Вийшов з друку новий «Літературний Чернігів»

Щойно з друку. «Літературний Чернігів», 2018, № 3

У свіжому номері ошатного журналу «Літературний Чернігів», який редагує відомий письменник Михась Ткач, привертають увагу добірки віршів: Людмили Пархоменко – «Думки з Ботанічного саду», Миколи Будлянського – «На межі вечора» (зараз готується до друку його нова поетична книга), Лариси Ткач – «За обрієм підводить риску час», Тетяни Таланцевої – «У кожній часточці всесвіту – диво», Миколи Тютюнника – «Політ беспілотника» та поезії Михайла Кожедуба.

Вражає своїм справжнім талантом юний поет із Чернігова Денис Коськін, учень 11-а класу школи № 1, якого на шпальтах журналу представляє Олександр Забарний. Вірші Дениса – не по-дитячому сильні, оригінальні та патріотичні. Як на мене, цілком можна видавати його поетичну збірку та приймати обдарованого хлопця до Національної спілки письменників України. Сподобалися й етюди Іллі Левченка, 1999 року народження. Це – коротка проза, однак відчуваються вже авторський стиль, обдарування, інтелект. І це – добре, що журнал підтримує нашу молодь!

Публікуються оповідання «Заради тебе» Ганни Арсенич-Баран, «Ніч з Катериною» Віктора Татарина, «Рижуха» Тетяни Лепської, уривок із повісті «Гуртожиток» Анатолія Хоменка.

Розділ «Переклади» представлений віршами відомого хорватського поета Перо Павловича, котрі прекрасно переклала академік Тетяна Дзюба, та поезіями Михайла Лермонтова у перекладах Наталії Горішної.

Літературознавець Анна Іванова досліджує творчість Станіслава Шевченка. Станіслав Маринчик розповідає про відомого земляка, народного артиста України Валерія Буймистера. Привертає увагу й стаття професора Миколи Ткача «Давня віра та система вірувань». А доктор філологічних наук Володимир Кузьменко публікує матеріал до ювілею знаного поета і науковця Анатолія Мойсієнка.

Михась Ткач проникливо пише про незабутнього Станіслава Реп’яха, а Володимир Сенцовський – про долю обдарованого поета Олександра Самійленка, який рано відійшов у засвіти, йому не виповнилося ще й 27-ми.

Друкуються рецензії професора Оксани Гарачковської – на книжку «У всесвіті слова» Володимира Кузьменка, Антоніни Царук – на збірку прози «На тому боці» Валентини Мастєрової, Богдана Мельничука, Ігоря Фарини – на книгу лірики «Горіхові револьвери» Олександра Астаф’єва, а також – науковця Надії Гаврилюк «Поетична палітра Чернігівщини».

Сторінка для дітей представлена оповіданням «Як подружитися з часом?» Людмили Шутько з Італії у перекладі Сергія Дзюби та Ганни Маджуги. А Валерій Демченко публікує дотепну гумореску «Віроломство музи».

Завершує номер популярного журналу пісня Сергія Дзюби «Сивий птах», яку автор присвятив своєму татові – Вікторові Гавриловичу Дзюбі.

На обкладинці часопису чернігівський Дитинець – художник Ю. Химич.

Сергій Квітницький

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?