Як освячували Десятинну церкву в Києві

12 травня 996 року відбулося освячення Десятинної церкви в Києві, першого кам’яного храму на Русі.

Десятинна церква (церква Успіння Пресвятої Богородиці) зведена у 989-996 роках і вважається першою кам’яною церквою Київської Русі. Вірогідно зведена на місці смерті християн-мучеників варягів Феодора Тура та його сина Іоанна, принесених в жертву Перуну.

Для її побудови і утримання київський князь Володимир Святославович виділив десяту частину своїх прибутків, звідки й походить поширена назва храму.

«Коли ж Володимир побачив, що церкву завершено, він, увійшовши до неї, помолився богу…, – повідомляє «Літопис Руський». – А коли він помолився, то сказав так: « Осе даю церкві сій, святій Богородиці, од маєтності своєї і од моїх городів десяту частину». І, написавши, положив він присягу в церкві сій, сказав: «Якщо се одмінить хто, – хай буде проклят». І дав він десятину Анастасові-корсунянину, і справив тоді празник великий у той день боярам, і старцям городським, і вбогим роздав багато добра».

Десятинна церква. Реконструкція північного фасаду. Фото: excurs.kiev.ua

До появи Софіївського собору виконувала функції кафедрального храму. При церкві відкрили першу на Русі школу.

Повторно освячена у 1039-му за Ярослава Мудрого.

Десятинна церква. Реконструкція Юрія Асєєва. Фото: ukrainaincognita.com

У Десятинній церкві поховані князь Володимир та його дружина Анна, сюди ж перенесено з Вишгорода прах княгині Ольги. У роки правління Ярослава Мудрого тут також поховали посмертно охрещених братів Володимира – Ярополка і Олега.

Руїни Десятинної церкви у середині ХVІІ ст. Малюнок Абрагама Вестерфельда. 1651. Фото: ukrainaincognita.com

Церква постраждала від пожежі на початку ХІ століття, а на початку ХІІ-го – від землетрусу. У 1169-му пограбована Андрієм Боголюбським, у 1203-му – Рюриком Ростиславовичем. Зруйнована під час монгольської навали 1240-го.

Десятинна церква, відновлена Петром Могилою. ХVІІ ст. Фото: orthodoxy.org.ua

Відновлення церкви приписували митрополиту Петру Могилі, який в середині ХVІІ століття нібито влаштував невеличку церкву у південно-західному куті руїн. Насправді він лише законсервував залишки давнього храму, замінивши дерев’яну стіну, що закривала тильний отвір, на цегляну.

Нову кам’яну церкву збудували в 1828—1842 роках.

Фундамент Десятинної церкви в 2005-му. Фото: pslava.info

За радянської влади рішенням ВУЦВК від 19 серпня 1929-го її закрито та передано Інспектурі з охорони мистецтва і старовини. Богослужіння припинено 2 жовтня 1929-го. Згідно з постановою Політбюро ЦК КП(б)У від 26 березня 1936-го церкву розібрано, цеглу використано для будівництва Музею історії України. Пізніше фундаменти церкви законсервували. З 2005-го ведуться їх дослідження і продовжуються дискусії щодо можливої відбудови храму.

Сергій Горобець, Український інститут національної пам`яті

На першому фото expressiysv.kiev.ua: Десятинна церква. Реконструкція Юрія Асєєва

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?