Як українці розплачуються за мільйонну позику

Ольга Богомолець розповіла про те, як українці розплачуються за мільйонну позику МБРР.

Народний депутат Ольга Богомолець розповіла про результати аудиту Рахункової палати щодо використання позики Міжнародного банку реконструкції і розвитку обсягом близько 189 мільйонів доларів на програму поліпшення сфери охорони здоров’я.

За її словами, з 2015 року освоєно лише 24% позики, а Україна вже сплачує великі відсотки та комісію за зобов’язаннями навіть за невикористані кошти позики, які знаходяться на рахунках Банку.  Про це вона написала на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

— На момент 9 місяців 2018 року освоєно лише 24% позики. За три роки, в цілому, заходи по регіонах виконані менше, ніж на чверть. Наприклад, у Волинській області позику використали лише на 9%. Станом на вересень 2018 року державою сплачено комісію за зобов’язаннями позики та відсотки у сумі майже 2.900.000 доларів США.  У тому числі — за невикористані зарезервовані кошти на рахунку Банку. Українці платять своїми податками за “повітря” — і це вже стає нормою, — повідомила Ольга Богомолець. 

Вона також підкреслила, що згідно з Планом закупівель на 2015—2020 роки у рамках цього проекту, наприклад, було передбачено спрямування на проведення опитувань, обробку даних та проведення соціологічних досліджень у Дніпропетровській області 192 тисячі доларів США. А в рамках проекту на розробку, наповнення та коригування веб-порталу у Рівненській області передбачено 30 тисяч доларів США.

— План закупівель, який затвердив у 2018 році заступник Міністра МОЗ Ковтонюк, передбачає витрати на проведення інформкампанії у розмірі 1.000.000 доларів США, а на тренінги та навчання — 2.500.000 доларів США, — підкреслила Богомолець.

Джерело використаного в публікації фото

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?