Всебічно-колоритний фестиваль вперше пройшов у Плисках

Яскраве веселе смачне свято «Плиски-ТУРФЕСТ» вперше 14 вересня пройшло у Плисківській об’єднаній територіальній громаді, що на Чернігівщині, та презентувало колорит української культури, традицій, творчості та кухні.

Цього дня пройшов цілий ряд міні-фестивалів, зокрема: конкурс української пісні та танцю «Джерело надій», літературний «Читаймо разом з нами» за участю місцевих талантів, міні-фестиваль «Світ спорту та туризму відкритий для всіх», міні-фестиваль «Мандруй зі смаком» (з дегустаціями та частуванням різноманітних страв).

Крім того, свої вироби продемонстрували місцеві майстри, проходили майстер-класи з народних ремесел, а старшокласники дефілювали у вбранні з прабабусиних скринь.

Однією з родзинок свята став «конкурс краси» серед тваринок «Гарнюні-поросюні». Вправним козацьким герцем підкорила глядачів кінно-трюкова група «Калейдоскоп» під керівництвом Є. Крутова.

На свято завітав і творчий десант представників ЗМІ Чернігівщини.

—В цей час у Плисках зазвичай проходив день села, — розповіла журналістам голова об’єднаної громади Марина Вірко. — Торік, оскільки наш статус змінився, ми стали центром об’єднаної громади, захотілося провести його на новому рівні. Ми започаткували фестиваль української пісні і танцю, який назвали «Джерело надій». Провели його скромно, але виношували ідею, мріяли, аби згодом зробити масштабне свято. Напевно, Господь почув наші думки й підтримав, адже ми взяли участь у конкурсі «Малі міста – великі враження», подали свій проект і отримали фінансування. Це була моя ідея, а реалізувати її вдалося завдяки активності й наполегливості керівнику відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини нашої громади Валентині Вернигор та цілої команди її помічників. Щиро дякую кожному з них за креативність і небайдужість.

Завдяки святу «Плиски-ТУРФЕСТ» у громаді планують відроджувати традиційну культуру, традиції, зацікавлювати молодь, а також розвивати подієвий туризм. Загальний бюджет проекту — 250 тисяч гривень,175 тисяч з них виділив державний бюджет через Міністерство культури, 50 тисяч — внесок громади, 25 тисяч виділило ТОВ «Прохорське», частина коштів надійшла від меценатів-земляків.

Перед початком фестивалю в центрі села біля пам’ятника воїнам-визволителям відбулася громадська панахида, старші люди й молодь вшанували пам'ять воїнів, які загинули під час ІІ світової війни, поклали квіти до пам’ятника. А вже далі почалося святкування.

На чолі з ансамблем барабанщиць у супроводі духового оркестру Борзнянського РБК колона жителів, учасників свята та гостей попрямувала до місця проведення фестивалю на околиці села.

На великій святково прикрашеній сцені, де можна було побачити символ фестивалю – пташку плиску в народному вбранні — відбулося урочисте відкриття «Плиски-ТУРФЕСТу». Прозвучав гімн України, а далі у виконанні Великозагорівського хору – гімн громади, яку написала вчителька початкових класів Світлана Іванченко (музика Миколи Іллющенка).

Голова Плисківської ОТГ Марина Вірко щиро привітала всіх жителів громади, учасників та гостей фестивалю, побажала добробуту та процвітання.

— Проведення таких заходів сприяє розкриттю талантів, допомагає в соціальній адаптації та інтеграції молоді у суспільство, — підкреслила вона в своєму виступі. — Молодь України – наш найдорожчий скарб, наша надія, гордість і майбутнє. Я впевнена, що наша культура і традиції будуть збережені через творчість та наполегливу працю.

З вітальним словом до присутніх звернулися також керівниця виконавчої дирекції Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, депутатка обласної ради Ірина Грозенко, депутат обласної Ради Анатолій Хавило, голова Кіптівської сільської ради Володимир Кучма, директор обласного центру підвищення кваліфікації держслужбовців, радник центру розвитку місцевого самоврядування Володимир Бойко, представники підприємств-спонсорів.

ꟷ Дорогі мої земляки, шановна громадо! Від щирого серця вітаю всіх вас з перемогою в конкурсі «Малі міста – великі враження» та започаткуванням такого чудового фестивалю! — зазначила під час виступу Ірина Грозенко. — Це все стало можливим завдяки реформі децентралізації, і тільки сліпий сьогодні може не бачити успіхів цієї реформи. Щиро вітаю вас і кожну родину зі святом! Здоров’я, миру, достатку! І хочу привітати вашого ентузіаста — голову громади та побажати Марині Олександрівні багато майбутніх перемог, невичерпної енергії, натхнення, благополуччя. З таким керівником громада буде рухатися тільки вперед!

Слова подяки прозвучали в цей день і на адресу активних членів громади: начальниці відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Валентини Вернигор, переможниці конкурсу зі створення символіки громади Світлани Іванченко, Тетяни Поддубської — за відродження та збереження історії рідного краю, Василя Меншикова. Голова Плисківської ОТГ Марина Вірко особисто вручила Почесні грамоти своїм землякам.

Святкову атмосферу створювали численні професійні та народні колективи. Розпочав концерт чудовий виступ артистів ансамблю пісні і танцю Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм «Сіверські клейноди».

Далі виступали колективи з м. Чернігів, м. Бровари, смт. Калинівка, Батуринського міського будинку культури, Дмитрівського, Носелівського, Лосинівського, Менського, Сидорівського, Кербутівського, Височанського будинків культури, Бахмацького району, м. Борзни, Плисківського БК, Комарівської загальноосвітньої школи-інтернату, Дідівецького БК. На літературній сцені свої твори читали місцеві автори.

Багато позитивних емоцій у маленьких і дорослих глядачів викликав «конкурс краси» серед поросят. Кожен господар намагався представити своїх «вихованців» якнайкраще, для них підготували наряди та прикраси. Щоправда, поросяткам така увага не дуже подобалася, вони прагнули швидше позбутися цих аксесуарів. Але деякі щасливчики все-таки встигли зробити на пам'ять фото з «моделями» з п’ятачками. Гастрономічні враження гості фестивалю отримали від смачного короваю, смаженої на вертелі свині, підкопченого сала, вареників, шашликів, пирогів і навіть горілочки місцевого виробництва під брендом «Плисецький спотикач».

Спортивний блок фестивальної програми теж був насиченим і яскравим. Молодіжні команди з сусідніх ОТГ (Кіптівської, Комарівської, Височанської) позмагалися в турнірах з міні-футболу та волейболу, взяли участь у спортивно-патріотичній грі на зразок «Сокіл-джура».

Фітнес-тренер з Прилук Максим Бойко провів майстер-клас та ознайомив бажаючих з основами здорового способу життя. В вечірній програмі натхнення та радість усім жителям села та гостям свята подарував виступ заслуженого артиста України Дмитра Андрійця. Для молоді пройшла дискотека, а яскравим фіналом святкування стало фаєр-шоу.

Тож кожна людина, що завітала 14 вересня на перший «Плиски-ТУРФЕСТ», без сумніву, знайшла для себе щось цікаве. За словами місцевих жителів, такого яскравого свята тут ніколи не бачили. А журналісти поєднали приємне з корисним: і гарно відпочили, поспілкувалися з колегами, і добре попрацювали.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?