Все більше мешканців будинків у Чернігові попадають у колективне рабство

6 квітня виконавчий комітет міської ради надав дозвіл комунальному підприємству «Деснянське» Чернігівської міської ради на передачу на баланс ОСББ «П’ятницька 94» житлового будинку № 94 по вулиці П’ятницька в місті Чернігові та комунальному підприємству «ЖЕК-13» Чернігівської міської ради на передачу на баланс ОСББ «ЗОРЯНЕ 71» житлового будинку № 71 по вулиці Красносільського в місті Чернігові.

Про це повідомляє прес-служба Чернігівської міської ради. А нижче, після офіційного повідомлення з міськради, читайте цікавий редакційний коментар. 

Рішення прийнято згідно із заявами голови правління ОСББ «П’ятницька 94» Овчаренко С. В. та  голови правління  ОСББ  «ЗОРЯНЕ 71» Форостянко А. Г.

Виконком доручив комунальним підприємствам «Деснянське» та «ЖЕК-13» Чернігівської міської ради забезпечити проведення процедури прийому — передачі житлового будинку на баланс ОСББ  відповідно до вимог чинного законодавства України.

Відтепер, як інформує прес-служба Чернігівської міської ради, у Чернігові існує вже 77 ОСББ.

У Чернігівській міській раді затверджено ряд програм по сприянню створенню та розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м. Чернігові.

Програма сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016—2018 роки

Програмою заплановано понад 25,5 мільйонів гривень на виконання заходів Програми. Переважна частина цих коштів (23,7 млн) передбачена для проведення капітальних ремонтів житлового фонду ОСББ та ЖБК на умовах співфінансування. Згідно з Програмою при проведенні таких ремонтів 80% від загальної вартості робіт буде оплачуватися коштом міського бюджету і 20% — власними та залученими коштами ОСББ (ЖБК).

Також Програмою передбачено за кошти міського бюджету виготовлення технічної документації будинків. На це за 3 роки може бути витрачено 1,8 млн. грн.

Програма відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді м. Чернігова на 2016–2019 роки

Програмою відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді м. Чернігова на 2016–2019 роки передбачено 20,0 млн грн для погашення 40 % від розміру суми тіла кредиту на придбання енергоефективного обладнання або матеріалів, необхідних для виконання заходів з енергозбереження багатоквартирних будинків.

Детально ознайомитись з механізмом створення ОСББ та залучення кредитних коштів можна на офіційному веб-порталі Чернігівської міської ради (окремий розділ: «Створення ОСББ»).

В Управлінні житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради можна отримати консультації щодо створення та діяльності ОСББ (вул. Реміснича, 19 пн-пт з 9:00 – 17:00, або за тел. 4-43-01).

Редакційний коментар. 

Ми вже акцентували увагу на тому, що в Україні йде повнісіньке копіювання з Росії всього, що не на користь людям. Теж саме і зі створенням ОСББ. Там теж існували кілька років підряд, на початковій стадії, всілякі привабливі заохочення, а потім почалося... Та коли люди остаточно зрозуміли, що їх можновладці із зацікавленими особами з бізнесу, як шахраї з великої дороги, обдурили, було вже пізно — знищених ЖЕКів не повернеш, а дієвих механізмів виходу з ОСББ з мінімізацією негативних наслідків — не придумали.

А саме існування в середовищі ОСББ тамтешні росіяни називають жахіттям і доказують, що якщо раніше провину щодо підвищення усіляких тарифів адресували владі, то тепер просто нікому. А вона, платня, зростає майже щоквартально. Але більше обурення викликає те, що з кишень громадян, яких називають тепер співвласниками будинків, значна сума грошей (на зарплату) осідає в кишенях керівництва ОСББ. Багато всіляких неподобств, окрім платні, виникає постійно теж. А це і земля, яка не належить людям, що є співвласниками таких помешкань, неможливість під`їхати на власному авто до свого будинку безкоштовно, залежність в різноманітних інтересах від сусідів-інших співвласників і багато інших нюансів-труднощів... Одне слово — колективщина, як ото в СРСР — кількарічна компанія колективізації, справжньою метою якої якої було встановлення повного економічного контролю влади над громадянами, поширити її політичне панування на економічною самостійністю. Тільки різниця у тому, що тоді, під час колективізації, взялися здебільшого за селянство, то тепер за міських мешканців. Таким чином Пілат, ой, вибачте, влада умиває свої руки при створенні ОСББ, позбавляючи себе багатьох функцій, які вона й повинна виконувати...

Те, що людей хитрим способом — через привабливі умови самостійно-колективного хазяйнування — владники з колегами-бізнесменами заганяють у рабство  — цілком очевидно. Для прикладу. Днями Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на понеділковій «комунальній» нараді різко покритикував начальника 13-го ЖЕКу буцімто за несвоєчасне вивезення сміття з підпорядкованої території. Навіть позбавив за це преміальних. Але журналістам стало відомо, що за кілька днів до цього, керівнику 13-ї житлово-експлуатаційної контори запропонували «віддати» зацікавленим особам один з житлових будинків.  І коли начальник цього ЖЕКу зайняв господарюючу позицію — не віддавати ділкам в рабство людей з їх помешканнями, на нього відразу почався шалений тиск і, як бачимо, з боку міського голови. Результат не забарився і тепер, як бачимо, будинок, що належав донедавна 13-му ЖЕку, віджали і передали реально в руки окремим особам під ширмою створення співвласників багатоквартирних будинків.

Та й навіщо ходити кудись — візьміть для порівняння будинки, які вже здавна належать кооперативному ЖЕКу. Це десь на 99 % такі будинки — прототип сьогоднішніх ОСББ. Завітайте до мешканців будь якого будинку, які належать до кооперативного ЖЕКу — вам стільки розкажуть негативів, що ви навіть уявити собі не можете. А все це наша дійсність...

Жіночка, що проживає у будинку (район Пухова-Доценка) в Чернігові, який недавно став називатися як ОСББ, поскаржилася редакції: у її квартирі вийшов з ладу на кухні сифон, тож коли вона звернулася до голови правління ОСББ, та порадила знайти приватного слюсаря. У 10-му ЖЕКу їй резонно відмовили у наданні послуг: «Ваш будинок відтепер нами не обслуговуються». Щоправда, дещо пізніше керівник правління ОСББ дала номер телефону слюсаря, який за 150 грн замінив сифон, куплений заявницею за 90 грн. «Це вам не ЖЕК, який ми всі несправедливо критикували», — з прикрістю жаліється жінка.

Сергій Вітер, оглядач sknews.net

Ще цікаві повідомлення

3 Thoughts to “Все більше мешканців будинків у Чернігові попадають у колективне рабство”

  1. Микола

    Я власник квартири за вищевказаною адресою. Факт бездіяльності і доведення будинку до повного бардаку підтверджую.

    І порівнювати, шановний Сергій Вітер, діяльність ОСББ потрібно з Прибалтикою, Польшою а не з крадіями.

    А за цінами обсуговувания (глобальна бідність населення) питання до уряду країни — у них все добре і з доходами, фірмами, метрами, гектарами ...

  2. Наталя

    Шановний Сергій Вітер, перед написанням чергового «коментаря» про шкоду ОСББ раджу Вам спочатку відвідати півали, технічний поверх та самі під'їзди хоча б і того ж будинкку по П'ятницькій 94. Та прокоментувати до якого занепаду довела діяльність ЖЕКів житловий фонд. Труби перематані скотчем, у підвалах вода та смітник, під'їзди не прибираються, на технічному поверсі вибиті вікна та голуб'ятня, миші у квартирах. І де ж Ви бачили той ЖЕК де слюсар безкоштовно поміняє сіфон, або взагалі щось зробить безкоштовно?

    1. vaisong

      Підтримую Наталю, бо я теж мешканець будинку на П"ятницький,94. ЖЄК всі послуги робить за особисті кошти громадян, і не дуже добре. Я за те, щоб власники будинків були саме ВЛАСНИКАМИ, Вірішували що треба ремонтувати,замінити, тобто контролювали всі сво витрати. І не треба копіювати ганебні приклади. Чому ви не відвідуєте ті, ОСББ які є прикладом позитивним.Якщо ви живите в власному будинку, завжди дбаєте про дах,поли,стіни і подвір"я.А у нас ,що не так? Отямтесь,або ви лобіруєте для чогось(для себе матеріального- це для Сергія Вітер- позивний)

Не бажаєте прокоментувати?