Як провести державну реєстрацію нерухомості

Право власності та інші речові права на нерухоме майно, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Для того, щоб зареєструвати будь-яке нерухоме майно, що знаходиться в межах Чернігівської області, заявнику треба звернутись із заявою до будь-якого державного реєстратора або нотаріуса Чернігівської області та подати оригінали документів, необхідних для відповідної реєстрації. У разі якщо оригінали документів, необхідних для проведення реєстраційних дій, відповідно до законодавства залишаються у справах державних органів, органів місцевого самоврядування, що їх видають, заявник подає копії документів, оформлені такими органами відповідно до законодавства.

Державний реєстратор/нотаріус за допомогою коп’ютерних засобів формує та реєструє відповідну заяву із зазначенням потрібних даних про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об’єкти та суб’єктів таких прав. Така заява роздруковується та підписується заявником за відсутності його зауважень до відомостей, зазначених у ній.

Треба зазначити, що заява про реєстрацію не приймається тільки за відсутності документа, що підтверджує сплату адміністративного збору за державну реєстрацію прав, та у разі внесення відповідної плати не в повному обсязі.

Якщо особа звільнена від сплати адміністративного збору за державну реєстрацію прав, вона пред’являє документ, що підтверджує її право на звільнення від сплати адміністративного збору. До осіб, які звільняються від сплати адміністративного збору під час проведення державної реєстрації речових прав, відносяться інваліди Великої Вітчизняної війни та прирівняні до них особи, інваліди I та II груп, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування. Також адміністративний збір не сплачується за проведення державної реєстрації прав, які виникли та були оформлені належним чином відповідно до діючого на час реєстрації законодавства.

Державна реєстрація прав проводиться в строки, визначені законодавством. Однак, заявник має право зареєструвати нерухоме майно у коротші строки, сплативши при цьому адміністративний збір за державну реєстрацію в збільшеному розмірі. Проте у випадку якщо особа і звільнена від сплати адміністративного збору, але бажає зареєструвати речові права у скорочені строки, то вона повинна сплатити адміністративний збір в повному розмірі.

Під час формування та реєстрації заяви державний реєстратор/нотаріус з оригіналів документів чи відповідно оформлених копій документів, поданих йому для проведення державної реєстрації прав, виготовляє електронні копії шляхом сканування таких документів та додає їх до заяви у відповідному розділі Державного реєстру речових прав.

Розгляд заяв про державну реєстрацію прав проводиться в порядку черговості їх надходження, тобто якщо щодо об’єкта нерухомості вже зареєстровано раніше подану заяву, то наступна заява розглядається тільки після прийняття рішення щодо заяви поданої, раніше.

Державний реєстратор/нотаріус може зупинити розгляд заяви у випадках:

1) якщо заявником було подано документи для державної реєстрації прав не в повному обсязі, передбаченому законодавством;

2) неподання заявником чи неотримання державним реєстратором інформації про зареєстровані до 1 січня 2013 року речові права на відповідне нерухоме майно від органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, якщо наявність такої інформації є необхідною для державної реєстрації прав.

Для відновлення розгляду заяви заявник протягом 30 робочих днів з дня зупинення її розгляду повинен надати необхідні документи або інформацію, необхідні для проведення державної реєстрації прав. Якщо заявник не виконав умов державного реєстратора, які стали підставою для зупинення розгляду заяви, то йому буде відмовлено в державній реєстрації прав.

Відповідно до законодавства державний реєстратор/нотаріус у разі подання заяви на проведення реєстраційних дій щодо об’єкта нерухомого майна невідкладно інформує про це власника такого майна шляхом надсилання на його електронну адресу повідомлення, за умови зазначення ним в заяві електронної адреси для здійснення з ним зворотного зв’язку і наявності такої адреси в Державному реєстрі речових прав.

Однією з новел законодавства є те, що власник об’єкта нерухомого майна має можливість зупинити проведення державної реєстрації щодо власного об’єкта нерухомого майна, подавши заяву про заборону вчинення реєстраційних дій.

Проте протягом 10-ти робочих днів такий заявник повинен подати державному реєстратору рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, яке набрало законної сили. Інакше після спливу цього 10-ти денного терміну державний реєстратор прийме рішення про відновлення реєстраційних дій.

У випадку, якщо відсутні підстави для зупинення розгляду або відмови, за результатом розгляду заяви державний реєстратор приймає рішення щодо проведення державної реєстрації прав, на підставі якого за допомогою комп’ютерних засобів вносить до бази Державного реєстру прав відомості про відповідне нерухоме майно, про його власників та користувачів.

Після цього також за допомогою комп’ютерних засобів реєстратор формує витяг, в якому зазначена інформація про проведену державну реєстрацію прав.

Такий витяг, у разі бажання, заявник може отримати у паперовій формі з проставленням підпису та печатки державного реєстратора.

Треба зауважити, що заявник також може відкликати заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень у будь-який час до прийняття державним реєстратором/нотаріусом рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації. В такому випадку державний реєстратор повертає заявнику оригінали документів або належним чином завірені копії таких документів, які були ним подані для проведення державної реєстрації, а також документ, який підтверджує сплату адміністративного збору.

Також слід зазначити, що законодавством, а саме статтею 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», чітко передбачено перелік обставин, за наявності яких державний реєстратор або нотаріус приймає рішення про відмову в державній реєстрації речових прав на нерухоме майно, яке повинно бути вичерпним і обґрунтованим з зазначенням всіх підстав для його прийняття.

У випадку відмови в реєстрації нерухомості заявнику видається рішення про відмову, проте адміністративний збір не повертається, оскільки адміністративна послуга вважається наданою.

Ірина Васильченко,

головний спеціаліст відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації Головного  територіального управління юстиції у Чернігівський області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?