час. Вживання їжі проводиться почергово, щоб між бійцями дотримувалася певна дистанція. Одночасно у наметі знаходиться не більше 10 чоловік. Використовуються одноразові, які після використання утилізуються, або індивідуальні посуд та прибори.

Нач. медслужби

Також з усіма військовослужбовцями бригади проведено роз’яснювальну роботу щодо попередження та профілактики захворювань, алгоритму дій у різноманітних ситуативних умовах та заходів посиленої особистої гігієни.

– В рамках протиепідемічних заходів ми також проводимо флюорографічне обстеження органів грудної клітини для виявлення хворих на пневмонію або бронхіти, а також розпочали проведення експрес-тестів на виявлення СOVID-19. На сьогодні у нас випадків захворювання військовослужбовців немає, але заспокоюватися не варто. Ми повинні бути готові до будь яких загроз. А головним завданням нині для нас є вимагати і контролювати ретельного дотримання кожним військовослужбовцем визначених протиепідемічних заходів. Від здоров’я кожного воїна залежить здоров’я усього колективу, – зазначив офіцер.

Олександр Парій,

Інформагентство Міноборони України «АрміяInform» (м. Чернігів)

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?