Як обміняти товар? Правова допомога споживачу

Споживач 2Як обміняти товар? Чи діє сьогодні «правило» обміну? Правова допомога споживачу

Сьогодні вже не відразу зрозумієш, які правові норми діють, а які вже втратили чинність. Раніше діяло «правило»: якщо товар не підійшов, то його можна було поміняти протягом 14-ти днів, звичайно, якщо цей товар не був ще у використанні. А як тепер? Купили подарунок, відкрили упаковку, не сподобалося, точніше не підійшов за своїми характеристиками. Ще не минуло 14 днів. Можу я обміняти цей подарунок?

На запитання споживача відповідає в.о. начальника юридичного сектору Інспекції з питань захисту прав споживачів у Чернігівській області Олександр Володимирович ЗЕНОВ.

Право споживача на обмін товару належної якості протягом 14 днів, не враховуючи дня покупки, якщо товар не підійшов за формою, габаритами, фасоном чи кольором, розміром чи з інших причин не може бути використаний за призначенням, встановлено у ст. 9 Закону України «Про захист прав споживачів».

Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом із проданим товаром.

Перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню) з підстав, зазначених у цій статті, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 №172.

Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості поверненого товару, або здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж. Продавець зобов'язаний у день надходження товару в продаж повідомити про це споживача, який вимагає обміну товару.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?