Як у хаті витинанки, то й добро стоїть на ганку

CameraZOOM-20151209111453891Скоро Новий рік та Різдво. Хочеться прикрасити дім, як це робили ще наші бабусі. Створити святковий настрій. Згадайте, яке особливе відчуття охоплює вас, коли на вікнах будинків, вітринах магазинів, з”являються сніжинки. Але наклеювати на скло можно і різноманітні картинки з паперу. Як це зробити, навчали на безкоштовному майстер-класі “Новорічна витинанка” в Ніжинській міській центральній бібліотеці.

Ведуча Колотило Тамара, заввідділом обслуговування ЦБС, запросила всіх бажаючих за стіл, до роботи. Але перед початком майстер-класу вона ознайомила нас з історією української витинанки.

Витинанка-дуже цікавий і доступний для народних умільців вид творчості. У вигляді паперової прикраси витинанки відомі наУкраїні з I-ї половини XIX ст.
CameraZOOM-20151209111355284 (1)З кінця цього століття папір стає доступним для багатьох верств населення.
Витинанка входить у селянський побут. Вона стає традиційною народною прикрасою для українського житла. Символіка витинанок була пов”язана з по рою року. Так, збираючись сіяти, вирізали і наклеювали витинанку “Посівну”.
CameraZOOM-20151209120233355Перед збинанням врожаю-”Врожайну”, на весілля -“Весільну”. По витинанкам сусіди визначали, які ж події відбувалися в кожній оселі. Витинанками оздоблю вали інтер”ер сільської хати: стіни, печі, сволоки,мисники, полиці.
“Небесний дар-творити диво це!
І витинанка, як душа народу.
В мініатюрі диво-деревце
Несе душі і серцю насолоду.”
CameraZOOM-20151209123542138У витинанці-єднання земного і небесного. Кожен її символ щось означає. Спільне виготовлення витинанок, прикрашання домівки, єднало родину. І слугувало навчальним процесом, формуванням художнього смаку у дітей. Казковий витвір давнини: серветки, зірочки, сніжинки “легкі, прозорі, мов пушинки”. Вони
милують око та зігрівають душу. Проста і багатозначна українська витинанка.
Техніка виконання надає їй символізм й дитячу щирість. В цьому переконалися і ніжинські рукодільниці під час майстер-класу “Новорічна витинанка”. Провела його майстриня Борщ Світлана, бібліотекар читального залу. Кожен мав змогу вибрати собі роздруковане зображення з новорічною тематикою. Для одного
це св. Миколай та янгелята, для іншого-традиційні новорічні іграшки, Снігуронька та Дід Мороз з подарунками.
“Щоб їх навчитись витинати,
Для цього слід приготувати
Робочих приладів набір:
Клей, ножиці, картон, папір”.
Отже, працюємо з готовим зображенням. Прорізаємо ножицями папір чітко по лініях. Світлана Валентинівна пильно спостерігає за роботою. Якщо потрібно, підходить і надає практичну допомогу, консультує. Поряд обслуговуються читачі абонементу. Їм зараз не до книг. Тільки й чуємо: “Ой, як гарно! І я хочу такі сніжинки. А як це робиться?”
Сказати правду-це справжній релакс.Творча діяльність заспокоює нерви, а коли вона ще й колективна-тим більше. Звісно, сьогодні маємо величезний вибір новорічної атрибутики, яка здатна спустошити наші гаманці. Тому українці повертаються до власного коріння.Слава богу є інтернет, де всьому навчать.
Взагалі існує багато видів витинанок: одноколірні, багатоколірні, з аплікацією-кому що до вподоби. Ця техніка українського декоративно-прикладного мисте цтва не потребує особливих зусиль чи грошей. Витинайте, що бажаєте. І як каже читачка Тетяна:
— Коли потрапляєшь у світ народної творчості,відпочиваєшь душею.Отримуєш віру і надію в те, що все в нашому житті буде добре.
Виконуючи творчу роботу, ми не помічаємо часу, не відчуваємо втоми. Біля рукодільниць ростуть купки біленьких витинанок: “ось перед нами витинанки-зразки чудової краси”. Йде обмін досвідом і оцінювання робіт. Майстриня Світлана Борщ демонструє нову символічну фігурку-Ангелочка. Показує, як його складати. Звісно, кожній господині потрібен в оселю ангел-охоронець. Жінки посміхаються й шуткують. Майстер-класи завжди дарують яскраві емо ції та чудовий настрій. В наш час це дорого коштує. А сніжнокрилі янголи зай няли свої місця біля творця. Нагадаю, що 18-21 вересня цього року у м.Могилеві-Подольському, на Вінничині, відбувся Другий Міжнародний фестиваль витинанки “Ангел миру”. З”їхалися понад 50 майстрів з 16 областей України, а та кож гості з АР Крим, Білорусі, Румунії. Вік майстрів-від 6 до 78 років. І всі во
ни присвятили вільний час витинанню. Спробуйте і ви досягти успіхів у цьому виді мистецтва. Думаємо, вам сподобається.

Наталія СТАРІНКО,
бібліотекар Ніжинської ЦБС

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?