Вшанували героя з Монастирища

За Україну, за її волю! 

Нещодавно, зусиллями ГО «Українська Ініціатива», за сприяння органів місцевого самоврядування та місцевих громадських активістів, було проведено захід з ушанування пам’яті учасника бою під Крутами Митрофана Швидуна в селі Монастирище Ічнянського району.

Митрофан Швидун народився у 1896 році в Монастирищі та героїчно пройшов до кінця увесь шлях Визвольних Змагань 1917—1921 рр., опісля ж став активним громадським діячем. До початку Другої світової війни жив у Луцьку, який тоді перебував під контролем Польщі. Дата смерті невідома.

З доповіддю про життєвий шлях мужнього борця за незалежність України Митрофана Швидуна виступив голова правління ГО «Українська Ініціатива» Юрій Косенко. А представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко детально розповів присутнім про перебіг бою під Крутами, його передумови та значення в історії України.

З промовами також виступали в. о. старости Монастирища Григорій Зубарь, керівник Чернігівської обласної організації Народного Руху України, громадський діяч Микола Череп, який, окрім того, сприяв проведенню заходу, громадський діяч В. Чешко, голова Ічнянської районної ради Григорій Герасименко та військовий капелан о. Димитрій.

Член ГО «Українська Ініціатива» Ніна Штанько-Ткаченко прочитала свій вірш, присвячений Україні. Спеціально для цього заходу, заступник голови правління організації Ольга Тимчишин виготовила інформаційні плакати, присвячені Митрофану Швидуну, які, разом із добіркою літератури, були подаровані громаді. Варто зазначити, що в селі Монастирище народилися ще принаймні два учасники Визвольних Змагань 1917—1921 років – Петро Левадний та Іван Піколич.

Сергій Квітницький

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?