Як правильно зробити замовлення вікон, дверей, балконів

Як правильно зробити свій вибір при здійсненні замовлення на виготовлення та встановлення металопластикових вікон, дверей, балконів тощо.

Хочеться відзначити, що при придбанні, замовленні металлопластікових виробів споживач має право, передбачене в законодавстві, вимагати у суб`єкта господарювання для ознайомлення:

— свідоцтво про його державну реєстрацію;

— ліцензію на проведення будівельних робіт або при її відсутності, договір з організацією, яка здійснюватиме монтаж виробів і навіть договір з виробником продукції, який підтверджує, що саме цей суб`єкт господарювання є представником продукції.

При ознайомленні з вказаними документами вже на першому етапі можна зробити певні висновки – чи слід замовляти вироби саме у цього підприємства?

Як показує практика, підприємства зареєстровані в інших регіонах України (Дніпропетровська, Сумська та інші області), легко зникають після отримання грошей від споживачів не виконавши в повному обсязі умови укладених із споживачами договорів. Відсутність ліцензії на проведення будівельних робіт відразу викликає сумніви в правильності і якості проведених вимірів для подальшого виготовлення виробів, проведеного монтажу виробів і подальшого їх використання.

Більшість скарг споживачів поступає на підприємців, які приймають замовлення за столиком де-небудь в супермаркеті (універмазі, на ринку, в магазині) або прямо на вулиці тощо. При спробах розглянути заяви споживача з`ясовується, що підприємець на короткий термін узяв в оренду певну площу у вище перелічених місцях, одержав замовлення, гроші і переїхав здійснювати свою «діяльність» за іншою адресою. В кращому випадку замовлення виконають, але не будуть дотримані гарантійні зобов`язання, у гіршому – споживач залишається і без грошей і без замовленого виробу. Інспекція, на жаль, не займається розшуковою діяльністю, і такі скарги доводиться відправляти до органів внутрішніх справ. Який висновок? Наша порада полягає у тому, що: по-перше, зайвих грошей не буває, а по-друге, гарантійний термін експлуатації ПВХ виробів складає, як правило, 5 років (тобто досить тривалий термін), тому вибір виконавця послуги з виготовлення ПВХ конструкцій повинен бути достатньо обгрунтованим. Перевагу слідує віддавати стаціонарно розміщеним підприємствам, а також таким, які достатньо довго працюють в цій сфері діяльності і мають хороші відгуки про свою роботу.

Договір – це основна умова при замовленні металлопластікових виробів.

Основною умовою замовлення металлопластікових виробів є укладення письмового договору, оскільки всі усні домовленості між споживачем і суб`єктом господарювання можна довести тільки у судовому порядку.

При цьому слід відзначити, що споживачеві необхідно уважно ознайомитися з умовами договору, який повинен містити:

— всі замовлені споживачем роботи;

— терміни виконання замовлення;

— порядок оплати;

— гарантійні зобов`язання виконавця, його права і обов`язки;

— конфігурацію і розміри замовлених виробів і т.п.

Так однією з хитрощів суб`єктів господарювання при укладенні договору є відсутність в ньому інформації щодо такої послуги як монтаж виробів, що приводить до неможливості пред`явлення претензій споживача до якості монтажу виробів.

В першу чергу, слід звернути увагу в договорі на порядок оплати замовлення і термін його виконання. Оскільки в більшості договорів, що укладаються із споживачами, йдеться про термін виконання замовлення саме після 100% оплати, то коли споживачем вноситься лише частина вартості замовлення, це дає можливість суб`єкту господарювання затягувати термін виконання замовлення на невизначений час. Тому наявність вказаних розбіжностей в умовах договору з усними обіцянками виконавців відразу повинна насторожувати споживача.

Крім того споживачу, обов`язково необхідно запитати від підприємства документ про оплату замовленої послуги, або відмітки в договорі про його оплату з вказівкою сплаченої суми.

Відзначимо, що доступність роботи на ринку металлопластікових виробів приводить до появи на ньому шахраїв, які укладають фіктивні договори із споживачами на вулиці, у них удома, в інших місцях, наприклад таких, як ділянка 2×2 в приміщенні якогось магазина, тільки не в приміщенні офісу підприємства, оскільки офісу просто немає. Для того, щоб уникнути конфліктних ситуацій, фахівці Інспекції радять укладати договори безпосередньо в офісах суб`єктів господарювання, які вже тривалий час знаходяться на ринку металлопластікових виробів, уважно ознайомившися зі всіма документами, і здійснювати оплату замовлення через банківські установи.

Також при виборі підприємства, в якому Ви хочете придбати вікна, спирайтеся на досвід своїх сусідів, знайомих, родичів, які вже замовляли в цьому підприємстві металопластикові вироби і залишилися задоволені їх якістю.

Валентина АНУЛЯ, головний спеціаліст Інспекції з питань захисту прав споживачів у Чернігівській області, спеціально для видання «sknews.net»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?