Як надається допомога родинам мобілізованих до війська

атоОрганами соціального захисту населення області спільно з районними державними адміністраціями, виконавчими комітетами міських рад, громадськими організаціями та волонтерами надається всебічна допомога родинам, члени яких мобілізовано до лав Збройних Сил України.

Про те, в якому обсязі і як така допомога надається розповіли в Департаменті соціального захисту Чернігівської обласної держадміністрації.

За даними районних державних адміністрацій та виконкомів міських рад станом на 1 липня поточного року в області мобілізовано до лав ЗСУ 6927 осіб.
Понад дві тисячі родин отримали матеріальну допомогу на суму більше 3 мільйонів гривень. Допомогу по господарству отримали 452 родини, Питання щодо завезення дрів, твердого палива та отримання скрапленого газу вирішили у 614 родинах. Майже 700 військовослужбовців отримали психологічну допомогу.
Родинам 111 загиблих військовослужбовців встановлено статус «Член сім’ї загиблого». Відповідні посвідчення отримали 244 особи, з них – 61 діти. Всі вони користуються пільгами відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Через органи соціального захисту у поточному році реалізується ряд державних програм щодо соціальної адаптації та медичної реабілітації учасників АТО та членів їх сімей.
Зокрема, налагоджено роботу на місцях з виявлення учасників антитерористичної операції, які потребують забезпечення протезуванням (ортезуванням), санаторно-курортним лікуванням, забезпеченням засобами пересування тощо. На обліку для забезпечення технічним та іншими засобами реабілітації в місцевих управліннях соціального захисту населення перебуває 10 осіб, які безпосередньо брали участь в АТО. На сьогодні 7 осіб повністю забезпечено необхідними засобами реабілітації; 89 — поставлено на облік для забезпечення санаторно-курортними путівками.
Також відшкодовано компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період на загальну суму 15,7 мільйонів гривень.
З метою реалізації державної програми із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції спрямовано з державного бюджету майже сто тисяч гривень, з них уже перераховано близько 450 тисяч. Розроблено заходи та вивчається потреба в професійному навчанні учасників АТО. Визначено 20 навчальних закладів та інших установ, які спроможні надати освітні послуги за напрямками, що є актуальними на ринку праці.
Опрацьовуються ще дві бюджетні програми, що стосуються забезпечення житлом членів сімей загиблих військовослужбовців, а також інвалідів І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов.
Перша програма реалізовуватиметься за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для членів сімей загиблих військовослужбовців АТО. До Мінсоцполітики вже направлено інформацію щодо 12-ти таких сімей загиблих військовослужбовців, які потребують поліпшення житлових умов.
Другою постановою КМУ від 17 червня 2015 року № 407 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь в АТО і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок. Трьох осіб, які підпадають під цю програму, поставлено на квартирний облік.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?