Вийшов другий номер нової газети «Струна»

11 листопада в Чернігові вийшов перший номер нової обласної літературно-мистецької газети «Струна». Її створив і видає журналіст Петро Антоненко, який уже майже 9 років видає також обласну газету «Світ-інфо».

11 грудня вийшов другий номер газети «Струна». Він відкривається публікацією «Літературна Чернігівщина»: це розповіді про відомих письменників, наших земляків чи тих, чиє життя і творчість пов`язані з Чернігівщиною.

«Бібліотека імені Коцюбинського почала проєкт «Клуб книгомандрівників» представленням газети «Струна» – ця публікація є відтворенням представлення нової газети, яке провела Чернігівська центральна міська бібліотека ім. Коцюбинського 20 листопада. Вела бесіду директорка бібліотеки, кандидат філологічних наук Людмила Зіневич. А на її запитання відповідав засновник і редактор газети Петро Антоненко.

Велика публікація «Розстріляна література» розповідає про долі видатних українських письменників, репресованих тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Газета друкує повний список лауреатів Нобелівської премії з літератури за понад 100 років, також про книги лауреатів в українському перекладі.

Світова класика представлена в номері такими письменниками, як Габріель Гарсіа Маркес, О. Генрі, Іван Бунін.

Поезію України представляють Борис Олійник, Наталка Фурса, Домінік Арфіст.

Українське мистецтво, — це публікації «Студія ВІАТЕЛ» – феномен української культури» (за 20 років існування студія зняла близько ста документальних фільмів про видатних українців), «Кіносвіт Олега Бійми», «Золотий фонд української естради (Дмитро Гнатюк, Жанна Боднарук),

«Український самвидав: поезія, заборонена в СРСР» – тут вірші Володимира Сосюри, Ліни Костенко, Василя Симоненка, Миколи Холодного.

Українська діаспора: в цій рубриці – творчість поетів Євгена Маланюка, Олега Зуєвського.

«Євгенія Яніщиц: неприручена птаха білоруської поезії» – це розповідь про чудову поетесу, її нелегку долю, її вірші білоруською мовою.

«Микола Адаменко: поет-патріот нелегкої долі» – розповідь про письменника з Сосниці. Чернігівщину також представляють проза нашого відомого земляка, політичного і громадського діяча Віталія Терентійовича Коржа (оповідання з його книги «Еківоки»), новели слухачів Безкоштовних курсів української мови та торішньої Літературної школи «Цвіт папороті» (те й друге – при бібліотеці ім. Коцюбинського) Олександри Дідович та Олени Терещенко.

Мистецтво Чернігівщини – це розповіді про Капелу бандуристів імені Остапа Вересая Філармонійного центру, її творців і керівників подружжя Миколу і Раїсу Борщ, а також про ювілей провідного актора молодіжного театру Володимир Банюка.

В номері також блискучі афоризми Станіслава Єжи Лєца, рубрика «Цікаве про письменників».

Газета безкоштовно передана на бібліотеки Чернігова і області. Зокрема, її можна почитати у Чернігівській центральній бібліотеці ім. Коцюбинського (вул. Кирпоноса, 22, та її філіях). Читачі можуть придбати цей і попередній номери в Чернігівському культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» (вул. Шевченка, 9).

В електронному вигляді газета є на сайті газети «Світ-інфо» в Інтернеті.

Також читати газету можна і тут за посиланням: «Струна»,№2.

Схожі публікації: 

«Струна» — нова літературно-мистецька газета Чернігівщини

Струни слова і музики — відео

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?