Як наповнюються книжковим фондом сільські бібліотеки Чернігівщини

Бібліотека (2)Народний депутат Валерій Давиденко та представники Дитячого фонду України долучилися до наповнення сільських бібліотек.

З нагоди Всесвітнього дня бібліотек фонди районних бібліотечних мереж виборчого округу №208 отримали як теплі слова вітань на адресу бібліотекарів, так і подарунки для читацької аудиторії різних вікових категорій та літературних уподобань. А це – багато книжок, які ще пахнуть друкарською фарбою, але вже очікують на свого читача.
З’явилися нові видання завдяки співпраці народного депутата України Валерія Давиденка з Чернігівським відділенням Дитячого фонду України, яке очолює Валентина Хуторненко, та із Фондом Леоніда Кучми «Україна», за сприяння якого й  відбулося видання книжок. Це вже не дебют співпраці, наголошують однодумці – перший раз їх шляхи перетнулися, коли Валерій Давиденко організовував виставку робіт вихованців Березнянської спеціалізованої школи-інтернату у стінах Верховної Ради та фонду Л. Кучми «Україна».

Бібліотека (1)– Я надзвичайно приємно була вражена поведінкою Валерія Давиденка. Він не лише організував виставку, а й особисто прийшов на захід і підтримав дітей. Мені, як людині, що має величезний життєвий, педагогічний та громадській досвід, дуже приємно, що в нашій країні є такі люди, як Валерій Миколайович. І я щаслива тим, що із ним співпрацюю й надалі! – розповідає Валентина Хуторненко.

Бібліотека (3)І вже наступним кроком став спільний проект, спрямований на забезпечення районних бібліотечних фондів книгами та підручниками. На думку народного депутата України Валерія Давиденка, така ідея – на часі, бо на сьогодні не кожен спроможний фінансово придбати гарну книгу або освітню літературу. А якщо й має велике бажання та кошти, то не завжди може дістатись із села до книжкової крамниці, котра розташована в місті. У таких випадках виручає бібліотека, яка повинна задовольняти вимоги кожного читача.

Бібліотека (4) На жаль, сільські бібліотеки відрізняються від міських! Їх бібліотечні фонди поповнюються не так часто, як цього хотілося б. Тому я вирішив виправити ситуацію. Зазначу, що крім районних бібліотек, по по одному примірнику кожного з видань буде відправлено до селищних та сільських бібліотек, які мають найбільшу кількість читачів.  Сподіваюся, що книги знайдуть свого читача! – акцентує увагу Валерій Давиденко.

Бібліотека (5)Дуже добре, якщо люди мають вибір – читати друкований варіант книги або віддати перевагу книзі в електронному вигляді. Але ж друковане видання душевніше, жвавіше, папір дозволяє краще сфокусувати увагу, дати простір фантазії, уявити персонажів, навіть стати на час читання співавтором, режисером і, можливо, героєм події, – наголошує на спілкуванні з книгою і Валентина Хуторненко. Примітно, що українська бібліотечна система має гарну традицію: читати книги будь-якої вартості можна і по цей день безкоштовно. І це особливо важливо для сільського читача, який суттєво обмежений у своїх можливостях наблизитися до прекрасного світу літератури.

Бібліотека (6)Цілком підтримують таке поважне ставлення до друкованих видань і бібліотекарі. Але в той же час і розповідають: поповнення бібліотечних фондів, особливо сільських бібліотек – це здебільшого заслуга бібліотечних працівників, які докладають максимальних зусиль, щоб ці видання дійшли до читача. Тож бібліотекарі дуже вдячні тим, хто простягає бібліотекам руку допомоги. Ось лише одна із численних подяк:

Бібліотека (7)— Ми щиро дякуємо Валерію Миколайовичу Давиденку і Валентині ІванівніХуторненко, а також Фонду Л. Кучми «Україна». Книги – найцінніший скарб і подарунок, який можна побажати як для бібліотеки, так і для справжнього книголюба! – наголосила Інна Дудко, директор комунального закладу «Менська централізована бібліотечна система».

Вже в очікуванні свого читача такі видання:                                                                                                          

Олесь Гончар, «Бригантина» – її по праву називають гімном людинолюбству, вірі в духовний розвиток юного громадянина. Повість про «складних» дітей і вчителів, які працюють у спецшколі для юних правопорушників, про повсякденний педагогічний подвиг, буде надзвичайно цікавою як для підлітків та їхніх батьків, так і для педагогів.

Олена Апанович, «За плугом Господь іде» – авторка глибоко досліджує агрокультуру українського селянства й козацтва в контексті ідей наших видатних співвітчизників – російського та українського вченого-енциклопедиста, фізика, математика, філософа, одного із засновників ноосферного космізму Сергія Подолинського та українського філософа, природознавця, мислителя, засновника геохімії, біогеохімії та радіогеології, космізму Володимира Вернадського. Видання стане у пригоді тим, хто цікавиться питаннями сільського господарства, екології та історії. До речі, це одна з останніх книг авторки.

В. И. Вернадский, «Биосфера и ноосфера», «Очерки геохимии», «Размышления натуралиста» видання, де більш детально  можна вивчити  напрацювання вченого.
«Слово о полку Ігоревім» – велична пам’ятка літопису XII ст., це видання проілюстрував Георгій Якутович – народний художник України, дійсний член Академії мистецтв, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка (нагадаємо, що одну з цих премій він отримав у складі творчої групи за досить відомий кінофільм «Тіні забутих предків»). Ілюстрації великого художника стали справді мистецьким і світоглядним відкриттям доби Київської Русі: митець не переповідає епізоди, а,  переосмислюючи найбільш напружені моменти, створює яскраві зорові асоціації літературного образу.

«Україна. Антологія пам'яток державотворення X—XX ст.» — десятитомна добірка суспільно–політичних документів і художніх творів, що охоплює тисячолітній період від доби Київської Русі до сучасної України.

Шота Руставелі, «Витязь у тигровій шкурі» – геніальна поема, вона є вершиною грузинської класичної поезії. У цій поемі Ш. Руставелі міркує про гуманістичні ідеали Європи середньовіччя: чемність, почуття любові, дружби, відважність та мужність. Герої поеми такими і є, а ще вони філантропічні та шляхетні. Герої поеми – не лише грузини, описані в ній події розгортаються також в інших регіонах світу: на Аравійському півострові, у Китаї та Індії. В історії йдеться про пристрасні пошуки жінки, символу сонця, котру викрав витязь, що виконує складне завдання її божевільного шанувальника.
Петро Шелест, «Справжній суд історії ще попереду» – книга містить унікальні щоденникові записи і спогади одного з найцікавіших українських політиків XX століття, радянського партійного і державного діяча, першого секретаря ЦК КП України, а також документи та матеріали про його життєвий шлях і діяльність. Автори-упорядники прагнули створити об'єктивне уявлення, реалістичний портрет Петра Шелеста як людини та керівника. До видання включено також інтерв'ю тих, кому довелося знати Петра Юхимовича або працювати з ним. Його сучасники у книзі згадують: «Петро Шелест запитував у мене, чи знаю я пісню «Тече вода каламутна, чого дівка така смутна» та змушував співати разом із ним», «Вагомими були виступи Шелеста на захист прав української мови у шкільній освіті, друкуванні газет, журналів і книжок». Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією, читається воно надзвичайно легко.
«Говоримо і пишемо зразково українською мовою»
(посібник) – він став ще одним надбанням районних бібліотек та читачів, що мають потребу досконало вивчити рідну мову.                                                      Л. В. Климова, «Художня культура» (підручник для 10 класу), М. С. Вашуленко, В. О. Науменко, «Післябукварик кольоровий» – ці видання значно розширюють можливості бібліотечних закладів у межах освітньої літератури для учнів шкіл.

Бібліотека (8)

Бібліотека (9)

Бібліотека (10)

Бібліотека (11)

Бібліотека (12)

Бібліотека (13)

Бібліотека (14)

Бібліотека (15)

Тетяна ТЕРЕЩЕНКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?