Як святкували День медичного працівника у Чернігівській міськлікарні № 2

На Чернігівщині відзначили День медичного працівника – тепло, щиро, душевно. Адже наше життя просто неможливо уявити без медицини! Будь-яка людина хоче бути здоровою, жити довго та щасливо. Тож професія лікаря – одна з найгуманніших та найпочесніших у світі. Це – справді всенародне свято!

Зворушливі, прекрасні урочистості відбулися в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Тараса Шевченка – з нагоди Дня медичного працівника та 25-ї річниці відкриття Чернігівської міської лікарні № 2.

Привітали медиків Придесення з професійним святом і колектив другої лікарні – з чудовим ювілеєм керівники області. Голова облдержадміністрації Валерій Куліч наголосив, що це – свято людей найблагороднішої професії, які присвятили все своє подвижницьке життя збереженню нашого здоров’я. Сьогодні в стаціонарах Чернігівщини лікуються близько 70-ти тисяч жителів. Люди з усієї області постійно, щодня потребують допомоги медиків. У зоні антитерористичної операції на сході України зараз ризикують своїм життям 67 медичних працівників Чернігівщини. На часі – реформа охорони здоров’я, яка має покращити якість медичного обслуговування жителів – як у сільській місцевості, так і в мегаполісах. А наша Чернігівська міська лікарня № 2 – це провідний медичний заклад області, в якому працює високопрофесійний колектив під керівництвом заслуженого лікаря України Володимира Фаля.

На святі перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук відзначив, що в лікарні №2 працює біля півтори тисячі висококваліфікованих лікарів, медичних сестер та трудівників молодшого медичного персоналу; тут працюють медики, які носять високе звання «Заслужений лікар України». Головний лікар Володимир Фаль здійснив дуже багато й зараз самовіддано трудиться, щоб цей медичний заклад завжди був серед найліпших!

Звертаючись до когорти медиків Чернігово-Сіверського краю, керівники Придесення зазначили, що обласна державна адміністрація та обласна рада нині докладають усіх зусиль для того, щоб повсякденні проблеми медичної галузі на Придесенні вирішувалися якнайкраще; щоб наші заклади охорони здоров’я отримували найсучасніше медичне обладнання. Це відображається у багатьох важливих рішеннях та галузевих програмах, котрі приймаються на Чернігівщині. Цього року в нашій області заплановано майже 130 мільйонів гривень (це – зокрема, кошти Фонду регіонального розвитку), які отримують виключно медичні заклади. Розпочато, справді, потужні проекти в обласній лікарні та обласному онкологічному диспансері (суперсучасне обладнання), які мають дуже вагоме значення для покращення лікування хворих та нових можливостей наших медиків. І все це неодмінно дасть позитивні результати!

Валерій Куліч та Валентин Мельничук побажали всім медикам миру, оптимізму, благополуччя і добробуту в родинах, шани й поваги від пацієнтів; вручили кращим працівникам медичної галузі Чернігівщини Почесні грамоти облдержадміністрації і обласної ради, а також – дипломи лауреатів обласної щорічної премії імені І. В. Буяльського. А отоларингологові обласної лікарні, кандидату медичних наук, знаному лікареві Анатолію Свєтлєйшему вручено Почесну грамоту Верховної Ради.

Привітав медиків Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, який відзначив позитивну динаміку розвитку медицини в обласному центрі й подарував другій міській лікарні повітряний стерилізатор. Сертифікат вручив урочисто головному лікареві Володимирові Фалю.

Теплі, добрі, проникливі слова сказали народні депутати України – Олег Купрієнко, Олексій Кириченко та Валерій Дубіль, котрі також завітали на свято не з порожніми руками… Олег Купрієнко цікаво розповів, що навіть перебуваючи в Грузії, почув там щирі та захоплені відгуки про відомих українських лікарів із Чернігова – головного лікаря лікарні № 2 Володимира Фаля і завідувача відділенням ендопротезування та реконструктивної ортопедії цієї лікарні Володимира Фриза. Виявляється, їх і там, за кордоном, за тисячі кілометрів від рідної України, справді знають та шанують. Дійсно, чернігівським медикам є чим пишатися!

Щиро аплодували в залі й начальникові Управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петрові Гармашу.

Запам’ятався і документальний фільм про другу міську лікарню. 25 років тому цей медичний заклад урочисто ввели в експлуатацію в Чернігові. І увесь цей час лікарню очолює великий подвижник, висококваліфікований фахівець Володимир Фаль. Офіційно відкрилися двері лікарні для пацієнтів 18 червня 1992-го. Штатних працівників було небагато… А тепер тут щоденно рятують життя людям майже півтори тисячі кваліфікованих працівників. Роботу свою вони по-справжньому люблять, тому й атмосфера в колективі – прекрасна!

Головний лікар Володимир Фаль розповів, як створювалася лікарня, і що вдалося зробити за ці 25 років. Свого часу, коли все тільки-но починалося, і він приїхав на роботу в новостворену міську лікарню № 2 (а тоді ще велося будівництво на її території), то… буквально загруз, хоча спеціально одягнув чоботи. Побачивши цю пікантну ситуацію, будівельники порадили очільнику лікарні просто зняти взуття й чимчикувати босим. Тож Володимир Петрович роззувся, залишивши свої нерухомі чоботи, й босим пішов до свого кабінету. А чоботи потім витягли, привели до ладу й на пам'ять залишили в лікарні, як цікавий, курйозний, але водночас такий зворушливий історичний експонат.

Володимир Фаль подякував тодішньому міському голові Валентинові Мельничуку та його наступникові на цій посаді – Віталію Косих, котрі дуже багато зробили для того, щоб у Чернігові, в мальовничому місці, з’явилася ось така красуня – друга міська лікарня.

У 2014-му вперше в області тут була зроблена операція на відкритому серці. Торік відбулося вже 118 таких операцій, а в нинішньому році за п’ять місяців – близько ста. Можете собі уявити? Тепер 6-7 тисяч пацієнтів щороку лікуються у відділеннях терапевтичного профілю… П’ятеро лікарів мають високе звання – «Заслужений лікар України», а 66 співробітників лікарні – вищу кваліфікаційну категорію.

Лікарня багатопрофільна – щороку в її відділеннях лікується понад 17 тисяч хворих. Виконується до 7,5 тисяч оперативних втручань, причому часто – це найскладніші операції! Тобто у Чернігові є можливість надавати найсучаснішу медичну допомогу, яку раніше можна було отримати тільки в столичних медичних закладах.

Володимир Фаль запросив на ювілей багатьох ветеранів, які з перших днів трудилися в лікарні, і відчував гордість, що стільки людей завітали до обласного академічного театру імені Тараса Шевченка на це свято.

Тут я й поспілкувався з Галиною Гребенік, котра працювала в другій міській лікарні з 1992-го по 2014 рік. Втім, вона й зараз постійно згадує свою (хоча й таку нелегку, однак улюблену) роботу та чудовий колектив лікарні. Галина Вікторівна трудилася тут лаборантом… У перші місяці її роботи на новому місці лікарня ще не працювала – тож співробітники самі отримували апаратуру й меблі, власноруч наводили лад і затишок. Так, було важкувато, однак ніхто і не скаржився… Люди трудилися з великим ентузіазмом і жили надією, що їхня друга міська лікарня незабаром стане однією з найкращих на Чернігівщині. Власне, отак і вийшло! Тому всі ветерани-медики пишаються, що працювали в такій чудовій лікарні.

Та й нинішня молодь, яка трудиться тут, щиро гордиться своєю роботою, сумлінно, завзято продовжує справу ветеранів. Ось і Галина Гребенік пішла на заслужений відпочинок, проте в лікарні трудиться її донька, яка з самого дитинства звикла приходити сюди з матусею і мріяла працювати тут. Взагалі, таких медичних династій у лікарні немало, що не дивно – батьки показували постійно приклад хорошої роботи своїм дітям, а ті щиро зацікавилися такою благородною та потрібною професією.

А ще Галина Вікторівна напрочуд добре відгукується про головного лікаря другої міської лікарні – Володимира Фаля. Адже Володимир Петрович надзвичайно вболіває за справу. Він – простий у спілкуванні, доброзичливий, працелюбний; завжди підтримає і допоможе. Це – яскрава особистість, Лікар та Людина з великої літери. Тому, доки такий досвідчений фахівець очолює лікарню, можна бути цілком спокійним за її майбутнє!

Завершилися урочистості чудовим концертом за участю чернігівських артистів.

Сергій Квітницький. Фото Віктора Кошмала

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?