Як отримати аліменти, якщо батько дитини не працює

Чернігівка Людмила С. цікавиться деякими нюансами щодо отримання аліментів на дитину.

Консультацію надає начальник Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Сергій П’ятниця.

Яким чином я можу отримати аліменти на дитину від чоловіка?

Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними.

За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

Якщо Ваш чоловік працює та добровільно хоче брати участь в утриманні дитини, то він може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Але така заява може бути ним відкликана.

На жаль чоловік не працює та офіційного доходу не отримує, що робити в такій ситуації?

В такому випадку Вам слід звернутися до суду. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу батька або у твердій грошовій сумі.

Після отримання рішення, необхідно пред’явити його до виконавчої служби.

Якщо боржник не буде сплачувати аліменти, то державним виконавцем буде нарахована заборгованість, виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

А яким чином мені утримувати дитину, якщо я не отримую жодних коштів?

Державою визначено механізм надання тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

Така допомога призначається у разі, коли:

— рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв'язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;

— стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

— місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Тимчасова допомога призначається дитині віком до 18 років.

Що слід зробити для того, щоб отримати дану допомогу?

Тимчасова допомога призначається та виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину управліннями праці та соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах рад

Для призначення тимчасової допомоги необхідно подати до органу соціального захисту населення за місцем проживання :

— заяву

— копію свідоцтва про народження дитини;

— декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї)

— рішення суду про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;

— довідку державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення

— довідку про розмір аліментів.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?