Вийшов свіжий номер журналу «Літературний Чернігів»

У № 1 цьогорічного популярного, ошатного журналу «Літературний Чернігів» – як завжди, багато цікавих матеріалів.

Часопис відкривають твори  членів літературної студії Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя: Оксани Кудлай, Альбіни Заболотської, Марини Мусієнко та Дениса Коськіна (переможця обласного літературного конкурсу «Золоте перо – 2018»). Студійців гоголівського вишу представляє письменник і науковець Олександр Забарний.

У розділі «Проза» друкуються твори Василя Бондаря, Михася Ткача, Анатолія Роліка і Назарія Бугаєва. Анатолій Шкуліпа представляє молодого драматурга Світлану Максименко.

Вміщено й поетичні добірки Олени Мамчич, Віри Козлової, Вероніки Іваницької, Вікторії Ковтун, а також відомого польського поета Олександра Навроцького в перекладі Станіслава Шевченка.

Публікуються наукові статті Світлани Половнікової, Миколи Гриня, Станіслава Бушака та Оксани Петренко; матеріал Олександра Олійника з нагоди 140-ліття від дня народження нашого класика Степана Васильченка. А Іван Корнющенко розповідає про життя і творчість відомого письменника Петра Нестеренка, який відзначив своє 75-ліття.

У розділі «Публіцистика» Сергій Дзюба цікаво пише про свою поїздку до Чехії – на прем’єру вистави «Закохайся в мене у суботу», яку поставили в театрі «Агадір», у місті Брно, чеською мовою, – за книжкою Тетяни і Сергія Дзюби «Дощ із твоїми очима», яка торік побачила світ у Празі, в перекладі знаного чеського поета Мілана Грабала та доктора мистецтвознавства Петра Калини. Публікується інтерв’ю Сергія Дзюби з в’єтнамською поетесою та перекладачем До Тхі Хоа Лі, лауреатом Міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя «Тріумф».

Надруковано рецензії Володимира Кузьменка – на літературознавчу книжку науковця Оксани Гарачковської, Олександра Забарного – на роман Ганни Арсенич-Баран «Муська», Ігоря Фарини – на збірку оповідань Тетяни Череп-Пероганич «Бумеранг», Тетяни Сидоренко – на книжку ста пісень із нотами Сергія Дзюби «Примчу на білому коні».

На сторінці для дітей – вірші Наталки Поклад. А завершує цей номер дотепна гумореска Валерія Демченка «Сходити в президенти».

На обкладинці журналу – гарний Свято-Троїцький собор Густинського жіночого монастиря в Прилуках.   

Сергій Квітницький

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?