Як Рабіновича звинуватили у «фейковому» замаху на життя

Вадим Рабінович, який останнім часом полюбляє давати різного роду інтерв'ю російським провідним телеканалам, і в яких, до речі, паплюжить, як тільки може, Україну, знайшов своє «амплуа» ще в одному скандалі.

На телеканалі «Інтер», здається, вирішили боротися зі «злом» злом. Укотре викриваючи «брехню» Вадима Рабіновича, журналісти вдалися до власних маніпуляцій. У результаті програли всі: Рабінович отримав дозу чорного піару, глядачі не отримали об’єктивної інформації, а «Подробности» вкотре виказали свою заангажованість.

Коротка історія така: народний депутат Вадим Рабінович, у минулому член «Опозиційного блоку», 17 жовтня в ефірі телеканалу «112» заявив, що на його життя «приблизно два тижні тому» планували скоїти замах. Цього зробити не вдалося й пізніше зловмисники буцімто підпалили його будинок та намалювали графіті з політиком на Майдані. Врешті-решт, під час мітингу партії «За життя» 17 жовтня «виконавців» затримали. При цьому депутат уважає замовниками членів «Опозиційного блоку» Сергія Льовочкіна та Юрія Бойка.

Варто зазначити, що наступного дня жоден телеканал, який входить до моніторингу «Детектора медіа», не повідомив про цю новину. І журналістів можна зрозуміти, вони цілком мають причини сумніватися в інформації нардепа: він не подав жодних доказів від правоохоронців, про його протистояння з Сергієм Львочкіним та «Опозиційний блоком» давно відомо й подібна заява могла бути просто частиною цієї «війни», крім того, розповідь Рабіновича була сповнена «художніх» елементів: «Там, где Опоблок начал проигрывать... при всей их подлости, при всей их тупости, я не думал, что это они. Но сегодня я даже рад, потому что сегодня мы подведём итог, я думаю, очень многим вещам».

19 жовтня журналіст Василь Крутчак, який раніше вже працював над «темою Рабіновича», якимось чином буцімто знайшов та інтерв’ював двох затриманих поліцією «виконавців». Обоє заперечили все сказане нардепом. І от із цього телеканал «Інтер» уже зробив новину. Що, звісно, одразу викликає підозри: чому, якщо сам «замах» не вартий висвітлення в новинах, про його ймовірну неправдивість журналісти все ж вирішили розповісти?

«Неожиданные подробности громкой истории с якобы попыткой поджога дома нардепа Вадима Рабиновича. Напомню, на днях скандальный политик заявил, что, мол, несколько недель назад неизвестные подожгли его дом. Журналистам удалось разыскать тех самых якобы нападавших, и оказалось – никакого поджога не было. Кстати, это уже не первые выдумки политика», – розповідає ведуча Катерина Лисенко 19 жовтня. По-перше, «Інтер» явно зловживає епітетами. По-друге, а хтось очікував, що двоє чоловіків зізнаються на камеру телеканалу (не правоохоронців!) у спробі підпалити будинок нардепа?!

Анонімна кореспондентка розповідає деталі подій: «О том, что неизвестные пытались сжечь его жилище – депутат вчера рассказал на всех каналах. Правда, ни фотографий, ни видео не показал. Да и в полиции о горящих депутатских домах – не слышали. Историей занялся журналист Василий Крутчак. Ему удалось разыскать тех самых якобы "террористов[...]",10 часов парней допрашивали в СБУ. Сейчас никаких претензий у правоохранителей к ним нет. А вот к скандальному депутату Рабиновичу вполне могут появиться. Ведь это уже далеко не первый раз, когда политик выдумывает истории нападении на себя или своих помощников».

Після цього в сюжеті не з’являються ні коментарі «паліїв», ні коментарі Рабіновича, ні коментарі Крутчака. Жодних сумнівів у словах затриманих чоловіків у журналістів теж не з’являється.

Натомість анонім продовжує: «В 2006 Рабинович заявил о жестоком покушении на своего ближайшего помощника – тогда журналиста Владимира Кацмана. [...]Позже оказалось – никакого избиения не было, а Кацман появился перед камерами с небольшой повязкой на голове. Очередное покушение Рабинович выдумывал целые 7 лет. В 2013 он заявил о попытке взорвать его автомобиль. [...] Оказалось – это была петарда, никто не пострадал. Как и история с поджогом дома – это оказалось очередной выдумкой, которую в очередной раз пришлось расследовать правоохранителям, вместо того чтобы заниматься раскрытием реальных преступлений».

Варто зазначити, що журналісти при цьому не наводять жодних доказів саме такого закінчення згаданих історій. Наприклад, у 2013 році Рабінович із посиланням на правоохоронців казав, що в нього кинули вибуховий пакет без осколкового наповнення, а не «пітарду». Що ж до Кацмана з «пов’язкою на голові», то лікарі офіційно констатували в нього черепно-мозкову травму та пошкодження верхніх кінцівок.

Але найбільша проблема сюжету – це не те, що розповіли в ньому, а те, що замовчали. «Подробности» жодним чином не згадали про тих, кого сам Рабінович підозрює у замаху на себе – членів «Опозиційного блоку». Мабуть, тому, що один із них (Сергій Льовочкін) – власник «Інтера». Ще гірше те, що в сюжеті немає жодних(!) коментарів правоохоронців. Здавалося би, що може бути простіше для спростування сумнівних слів нардепа, – запитати у профільних органів, чи правду він сказав: хто був затриманий, чи зафіксовані факти підпалу та замаху на життя, чи має слідство підозрюваних замовників?

Детальніше — в аналітичній публікації «Детектора медіа»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?