Як рибний патруль влаштував погоню за браконьєрами

4 затримання, вилучення 300 кг незаконно добутого карася, затримання порушників, що ловили рибу забороненими «ятерями» та сітками з жилки, встановлений факт продажу риби без документів на ринку м. Українка, 2 погоні за порушниками – так пройшли оперативні заходи Київського рибоохоронного патруля на Київщині  з 22 по 24 липня.

риба Яготин (1)23 липня, в суботу, рибні патрульні викрили порушника, що  забороненими знаряддями лову – більше ніж десятком «ятерів» виловив 313 кг карася або 3726 рибин, чим завдав  рибному господарству збитки на суму більше 63 тис грн. Порушник рибалив на р. Супій, в районі міста  Яготин. Близько 5 години ранку оперативна група рибного патруля Київщини затримала його під час здійснення незаконного вилову риби та викликала на місце події працівників Національної поліції. Спільно вони вилучили свіжовиловлену рибу, заборонені знаряддя лову, гумовий човен «Колібрі», підвісний двигун «Mercuri», автомобільний причіп, автомобіль Лада Гранта, кисневі балони та бочку для зберігання риби.  Відносно порушника складено протокол про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85 КУпАП (Грубе порушення правил рибальства).

«Матеріали буде передано до суду для подальшого прийняття рішення згідно з чинним законодавством, — повідомив керівник Київського рибоохоронного патруля Володимир Мухін, — Нагадуємо всім рибалкам, згідно з Правилами любительського і спортивного рибальства рибалкам-любителям дозволено виловлювати 3 кг риби на день, а для вилову  риби у промислових масштабах потрібно отримати відповідні дозвільні документи у Держрибагентстві.  Без таких документів вилов 300 кг риби  є незаконним, по-суті браконьєрством, і передбачає відповідальність перед законом. Відповідальність чекає і на всіх тих порушників, що ловлять рибу незаконними знаряддями лову».

В той же день рибоохоронні патрульні провели рейд на ринку м. Українка з метою перевірки наявності документів на збут свіжовиловленої риби. Під час нього було затримано громадянина, який продавав свіжу рибу, а саме: сом загальною вагою 5,4 кг. При перевірці документів громадянин спробував втекти, але був затриманий патрульними. Тож на місце події було викликано працівників Національної поліції та складено протоколи про адміністративне правопорушення відповідальність за яке передбачено ч. 1 ст. 88-1КУпАП (Порушення порядку придбання об’єктів тваринного або рослинного світу).

риба Яготин (2)24 липня під  час оперативних заходів на Канівському водосховищі в районі с. Дівички рибними патрульними було двічі  затримано  порушників правил рибальства, що ловили рибу забороненими знаряддями лову – сітками з жилки. Першого порушника з 8 сітями патрульні помітили о 5 годині ранку, він, в свою чергу, намагався втекти з місця події на автомобілі, побачивши патруль. Патрульним довелося влаштувати справжнє переслідування аби затримати порушника. Наздогнавши його, було встановлено, що порушник виловив 21 кг риби, чим завдав збитків рибному господарству на суму 4 505 грн. На місце події також було викликано працівників Національної поліції; сітки, човен та рибу – вилучено. Відносно громадянина складено протокол про адміністративне правопорушення відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85  КУпАП. «Будемо діяти в рамках закону, але поблажок порушникам не буде. Спроби втекти – не допоможуть», — зауважив Мухін.

Кількома годинами пізніше біля того ж с. Дівички  рибоохоронними патрульними було затримано  ще 2-х громадян, що ловили рибу з гумового човна забороненим знаряддям лову – сітками з жилки у кількості 3 од.  Правопорушники виловили 8 кг риби, чим завдали збитків рибному господарству на суму 3 706 грн. Сітки, човен та рибу у правопорушників вилучено. На місці події складено протоколи про адміністративне правопорушення відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85 КУпАП.

Оксана МИРОНЬКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?