Встановлені платні послуги у медзакладах Чернігівської області

На 24-тій сесії Чернігівської обласної ради затвердили тимчасові тарифи на платні медичні послуги для трьох комунальних некомерційних медичних закладів області.

До списку цих лікарень увійшли Чернігівській медичний центр сучасної онкології, Чернігівський обласний кардіологічний центр та Чернігівська обласна лікарня. Найдорожче – поки що у чернігівському онкоцентрі. Там ціни на одні й ті ж послуги порівняно з двома іншими лікарнями, де вже затвердили перелік і тарифікацію,вищі на порядок. 

Розрахунок цих тарифів був зроблений за допомогою методики, що затверджена Постановою Кабміну від 27 грудня 2017 року. Йдеться про некомерційні комунальні підприємства: поліклінічні, лабораторно-поліклінічні та стаціонари. Проте, як було наголошено розробниками цих рішень, зазначені тарифи за медичні та платні послуги не стосуватимуться тих пацієнтів, які матимуть направлення від сімейного лікаря.

Сьогодні визначений перелік гарантованих державою безоплатних медичних послуг. Це екстрена медична допомога, первинна допомога, частково вторинна допомога, медична допомога дітям до 16 років, меддопомога вагітним і породіллям, а також стоматологічна допомога, якщо вона ургентна, тобто невідкладна. У законі про реформу медицини прописано, що тільки ті послуги, які йдуть у «гарантованому пакеті», будуть пацієнтам надаватися безкоштовно. Всі інші види медичної допомоги, на які не поширюються державні гарантії, будуть фінансуватися з інших джерел, тобто за рахунок платних медичних послуг.

Кожен заклад має свій перелік і свою вартість платних послуг. І вона дуже різна. Так, одна й та ж послуга в різних закладах може коштувати в декілька разів дорожче. 

Порівняння цін на найпопулярніші медпослуги

У Чернігівському обласному кардіологічному центрі : загальний аналіз сечі коштує 40 грн, загальний аналіз крові 55 грн, рентген грудної клітки обійдеться у 70 грн, електрографія – 50 грн, УЗД залежно від органу обстеження коштуватиме від 50 грн до 170 грн. Платні палати з підвищеним комфортом коштують від 50 гривень до 220 гривень за добу. За консультації вузькопрофільних спеціалістів потрібно буде заплатити близько 100 гривень.

У Чернігівському обласному онкоцентрі: мамографія молочних залоз обійдеться в 530 грн, загальний аналіз крові коштує 90 грн, розгорнутий аналіз крові – 140 грн, загальний аналіз сечі – 70 грн, електрокардіограма – 130 грн, рентген грудної клітки – 190 грн, колоноскопія – 1500 грн, видалення постійного зуба – 200 грн. За консультації спеціалістів цієї лікарні потрібно буде заплатити від 170 до 300 гривень. Також в онкоцентрі будуть платні палати, які поділили на два типи, а ціни виставили, наче в готелі: підвищеного комфорту – 370 грн на добу і люксові палати – 650 грн на добу.

У Чернігівській обласній лікарні: загальний аналіз крові обійдеться в майже 50 грн, загальний аналіз сечі – 65 грн, УЗД обійдеться від 70 до 220 грн, електрокардіограма – 74 грн, колоноскопія – 794 грн, рентген грудної клітки – 69 грн, консультації лікарів – у межах 100 грн. Також в обласній лікарні можна буде зробити аналіз і на такі вірусні хвороби, як гепатити різних типів, ціна на такі дослідження – в межах 100 грн.

В лікарнях запевняють, що до визначення переліку та вартості платних послуг підійшли дуже виважено і ретельно. Перш за все врахували важливі складові для самих медиків. Тобто в цих тарифах закладені заробітна плата лікарів, медичного персоналу, немедичного персоналу, який задіяний в наданні медичних послуг. Також у вартість заклали медикаменти та інші витратні матеріали. Враховані навіть загальні витрати, які несе лікарня в процесі своєї діяльності. Сюди увійшли амортизаційні відрахування, рентабельність та податки. 

Коли ж платити не треба?

Якщо в пацієнта підписана декларація з сімейним лікарем, то пакет послуг, який він має надавати – обстеження, скерування на лікування, призначення діагностики – буде безкоштовним. Але тільки в тому об’ємі, в якому його затвердила держава. Понад того об’єму – це вже платні послуги. Безкоштовною має бути і ургентна (невідкладна) допомога.

До речі, пункт про надання безоплатних послуг з електронним направленням лікаря на сесії обласної ради затвердили і закріпили в самому проекті рішення. Та якщо пацієнт вирішить, що йому потрібно зробити МРТ, КТ чи якесь інше обстеження без направлення від лікаря, то платитиме зі своєї кишені.

Для платних послуг медзаклади мають відкрити спеціальний рахунок у банках, куди пацієнти будуть перераховувати кошти, а не в фонд розвитку лікарні чи поліклініки, як було раніше. Бо по суті, коли пацієнт платить в фонд розвитку, він оплачує невідомо що і невідомо кому. Гроші за надані послуги потрібно оплачувати на спеціальні рахунки, бо саме з цих рахунків гроші йтимуть на розвиток лікарні і оплату та премії лікарям та персоналу, а самі заклади повинні будуть опубліковувати звіти, куди саме потрачені кошти зі спецрахунків.

Марія Пучинець

Ще цікаві повідомлення

One Thought to “Встановлені платні послуги у медзакладах Чернігівської області”

  1. Аліна

    Медзаклади мають відкрити спеціальній рахунок у банках, куди потрібно буде перераховувати кошти за платні послуги — це все дуже добре, але насправді на сьогоднішній день гроші ми даємо незрозуміло кому в руки і невідомо на що вони підуть. Це я говорю з особистого досвіду. Я заплатила за такі послуги як загальній аналіз крові і аналіз крові на печінкові проби жінці, яка сиділа в реєстратурі. І ні про який спеціальний рахунок мови не йшло.

Не бажаєте прокоментувати?