Як надається безоплатна правова допомога на Чернігівщині

Громадська приймальня. «Юстиція відкрита для людей»

З метою роз’яснення громадянам їх прав та чинного законодавства Головним територіальним управлінням юстиції у Чернігівській області здійснюється активна робота з надання безоплатної первинної правової допомоги.

Про це розповідає начальник Управління реєстрації нормативно-правових актів Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області – завідувач громадської приймальні Людмила Кузьміна.

Даний напрямок роботи забезпечується функціонуванням громадської приймальні, «гарячої» телефонної лінії, виїзного консультативного пункту, створених при Головному територіальному управлінні юстиції, та наданням правових консультацій спеціалістами управління юстиції в інших громадських приймальнях.

Для підвищення ефективності надання безоплатної правової допомоги, до мережі громадських приймалень з початку 2017 року залучались нотаріуси, студенти-консультанти юридичної клініки „Adiutorium” Чернігівського національного технологічного університету, фахівці Департаменту соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації, відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області, Чернігівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України, управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної у місті Чернігові ради, Регіонального та Чернігівського місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги.

Загалом, через мережу громадської приймальні при управлінні юстиції, станом на 01.08.2017, надано 496 правових консультацій, роз’яснень.

З них, у громадській приймальні при управлінні юстиції надано 200 — з питань спадкового, цивільного, сімейного, земельного, пенсійного, житлового, адміністративного, податкового права, соціального захисту населення, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, виконавчого провадження та інших. Надано 4 правових допомоги у складанні документів не процесуального характеру. Також, на веб-сайті Головного територіального управління юстиції функціонує громадська приймальня онлайн.

Спеціалісти Головного територіального управління юстиції беруть участь у роботі 2 громадських приймалень створених при Центрі правової інформації Чернігівської обласної наукової універсальної бібліотеки ім. В.Г. Короленка і територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки на базі Чернігівського обласного військового комісаріату, в яких було надано загалом 68 правових консультацій та 2 допомоги у складанні документів не процесуального характеру. Більш всього відвідувачів приймалень цікавили питання цивільного, спадкового, трудового права, соціального захисту населення. Крім того, мешканці віддалених населених пунктів Чернігівської області мають можливість отримати безоплатні юридичні консультації в онлайн режимі через відео-зв’язок (skype) при Центрі правової інформації Чернігівської обласної наукової універсальної бібліотеки ім. В.Г. Короленка, скориставшись комп’ютерами, підключеними до мережі Інтернет в місцевих бібліотеках Чернігівської області.

З початку 2017 року було здійснено 11 виїздів консультаивного пункту до м. Бахмач, м. Ічня, смт Козелець, м. Корюківка, м. Мена, м. Ніжин, смт Ріпки, до Чернігівської виправної колонії № 44, Чернігівського геріатричного пансіонату. Громадянам було надано 92 правових консультацій, роз’яснень.

У Головному територіальному управлінні юстиції забезпечується організація роботи «гарячої» телефонної лінії керівництвом. Забезпечується робота постійно діючої прямої «гарячої» лінії під час якої здійснюється консультування з питань діяльності управління державної реєстрації, нотаріату, антикорупційного законодавства. Загалом було надано 130 правових консультацій.

Головним територіальним управлінням юстиції вживаються заходи щодо розширення доступу населення до правової допомоги, запровадження режиму роботи, який є прийнятним для громадян.

Детальніше ознайомитись з діяльність громадської приймальні можна на веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області у рубриках «Новини», «Безоплатна правова допомога».

Людмила Кузьміна, юрист, м.Чернігів

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?