Встановили котли дешеві, а по документах — більш вартісні

Поліція розслідує розтрату грошових коштів при проведенні будівельних робіт в Чернігівській дирекції ПАТ «Укрпошта».

З цього приводу редакція отримала від керівництва ПАТ «Укрпошта» листа, в якому зазначається, що цей «кримінальний» випадок був виявлений саме завдяки внутрішнім перевіркам поштового відомства. 

У листі йдеться про те, що співробітники, які мали безпосереднє відношення до факту порушення, на даний момент звільнились. Напрямки роботи з управління нерухомим майном та інфраструктурою, а також із здійснення закупівель очолюють нові спеціалісти.

Необхідні закупівлі, згідно законодавства, проводяться через електронну систему закупівель ProZorro із залученням якомога більшої кількості компаній. (З початку приходу нового менеджменту компанії економія на закупівлях склала більше 100 млн грн). Наразі даним фактом займаються правоохоронні органи, Укрпошта готова всіляко сприяти розслідуванню, аби винні були притягнуті до відповідальності.

Суть виявленого факту.
Слідчі вважають, що чиновники заволоділи грошима при реконструкції систем теплопостачання у відділеннях поштового зв'язку регіону. Вони встановили факти внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що призвело до зростання вартості.

За результатами проведеного тендеру дирекція уклала договір з «Газ-Фаєр» на виконання зазначених робіт, про що свідчать оприлюднені в системі ProZorro звіти про вищевказаних договорах з підрядником на суму в 1,5 млн гривень.

Зокрема, у відділенні поштового зв'язку в селищі Ріпки в акти внесені відомості про встановлення двох газових котлів марки Ferolli DOMItech F32, а фактично встановлені два котли марки Beretta Ciao 24 CSI, ціна яких нижча зазначеної в актах виконаних робіт.

Крім цього, в центрах обслуговування споживачів в Городні, в селищах Ічня, Сосниця, Борзна, Срібне, у відділеннях поштового зв'язку в селах Нова Босань, Мала Дівиця, встановлено опалювальне обладнання, марка, модель, потужність і ціна яких не відповідає даним, зазначеним в актах.

При цьому акти прийому виконаних будівельних робіт стали підставою для перерахування на розрахунковий рахунок «Газ-Фаєр» всієї суми.

У свою чергу директор приватної фірми пояснив слідству що «в проектно-кошторисну документацію з реконструкції систем теплопостачання, відповідно до вищезазначених договорів за його пропозицією вносилися зміни, в тому числі і в частині зміни марок газових котлів і конвекторів, які повинні були встановлюватися, це було пов'язане зі скороченням фінансування робіт по реконструкції».

Він додав, що «на кожному об'єкті (відділенні поштового зв'язку) виконані роботи приймала комісія у складі заступника директора, представника місцевого відділення« Чернігівгазу »і директора приватної фірми». При цьому складалися акти приймання виконаних будівельних робіт. Складалися акти введення об'єктів в експлуатацію.

Правоохоронці перевірять фактичні обсяги виконаних будівельних робіт, перелік, найменувань і кількість будівельних матеріалів і агрегатів витрачених при проведенні ремонтних робіт, а також їх відповідність даним, зазначеним у вже складених акті приймання виконаних будівельних робіт за листопад 2016 року.

Чернігівська «Газ-Фаєр» заснована в 2005 році Григорієм Чебаненком і Сергієм Ковбасою. Останній з жовтня 2015 року є і директором підприємства. Статутний фонд підприємства становить одну тисячу гривень.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?