Як стягнути аліменти для дитини?

Одне з головних питань, що завжди залишається актуальним для багатьох батьків, котрі виховують дитину одні, є стягнення аліментів на дітей. Здорова, міцна сім’я — запорука стабільності і розквіту будь-якого суспільства, будь-якої держави. Але все більшого розповсюдження в Україні набуває неповна сім’я, коли діти залишаються з одним із батьків (частіше з матір’ю).

Проблема забезпечення належної виплати аліментів сьогодні торкається багатьох сімей. Як стягнути аліменти з батька дитини, куди йти та які документи необхідні? На ці та інші питання надає відповідь заступник начальника відділу «Славутицьке бюро правової допомоги» Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Новик (на фото).

Так, ст. 180 Сімейного кодексу України (далі – СК) визначено, що батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Способами виконання цього обов’язку є:

добровільний — за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі (ч. 2 ст.181 СК). Батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, в якому визначити розмір і терміни виплат (ст. 189 СК). Такий договір укладають письмово і нотаріально засвідчують. У разі не виконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть бути стягнуті на підставі виконавчого напису нотаріуса;

за рішенням суду — особа, з якою проживає дитина (діти), має право на звернення до суду з заявою (позовною заявою) про стягнення з іншого члена сім’ї аліментів на утримання дитини. Потрібно звернути увагу на те, що, заява про видачу судового наказу (або позов) про присудження аліментів на утримання дитини може бути подано і тоді, коли батьки дитини перебувають у зареєстрованому шлюбі, і в тому випадку, якщо шлюб розірвано, і навіть якщо вони ніколи не перебували у шлюбі між собою.

Можливі 2 форми звернення до суду з вимогою стягнути аліменти:

1. шляхом подачі заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів;

2. звернутись із позовною заявою про стягнення аліментів.

Що стосується наказного провадження, то варто зазначити, що можливе звернення до суду в порядку спрощеного наказного провадження з заявою про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину п.4. ч.1 ст.161 Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПК). Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.

Заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності (ст. 162 ЦПК). Суд видає наказ про стягнення аліментів з дати подачі заявником заяви про видачу наказу (ст. 191 СК).

Що стосується позовного провадження, то звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів можна тоді, коли не можливо подати заяву про видачу судового наказу або судом відмовлено у прийнятті чи задоволенні заяви про видачу судового наказу.

Відповідно до ч.1 ст 182 СК, під час розгляду справи, а саме — при визначенні розміру аліментів, судом буде враховано: стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення для справи.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Аліменти згідно з рішенням суду можуть стягуватися як в частці від доходу (ст. 183 СК), так і в твердій грошовій сумі (ст. 184 СК).

Якщо аліменти стягуються на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення дітьми повноліття (ч. 2 ст.183 СК).

Які документи потрібно зібрати для звернення до суду:

— заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів (позовну заяву про стягнення аліментів);

— копію всіх сторінок паспорта громадянина України для позивача;

— копію ідентифікаційного номера позивача;

— копію ідентифікаційного номера відповідача;

— копію свідоцтва про шлюб (копію свідоцтва про розірвання шлюбу/копію рішення суду про розірвання шлюбу);

— копію свідоцтва про народження дитини (дітей);

— довідку про склад сім’ї, як доказ проживання дитини з позивачем;

— довідку про доходи позивача (за наявності);

— за можливості, копії чеків, квитанцій, медичних довідок, рекомендацій лікаря, путівок на відпочинок та багато інших документів, що підтверджують вже здійснені витрати на дитину або ж їх необхідність.

Відповідно до п. 3 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» — позивачі — у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів звільняються від сплати судового збору. Після розгляду справи та винесення судом рішення у справі, цим рішенням суд зобов’яже відповідача сплатити судовий збір до Державного бюджету.

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Славутицького бюро правової допомоги за адресою: м. Славутич, Московський квартал, 12, тел. (04579) 2-01-35, (04579) 2-01-50 щоденно, крім вихідних, з 9.00 до 18.00 без перерви.

Також за правовою допомогою звертайтесь до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?