Водій довів у суді, що не вчиняв правопорушення

На Чернігівщині адвокат захистив чоловіка, якого безпідставно звинуватили у порушенні правил дорожнього руху.

У лютому 2018 року до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (місто Чернігів, проспект Миру, 49-А, офіс 709, 7-й поверх, тел. 77-51-68) звернувся житель міста Чернігова для представництва його інтересів у суді по справі про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.122 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі –КупАП) (перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху).

Клієнт мав статус інваліда, що отримує пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, тому було прийнято рішення про захист прав громадянина безоплатно.

Представництво інтересів чоловіка за дорученням центру здійснював адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Костянтин Серкін, який склав позовну заяву про визнання рішення інспектора Управління патрульної поліції неправомірним.

Відповідачем по даній справі був інспектор роти №1 батальйону Управління патрульної поліції у м. Чернігові, який виніс стосовно позивача постанову про адміністративне правопорушення за ч.2 ст. 122 КУпАП (факт проїзду водієм на заборонений сигнал світлофора, що є порушенням п.п.8.7.3 Правил дорожнього руху України).

Клієнт стверджував, що правопорушення він не вчиняв і проїхав перехрестя вулиць на дозволений (зелений) сигнал світлофору.

Чоловік подавав скаргу до Управління патрульної поліції на скасування постанови про притягнення до адміністративної відповідальності.

Після чого отримав лист, де його сповістили, що в діях поліцейських відсутні ознаки неправомірності, а постанова про притягнення до адміністративної відповідальності є законною.

Відповідно до статті 251 КУпАП України доказами по справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Під час розгляду справи в суді відповідач (інспектор Управління патрульної поліції у м. Чернігові) не надав жодного доказу, що підтверджував би факт проїзду перехрестя на заборонений червоний сигнал світлофору.

Тобто, звинувачення у вчиненні адміністративного правопорушення ґрунтувались лише на припущеннях, без наявності доказів.

Відповідно до ст.62 Конституції України, обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях, а всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачиться на її користь.

Таким чином, виходячи з вище викладеного, Деснянський районний суд м. Чернігова вирішив позов задовольнити. Скасувати винесену інспектором постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за частиною другою статті 122 КУпАП у вигляді штрафу, а справу про притягнення до адміністративної відповідальності закрити.

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутись до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49-а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68. Також, з метою підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб нині діє загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», на виконання якого ми готові почути і допомогти кожному.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Володимир Бобруйко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?