Як підопічні «Аратти» та «Дивосаду» відпочиватимуть на Голубих озерах

Життя в наметах і приготування їжі на вогнищі, участь у обрядовому дійстві на Купала, цікаве спілкування, а також різноманітні майстер-класи, флеш-моби, квести та розваги – таким буде цьогорічний патріотичний табір для особливих учасників театру «Дивосад», їхніх батьків, волонтерів Чернігівської обласної благодійної організації «Аратта».

Табір «Цвіт папороті» триватиме з 1 по 10 липня на базі «Блакитні озера» в Ріпкинському районі. Частину витрат з організації табору покриває проект «Повноцінне життя!», підтриманий Європейським Союзом у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень і Спілкою Робітничих Самаритян-Грузія (організація транспорту), частину – міні-грант відділу дітей, сімї та молоді Чернігівської міської ради (на творчі майстерні).

— Ідея цього табору народилася тому, що наші вихованці та їхні батьки щороку прагнуть поїхати на відпочинок на природу. Десь років п’ять тому ми почали виїжджати на фестивалі авторської пісні в різні райони нашої області, — розповідає художній керівник театру «Дивосад» Ірина Пісня. – Для нас важливо, що ця територія охороняється, тож ми почуваємося безпечніше, що це можливість познайомитися та поспілкуватися з різними творчими людьми. На такі фестивалі приїздять абсолютно різні люди — різного віку, професій, статусу — але всі ставляться одне одного щиро, по-доброму. Всіх об’єднує спільна мета – поділитися своїм творчим досвідом, натхненням, плодами своєї творчості. І ось в таку компанію наш «Дивосад» вписався якнайкраще.

За словами Ірини Пісні, фестиваль авторської пісні на Блакитних озерах ще доволі молодий. Він проводиться на свято Купала, тому завжди є фольклорна складова, виступають різноманітні колективи, приїздять артисти філармонійного центру, показують обрядове дійство. Минулого року артисти «Дивосаду» повезли на фестиваль фрагменти вистави «За двома зайцями», цього року вони готують свою фольклорну програму, запросили до участі дітей з Ніжинського будинку-інтернату, волонтерів, які допомагають театру. Перебування в тісному контакті с чудовою поліською природою, творча атмосфера табору й фестивалю дуже позитивно впливають і на дітей, і на батьків. Цікаво, що на перші фестивалі наважувалися поїхати всього один-двоє батьків зі своїми особливими дітками. Минулого року на Блакитних озерах таборували вже близько 60 людей, а цього року учасників, напевно, стане ще більше.

— Одна з особливостей цього року — наш табір матиме патріотичне спрямування, — розповідає керівник ЧОБО «Аратта» Вікторія Філатова. – Вихованці «Дивосаду» готують свою обрядову програму, до нас приєднаються підопічні Центру реабілітаційних послуг, що діє на базі організації в рамках проекту ЄС «Повноцінне життя!» Для них це дуже важливо, адже спілкуватися в стінах офісу – це одне, а вибратися за межі свого звичного світу, розширити рамки – зовсім інше! Люди відкриваються в таких умовах зовсім з іншого боку. Крім того, наші педагоги-організатори розробили насичену програму на кожен день з іграми, флешмобами, квестами, майстер-класами. Для проведення творчих майстерень ми запрошуємо професійних акторів з Чернігова. Бажаючих попрацювати з нашими підопічними не бракує, і це дуже приємно.

Насичений і активний відпочинок на природі — втілення мрій і вихованців «Дивосаду», і їхніх батьків, розповідає мама одного з особливих артистів, Алла Дудченко: «Для мого сина дуже важливі і театр «Дивосад», і можливість відвідувати Центр денного перебування в «Аратті». Це великій прорив у його розвитку, спілкуванні з іншими людьми з обмеженими можливостями. Він вчить ролі, йому багато дає фізкультура. До речі, днями ми самі, мами, побували на фізкультурі й відчули на собі дію вправ і тренажерів. Крім того, наші діти залюбки беруть участь у творчих майстернях Центру денного перебування. Щиро кажучи, це та важлива хвилинка вільного часу, яку ми, мами, можемо використати для себе. Щодо літнього табору, то жити в наметі, готувати їжу на вогнищі – для нас не новина, ми вже в такому таборі бували з керівником «Дивосаду» Іриною Піснею, з нетерпінням очікуємо цьогорічний табір! Адже «Дивосад» для нас – це родина, а відпочивати всією родиною – величезна радість і задоволення. Впевнена, що табір буде чудовий! І дякуємо тим, хто бере участь його підготовці. Дякуємо проекту «Повноцінне життя!», всім-всім, хто до нього залучений!»

Вперше на Блакитні озера збирається пані Галина з сином Дмитром. Чоловіку 30 років, його діагноз – розумова відсталість. За словами мами, стан її сина сильно погіршився, коли помер тато.

«Ми дуже раді, що сюди потрапили, — поділилися пані Галина. — Ми тут другий рік, але навіть за цей час життя мого сина дуже змінилося. Головне для нього – без сумніву, спілкування, він відкрився, посміхається, у нього з’явилися друзі. По вівторках і четвергах з десятої ранку до 15.00 він тут, у Центрі реабілітаційних послуг на базі «Аратти», а по вихідних – на репетиціях у «Дивосаді». У сина є ролі, хоча він і погано розмовляє, але ми стараємося. В літній табір теж збираємося з цією дружною компанією, їдемо вперше, але труднощі нас не лякають!»

Тож патріотичний табір «Аратти» на Блакитних озерах у Ріпкинському районі стартує вже зовсім скоро! Щоправда, на останньому тижні підготовки до таборування з’ясувалося, що дуже потрібні каремати та декілька наметів, оскільки бажаючих взяти участь у роботі табору «Цвіт папороті» виявилося більше, ніж очікували організатори. Можливо, хтось із підприємців чи тур клубів може дати намети в оренду? Будь ласка, зв’яжіться з офісом «Аратти» чи керівником «Дивосаду» Іриною Піснею. Крім того, велика дивосадівська родина потребує казанок на 20-25 л. Якщо можете допомогти, відгукніться! Адже особливі діти, люди з певними вадами так само, як і всі інші, хочуть змістовно та якісно відпочивати влітку, їздити на фестивалі, спілкуватися в колі друзів біля вогнища. Одне слово — жити повноцінним життям!

Вікторія Сидорова

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?