Як легалізувати документи громадянам України, які проживають в окупації

ЛЕГАЛЬНІ ДОКУМЕНТИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ.

Отримання українського свідоцтва про народження дитини або смерті для людей з тимчасово окупованих територій, попри їх бажання, було майже неможливим через тривалість процедури, її затратність та перепони, пов’язані із в’їздом/виїздом з тимчасово окупованої території.

* Особа мала виїхати з тимчасово окупованої території, подати заяву до найближчого органу реєстрації актів цивільного стану.

* Органи реєстрації найчастіше відмовляли, оскільки документи, що підтверджували такий факт (медичні довідки, обмінні карти тощо) були видані нелегітимними органами тимчасово окупованих територій.

* Отримавши відмову особа зверталась із заявою до суду, який через завантаженість міг призначати дату розгляду справи за місяць-два після подання заяви.

З 21 лютого 2016 року почав діяти Закон «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України»

Документ передбачає спрощений порядок встановлення факту народження чи смерті, що сталися на тимчасово окупованій території.

Щоб отримати документи необхідно здійснити лише кілька дій:

1. Звернутися до будь-якого відділу ДРАЦС або центру надання безоплатної правової допомоги і отримати консультацію щодо порядку звернення до суду, зразок заяви та допомогу в її оформленні.

2. Заповнити заяву, додати всі наявні документи, що підтверджують факт народження чи смерті, та подати цей пакет документів до будь-якого суду по всій території України.

За подачу заяви до суду необхідно сплатити судовий збір в сумі 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. На сьогодні це становить 320 грн. Збір не справляється за подання заяви щодо особи, яка загинула або пропала безвісти в районах проведення воєнних дій або антитерористичних операцій.

3. Суд невідкладно призначає розгляд справи і, пересвідчившись у правдивості відомостей, приймає рішення про встановлення факту та видає його заявнику.

4. З цим рішенням та паспортом громадянина України необхідно знову звернутися до найближчого відділу ДРАЦС і отримати відповідне свідоцтво. Якщо заявник був відсутній під час оголошення рішення, суд самостійно надсилає копію рішення до відділу ДРАЦС.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Суд вправі відмовити у задоволенні заяви, якщо буде надано недостатньо доказів, а у разі неправильного оформлення заяви чи відсутності підтверджуючих документів – суд надає строк для усунення недоліків.

У більшості випадків ця процедура займає не більше 1-2 діб, тож українцям, які проживають на окупованих територіях, достатньо 1 раз на кілька днів приїхати на територію, підконтрольну українській владі.

Так само, закон передбачає можливість звернення з такими заявами близьких родичів.

Кого саме можна вважати близькими родичами? До кола таких осіб відносяться родичі по шлюбу та крові (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха та ін.), опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Доказами у справі можуть бути: пояснення заявників, свідків, письмові докази (оригінали чи копії медичних документів), речові докази (звуко- і відеозаписи, фото, висновки експертів). Документи, видані органами та установами (в т.ч лікарняними закладами), що знаходяться на тимчасово окупованій території, теж можуть братися судом до уваги.

У разі посилання на свідчення свідків, заявник повинен переконатись, що вони зможуть прибути до суду.

Закон є дуже серйозним інструментом для того, щоб українці могли отримувати легальні документи і відчували себе громадянами України навіть у тій складній ситуації, в якій вони опинилися. Загалом немає жодного регіону, де не було видано хоча б одного свідоцтва за спрощеною процедурою.

По Чернігівській області маємо таку статистику: у 2016 році зареєстровано 21 народження і 45 смертей. За січень-лютий цього року – зареєстровано 8 смертей. В більшості випадків заявники звертаються по місту Чернігову.

Олег Трейтяк — начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?