Як на Чернігівщині ремонтують дороги

Після цьогорічної зими найбільше постраждала ділянка від об'їзної Чернігова до Нових Яриловичів. Старе зношене покриття, яке останній раз ремонтували ще у 80-х роках минулого століття, вразливе до навантажень. Воно перезволожене після зими, ґрунти земляного полотна ще не розмерзлись, а отже міцність дорожнього одягу мінімальна, утворюється прогресуюча ямковість. Наразі дорожники працюють з холодним асфальтобетоном. Згодом за сприятливої погоди будуть з гарячим.

За допомогою холодного асфальтобетону на початку березня дорожники продовжують закривати найбільші аварійні вибоїни, що утворились на покритті після зимового періоду експлуатації. На трасі М-01 Київ — Чернігів — Нові Яриловичі від Кіптів до Ріпок працює чотири бригади.

Ямковий ремонт – це тимчасова вимушена міра для збереження покриття від подальшого руйнування та негайного забезпечення проїзду. Так він не довговічний. Адже це «нашивання латок» на вже зношений старий дорожній одяг, який в процесі подальшого навантаження продовжує руйнуватись. Проте ямковий ремонт дозволяє зберегти дорогу у проїзному стані до моменту проведення робіт по повній його заміні.

Більш серйозні ремонтні роботи на цій трасі на ділянці від Ягідного до Нових Яриловичів плануємо провести у 2021 році також. Раніше впродовж 2018—2020 років поточним середнім ремонтом були відремонтовані окремі ділянки траси від об’їзної до КПП на кордоні з Білоруссю протяжністю 60 км. Та роботи на ділянці до кордону з Білоруссю ще багато. У 2021 році планується провести поточний середній ремонт окремими ділянками на об’їзній Чернігова (км 130 + 500 — км 161 + 000) та в напрямку КПП «Нові Яриловичі» (км 182 + 000 — км 217 + 270). До першої декади квітня завершаться проектні роботи на ремонт ще 25,5 км та 38,5 км цієї траси. Потім буде оголошений тендер на визначення підрядника-виконавця ремонтних робіт.

Інша ділянка цієї дороги від кордону з Київською областю до Кіптів наразі в процесі капітального ремонту. У минулому році роботи масштабно велись по Київській області, на Чернігівській ділянці почали ремонтувати дві ділянки загальною протяжністю 10,5 км. Цьогоріч підрядник планує активізуватись на ділянці по Козелецькому району, загальна протяжність ремонту – понад 37 км, плюс дві транспортні розв’язки. Усього між Києвом та Кіптями буде капітально оновлено 80 км траси М-01 Київ – Чернігів – Нові Яриловичі.

Аліна Левочко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?