Як «лікуються» глибокі «рани» доріг на Чернігівщині?

Дороги Решетник Григорій ОлександровичНаша розмова з фахівцем, екс-керівником лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг в Чернігівській області, а нині першим заступником начальника Служби автомобільних доріг у нашому регіоні Решетником Григорієм Олександровичем.

— Не секрет, що стан українських шляхів, і, зокрема, на Чернігівщині,  м‘яко кажучи, залишає бажати кращого, а в окремих населених пунктах та поза ними,  то й взагалі, є незадовільним. Тож у чому причина цього явища?

— Дійсно, стан на дорогах не всюди такий, як належав би бути. І про це не говорить хіба що лінивий. Але чи має сенс звинувачувати у всьому дорожників? Може варто було б розібратися в причинах – чому ж ми змушені їздити по понівечених дорогах і з кого за це питати?

Враховуючи сьогоднішнє фінансове становище нашої галузі, дорожні підприємства регіону намагаються зробити все можливе в межах доведеного фінансування.

Так історично склалося, що в дорожньому господарстві, як нашої області, так і країни в цілому, основні будівельні роботи із зведення мостів і автодоріг проводились у повоєнні роки. Тому їх вік більш ніж солідний. За час свого існування більшість доріг, а тим більше мостів, капітально не ремонтували жодного разу, крім того вони розраховувалися під навантаження в десятки разів нижче, аніж зараз. За підрахунками спеціалістів, близько 80% великовагового та великогабаритного транспорту, що курсує українськими магістралями, порушують ці норми. Зрозуміло, що сьогодні, щоб «полікувати глибокі рани», необхідні значні капіталовкладення.

— Сьогодні багато проблем списують на війну, але все ж таки − чи виділяються на вашу галузь хоч якісь кошти?

— Давайте розберемося. Дорожнє господарство Чернігівської області налічує 7 717,8 км доріг загального користування, із яких 3 051,8 км – це дороги державного значення, місцевого значення − 4 666 км. Для проведення ремонтних робіт згідно вимог нормативних документів, щорічно на мережі доріг області необхідно ремонтувати капітальні і поточно-середнім ремонтом близько 2793,1 км! Вартість поточно-середнього ремонту на відстані 1км дороги становить від 3 мільйонів гривень, в залежності від категорії автомобільної дороги. Зверну увагу, що на експлуатаційне утримання всієї мережі доріг області в 2014 році було виділено трохи менше 105 мільйонів гривень. Виділеного фінансування ледве вистачило на основні роботи з експлуатаційного утримання автодоріг, а саме: проведення ямкового ремонту, організацію безпеки руху, підготовку до зими.

Тож стає зрозуміло, що про проведення капітального ремонту, враховуючи сьогоднішню ситуацію, не може бути і мови. На сьогодні, у Держбюджеті немає коштів на проведення капремонту, навіть на найбільш проблемних ділянках автодоріг.

— А як ви визначаєте основні напрямки, куди необхідно направити кошти, які вам вдається все ж таки «вибити» на місцевому рівні, чи в «центрі»?

— Зауважу, що служба автомобільних доріг у Чернігівській області є державною організацією, регіональним представництвом Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор). Виконує функції управління автомобільними дорогами загального користування Чернігівської області (мережа доріг, що знаходиться в загальнодержавній власності) і є замовником робіт на них за бюджетні кошти. Основним предметом діяльності Служби є підготовка й організація виконання державних програм з питань забезпечення надійного й безпечного руху по автомобільних дорогах загального користування на регіональному рівні, технічний нагляд за станом автомобільних доріг і мостів на них, виконання функцій замовника по всьому комплексу дорожніх робіт і організація будівництва, ремонтів і утримання автомобільних доріг. Для цього Служба виконує акумулювання коштів для фінансування дорожніх робіт, відповідно до законодавства, організацію й проведення тендерів, розміщення замовлень на виконання дорожніх робіт, внутрішній контроль за цільовим і ефективним використанням бюджетних коштів, аналіз на регіональному рівні інформації про стан автодоріг загального користування й рівня безпеки руху, організацію проведення діагностики й оцінки транспортно-експлуатаційної якості доріг, взаємодію з органами місцевого самоврядування у вирішенні питань, пов'язаних з розвитком і функціонуванням автодоріг загального користування в області.

— Ну, добре. Тоді скажіть, будь ласка, як керівництву вашої галузі вдається визначати основні пріоритети тих шляхів, де треба терміново втрутитися в поліпшення дорожнього покриття, а де, можливо, слід трохи зачекати з проведенням відповідних робіт?

— По-перше, ми самі ж не інопланетяни, тож ходимо й їздимо по тих же дорогах-вулицях, що й всі люди. А, по-друге, ми реагуємо (не скажу, що нам вдається завжди вчасно це робити, але ми намагаємося), на запити та скарги населення.

Наприклад, протягом 2014 року до служби автомобільних доріг у Чернігівській області надійшло 96 письмових звернень від органів місцевої влади, депутатів всіх рівнів, керівників підприємств, організацій та мешканців Чернігівщини. Всі звернення, що надійшли на адресу Служби, було уважно розглянуто та опрацьовано, викладені в них факти ретельно перевірені фахівцями дорожньої організації та в передбачені терміни були надані відповіді.

Аналіз стану роботи зі зверненнями показав, що питання, з якими найчастіше зверталися громадяни письмово протягом 2014 року, стосувались експлуатаційного утримання автодоріг Чернігівської області та незадовільного стану дорожнього покриття, особливо це стосується автошляхів місцевого значення.

Так, за останній рік збільшилась кількість звернень від невдоволених громадян ускладненням руху через незадовільний стан дорожнього покриття. Важкі для країни часи змусили людей рахувати кожну копієчку. І мова йде не лише про власні сімейні бюджети, українці намагаються слідкувати і за тим, як витрачаються державні кошти.

Так, Службою автодоріг у Чернігівській області докладено чимало зусиль щодо позитивного вирішення піднятих у зверненнях питань. Серед опрацьованих звернень, траплялись і такі, що в 2014 році, були виконані не в повному обсязі, у зв'язку з відсутністю коштів.

Треба додати, що пріоритет при проведенні ремонтних робіт за зверненнями, шляховиками області було надано дорогам державного та місцевого значення за маршрутами пасажирських перевезень.

Друге місце за актуальністю, у зверненнях посідали питання щодо забезпечення безпечного проїзду автодорогами області під час несприятливих погодних умов у осінньо-зимовий період. Крім письмових запитів, під час ускладнення руху через погіршення погодних умов, до диспетчерської служби надходили дзвінки від громадян, які за несприятливих погодних умов потрапили у надзвичайну ситуацію. Дорожники терміново реагували на такі повідомлення та приймали відповідні заходи щодо найскорішого вирішення вищезазначених проблем.

Так, Службою автомобільних доріг у Чернігівській області, у передбачені терміни було надано відповіді та опрацьовані всі звернення які належать до компетенції Служби автомобільних доріг області. На листи, у яких велась мова про об'єкти, що не знаходяться на балансі Служби, працівниками було відправлено зворотні відповіді з поясненнями та пропозиціями звернутись за допомогою в ті організації, до яких належать зазначені у письмі автошляхи чи споруди на них.

Користуючись нагодою, хочу попросити розуміння у громадян і зазначити, що через постійний брак фінансування, аби зберегти основну частину доріг,  ми найчастіше вдаємося до єдиного і можливо доступного способу − це регулярний ямковий ремонт, який хоч тимчасово захищає покриття від руйнувань і дозволяє підтримувати дорожній «одяг» в задовільному проїзному стані.

Цікавився темою Сергій ВІТЕР

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?