Як прибути з Росії до родичів в Україну?

Кордон1До редакції нашого видання надійшов лист з м.Городня Чернігівської області від батьків, син яких зі своєю сім‘єю проживає постійно в Росії. Вони запитують про те, як приїхати (і чи можна) до них із Росії їхньому синові?

За консультацією ми звернулися до помічника начальника прикордонного загону – начальника прес-служби підполковника Олександра Дудка.

— До редакції нам пишуть, що особі, яка має намір в‘їхати в Україну, треба мати виклик-запрошення. Про це, принаймні, як зазначено в листі, пишуть російські ЗМІ. Яким чином цей виклик можна зробити і куди надавати?

— Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну можуть тимчасово перебувати на її території на підставі реєстрації у пункті пропуску через державний кордон.

Скажу відразу, що жодного запрошення сьогодні для в‘їзду в Україну мати не потрібно.

Але спочатку хотів би зосередити увагу на правовій основі щодо змін в порядку пропуску через держкордон України громадян Російської Федерації.

Постановою Кабміну України від 30 січня 2015 року №23 «Про зупинення дії окремих положень Угоди між Урядом України і Урядом РФ про безвізові поїздки громадян України і Росії» з 1 березня 2015 року зупинено дію пунктів 1 і 5 переліку документів громадян Російської Федерації для в‘їзду, виїзду, перебування і пересування територією України на підставі паспорта громадянина Російської Федерації або свідоцтва про народження (для дітей віком до 14-ти років) із зазначенням належності до громадянства Російської Федерації. Також слід сказати, що порядок пропуску через державний кордон так чи інакше регламентують ще й постанови Кабміну №884 2013 року, №150 2012 року, а також стаття 203 Кодексу про адміністративну відповідальність.

Щодо запрошення. Я вже вище зазначив, що ніякого запрошення не потрібно робити, але, при цьому, звичайно, є деякі нюанси. Якщо, наприклад, особа, яка постійно проживає в Російській Федерації, і має намір приїхати до своїх батьків в Україну, повинна дотримуватись певних умов.

Батьки, або інші громадяни, до яких планують приїхати з Росії родичі, повинні написати заяву у довільній формі начальнику того прикордонного загону (пункту), через який будуть перетинати приїжджі. У заяві необхідно зазначити обов‘язково: повні анкетні дані про особу, яка хоче приїхати, адресу її проживання, населений пункт та короткі відомості про людину, до якої приїжджає, мотив приїзду і термін перебування (з якого числа і по яке). У заяві слід вказати про зобов‘язання приймаючої особи (вона відповідає за можливі негативні дії й наслідки перебування приїжджої особи в Україні).

Важливо те, що таку заяву необхідно надати керівництву прикордонного загону заздалегідь, але в будь якому випадку не пізніше як за добу до приїзду.

Кордон
Щоб збільшити фото, клацніть по ньому

 

— А які документи необхідно мати для перетину кордону і, зокрема, громадянам Російської Федерації?

— Для громадян РФ документами на право в‘їзду до України залишаються паспорт громадянина Російської Федерації для закордонних поїздок, службовий паспорт, дипломатичний паспорт, посвідчення особи моряка (за наявності суднової ролі або виписки з неї), льотне свідоцтво члена екіпажу повітряного судна, свідоцтво на в‘їзд (повернення) в Російську Федерацію (тільки для повернення в Російську Федерацію) тощо.

— Для в‘їзду в інші держави необхідне «фінансове» підтвердження. Чи треба мати певну суму коштів російським громадянам для прибуття в Україну?

— В’їзд в Україну, перебування на території України та транзитний проїзд через територію України іноземців здійснюється за наявності достатнього фінансового забезпечення або наявності можливості отримати таке забезпечення законним способом на території України.  Перевірка наявності достатнього фінансового забезпечення проводиться уповноваженими службовими особами Держприкордонслужби вибірково, у разі здійснення процедури контролю так званої другої лінії.

— А якщо особа перебувала в Україні та втратила відповідні документи, які її першочергові дії?

— У разі втрати на території України паспортного документу іноземці та особи без громадянства повинні негайно повідомити про це приймаючу сторону та орган внутрішніх справ (міліцію) для отримання відповідної довідки, яка підтверджує даний факт. При цьому виїзд з території України здійснюється по паспортному документу або свідоцтву на повернення, яке видається іноземцям, особам без громадянства в консульській установі своєї країни в Україні без візи.

Цікавився темою Сергій ВІТЕР, спеціально для видання «Суспільний кореспондент»

Ще цікаві повідомлення

5 Thoughts to “Як прибути з Росії до родичів в Україну?”

  1. Юрій

    Я громадянин України, постійно проживаю в РФ, дружина та доньки (неповнолітні) є громадяни РФ. Усій возні котру влаштували жидо-олігархи в Україні страждаємо ми! Мало того що немає потягів прями, окрім з Москви до Києва, то ще якісь заяви видумали, більше того які ще документи треба біометричні для неповнолітніх? Жах, краще було при Кучмі!!!

  2. Володимир

    Чим більше таких «ДУБІВ» серед прикордонників та й всієї влади, тим напевно міцніше кордон. То таки правда: БАРАН — полковник

  3. Михайло

    Видно не озброїним оком, що полковник ТУПИЙ БАРАН.

    Якщо комусь не зрозуміло, прочитайте ще раз його відповідь: «Батьки, або інші громадяни, до яких планують приїхати з Росії родичі, повинні написати заяву у довільній формі начальнику того прикордонного загону (пункту), через який будуть перетинати приїжджі. У заяві необхідно зазначити обов‘язково: повні анкетні дані про особу, яка хоче приїхати, адресу її проживання, населений пункт та короткі відомості про людину, до якої приїжджає, мотив приїзду і термін перебування (з якого числа і по яке). У заяві слід вказати про зобов‘язання приймаючої особи (вона відповідає за можливі негативні дії й наслідки перебування приїжджої особи в Україні).

    Важливо те, що таку заяву необхідно надати керівництву прикордонного загону заздалегідь, але в будь якому випадку не пізніше як за добу до приїзду.»

    Як можна писати заяву, на імя того чи іншого начальника, коли ти не знаєш через яку границю буде перетин кордону ???

    Це закон України, і там про заяви і згадки нема!!!

  4. А якщо я проживаю далеко від кордону, як мені подати відповідну заяву на в'їзд моєї родички яка хоче сюди приїхати? Чи можна відправити заяву через інтернет? Чи обов'язково заява має бути нааисана від руки? Чи можна просто надрукувати і внизу заяви підписатися?

  5. НАТА

    Чому не впустили мого двоюрідного брата з Росії? .який народився на Україні 45 років тому-батьки його тут не проживають...

Не бажаєте прокоментувати?